ΑΡΚΑΔΙΑ. Η ομάδα παραγωγών βρώσιμης ελιάς Κυνουρίας Αρκαδίας ξεκίνησε την δραστηριότητά της πριν λίγα χρόνια και ήδη έχει προχωρήσει και σε επενδύσεις. Συνολικά στην ομάδα μετέχουν 12 παραγωγοί, ενώ σύντομα, όπως μας λέει ο Χρήστος Βλάχος, ολοκληρώνεται η επένδυση (προϋπλογισμού 350.000 ευρώ) με ευρωπαϊκά κονδύλια, που κάνει ο φορέας, στην αποθήκευση και στο διαλογητήριο, γεγονός που θα προσδώσει νέες δυνατότητες στη φαρέτρα των παραγωγών.

Σχετικά με την εσοδεία της τρέχουσας σεζόν, όπως λέει ο κ. Βλάχος στο agrotypos.gr , αναμένεται μείωση παραγωγής 20% από πέρσι, όμως υπάρχει καλή ποιότητα και δεν παρατηρούνται προβλήματα από ξηρασία καθότι είναι ποτιστικά τα χωράφια, δάκο ή άλλους εχθρούς και ασθένειες.

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η συγκομιδή στα 500 στρέμματα με Καλαμών, που καλλιεργούν τα μέλη της ομάδας και όλοι ευελπιστούν για καλές τιμές παραγωγού, έπειτα από αρκετά χρόνια, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πλέον στο νομό Αρκαδίας, καθόλου αποθέματα από σοδειές προηγούμενων ετών.

Σημειωτέον ότι οι αποθηκευμένες ελιές Καλαμών προηγούμενων ετών, έφυγαν το περασμένο διάστημα με τιμή 1,70 το 200άρι.

Η ομάδα φέτος θα κάνει συγκέντρωση και θα πουλήσει μαζικά τον καρπό. Αναφορικά με τις αποδόσεις, καταλήγει ο κ. Βλάχος, κυμαίνονται χονδρικά γύρω στα 50 κιλά ανά δέντρο, δηλαδή δυο τελάρα, αλλά το σημαντικό είναι πως αυτό ισχύει για κάθε χρόνο, δηλαδή δεν υπάρχει διακύμανση. Τέλος, όπως εξηγεί, έχουν σταματήσει και οι μαζικές φυτεύσεις με Καλαμών στην περιοχή, μεταξύ άλλων και γιατί δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες εκτάσεις.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις