ΣΠΑΡΤΗ. Τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ιστορική ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) (27 Σεπτεμβρίου 1941) γιορτάζει εφέτος το ΚΚΕ.

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την μετέπειτα αντίσταση του ελληνικού λαού στην τριπλή Κατοχή της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «80 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που σ’ ένα σπίτι της Νεάπολης Εξαρχείων, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941, ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), με απόφαση της 7ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Αποτέλεσε κορυφαία προσπάθεια του ΚΚΕ για οργάνωση αντιστασιακού αγώνα ενάντια στην τριπλή κατοχή της Ελλάδας από τους Γερμανούς ναζί, τους Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες.»

Πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων

«Η 28η Οκτωβρίου του 1940, η μέρα που η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα μας, καθώς και η μετέπειτα πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη φασιστική -τριπλή- κατοχή, μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, αποτελεί πηγή έμπνευσης, αλλά και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα, που η ιστορία ξαναγράφεται με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, ακόμα και γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων».

Ο φασισμός σε ρόλο εμπροσθοφυλακής

Αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του ΚΚΕ, για τον φασισμό, πως,

«Η ιστορία, αλλά και η σύγχρονη εμπειρία διδάσκουν ότι ο φασισμός είναι γέννημα-θρέμμα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Συνδέεται με πολλαπλά νήματα με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και με μηχανισμούς του κράτους, αξιοποιείται ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, όξυνσης των προβλημάτων, έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών κ.λπ. για διάφορες στοχεύσεις και κυρίως για να παίξει ρόλο “εμπροσθοφυλακής” ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενάντια στους κομμουνιστές.

Αυτό αποδεικνύει η διαμόρφωση και η κυριαρχία του ναζισμού στην περιβόητη “Δημοκρατία της Βαϊμάρης” στη Γερμανία του Μεσοπολέμου, η δικτατορία Μεταξά στην Ελλάδα το 1936 κ.λπ.»

«Με το ΚΚΕ βαδίζουμε εμπρός· τον λαό θα σώσει μόνο ο λαός!»

Συγχρόνως, υπογραμμίζεται:

«Οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο λαός μόνο μπορεί να σώσει τον λαό, όταν βαδίσει αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής, για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του την εξουσία!

Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από τον ηρωικό αγώνα του λαού μας για τη λευτεριά και μια καλύτερη ζωή. Μαθαίνουμε την αλήθεια και πρωτοστατούμε στη διάδοσή της, κόντρα στα ψέματα, τη διαστρέβλωση και τον αντικομμουνισμό.

Η Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποδεικνύει πως όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό, μπορεί να νικήσει αυτόν που στα μάτια του φαίνεται ανίκητος».

Ιστορικός περίπατος στη Σπάρτη και προβολή – αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940

Ας σημειωθεί πως η ΚΝΕ Λακωνίας διοργανώνει ιστορικό περίπατο στην πόλη της Σπάρτης την Κυριακή 24 Οκτωβρίου (11:00) καθώς και προβολή – αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου 1940.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις