Γράφει η Αντωνία Μπούζα*

Αυτό είναι το ερώτημα που απευθύνουν οι πολίτες, προς την Περιφερειακή Αρχή σχετικά με τις επιλογές της στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου.

Ο τουρισμός πλέον από πυλώνας ανάπτυξης έχει μετατραπεί με ευθύνη του κ. Νίκα, στο «μεγάλο ασθενή» της Πελοποννήσου.

Αρχικά επιβάλλεται να ενημερωθούν οι πολίτες για την κορυφαία ευκαιρία που μας «έφυγε» κυριολεκτικά από τα χέρια, την οποία η Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη είχε διεκδικήσει με άλλες ανταγωνιστικές Περιφέρειες της Ευρώπης και κατάφερε το 2019 σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού να κερδίσει.

Αναφέρομαι , στο συνέδριο των Γερμανών Τουριστικών πρακτόρων DRV στη Μεσσηνία, που ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας το αντιμετώπισε εξ’αρχής εχθρικά και απαξιωτικά, όπως κάνει άλλωστε για κάθε δράση και έργο που βρήκε από τους προκατόχους του.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αντί να είναι πρωταγωνίστρια και κύρια διοργανώτρια του συνεδρίου, ήταν απλώς κομπάρσος, παραδίδοντας κυριολεκτικά τη μεγάλη αυτή ευκαιρία στον ΕΟΤ και στους μεγάλους χορηγούς.

Δυστυχώς όμως η Πελοπόννησος δεν κέρδισε σχεδόν τίποτα, αφού άλλες Περιφέρειες της Χώρας χρηματοδότησαν και αυτές το συνέδριο (επειδή ο κ.Νίκας αρνήθηκε να συμμετάσχει ως μοναδικός διοργανωτής), με αποτέλεσμα Περιφέρειες, όπως η Κεντρική Μακεδονία, τα Ιόνια νησιά, και το Ν.Αιγαίο, να δώσουν την ευκαιρία στους επαγγελματίες και στους φορείς τουρισμού των περιοχών τους, να παρουσιάσουν στους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες, προορισμούς όπως η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα ,η Ρόδος και η Σαντορίνη!!!

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου , δεν προσκάλεσε κανέναν απολύτως επαγγελματία τουρισμού, ούτε καν τα Επιμελητήρια και δεν πραγματοποίησε καμία απολύτως B2B συνάντηση με θεσμικούς εκπρόσωπους φορέων του τουριστικού κλάδου της Πελοποννήσου.

Ο κ. Περιφερειάρχης μάλιστα δεν παρουσιάστηκε καν στο συγκεκριμένο τουριστικό γεγονός, κάτι το οποίο προκάλεσε δυσμενή σχόλια

Η Περιφερειακή Αρχή του κ. Νίκα ,συνεχίζει την προκλητική αδράνειά της και παραμένει απούσα από τα σημαντικότερα γεγονότα προβολής επιχειρήσεων και προϊόντων.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου απουσίαζε από τη μεγαλύτερη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έκθεση προβολής επιχειρήσεων και προϊόντων όπως είναι η Anuga που πραγματοποιήθηκε από τις 9 μέχρι 13 Οκτωβρίου 2021 στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο εκθεσιακό κέντρο της Κολωνίας.

Απούσα ήταν επίσης η Πελοπόννησος από τη μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στα Ελληνικά προϊόντα που διεξήχθη στο Βελιγράδι εκεί που άλλες Περιφέρειες όπως π.χ. η Περιφέρεια Ηπείρου έδωσε δυναμικό παρόν με τις επιχειρήσεις της, κλείνοντας πολύ σημαντικές εμπορικές συμφωνίες.

Η Περιφερειακή Αρχή του κ.Νίκα, περιορίστηκε στο δυσφημιστικό τουριστικό σποτ που ευτυχώς μετά από παρέμβαση της παράταξης της «Νέας Πελοποννήσου» διορθώθηκε από τον ΕΟΤ και στην κατ΄ ευφημισμόν καμπάνια «παράδειγμα προς αποφυγήν» του αλιευτικού τουρισμού.

Η συμμετοχή της Πελοποννήσου στα Ιωάννινα, στο Λονδίνο και στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίστηκε από πολυπληθείς αποστολές σε άδεια περίπτερα. Η προκλητική παρουσία αιρετών, υπαλλήλων, γραμματέων και συμβούλων οι οποίοι είναι εντελώς άσχετοι με το αντικείμενο του τουρισμού, με προεξέχουσα την γραμματέα- διευθύντρια του κ.Νίκα σε εποπτικό και συντονιστικό ρόλο που ακριβώς αποσκοπούσε; Με ποιο τρόπο ενισχύθηκε λόγω της παρουσίας της ο τουρισμός στην Πελοπόννησο;

Η προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου να εκμεταλλευτεί την επιτυχημένη αυτόνομη παρουσία του τιμώμενου Δήμου Επιδαύρου και του Δήμου Γορτυνίας, αποδεικνύει την ανικανότητα, την αδιαφορία και την αποτυχημένη της παρουσία.

Τα αποτελέσματα της τουριστικής διαχείρισης της εξωστρέφειας στην Πελοπόννησο, δυστυχώς είναι απόλυτα απογοητευτικά και αυτό ήδη αποτυπώθηκε στα επίσημα στοιχεία που εμφανίζουν στην Πελοπόννησο τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μείωση των αεροπορικών αφίξεων κατά 57,51% , κάτι που αποδεικνύει, πως δεν κατάφερε η Περιφερειακή Αρχή του κ.Νίκα να εκμεταλλευτεί την κρίση όπως οι άλλες Περιφέρειες της Χώρας , δηλ. να κρατήσει ή να κερδίσει επισκέπτες.

Επειδή για το 2020 και το 2021 έχει σπαταληθεί το ιλιγγιώδες ποσό των 3.000.000€ αποκλειστικά με αποφάσεις απευθείας αναθέσεων χωρίς διαγωνισμούς για την εξωστρέφεια στον τουρισμό και αντί προβολής βλέπουμε δυσφήμιση, καθίζηση, ανικανότητα και απώλεια ευκαιριών, όταν μαθαίνουμε από τους δήθεν ειδικούς στον τουρισμό του κ.Νίκα , ότι ο τουρισμός είναι …ανταλλαγή πληθυσμών και όταν ως επικεφαλής των εκπροσώπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρουσιάζεται η κατά τα λοιπά συμπαθής γραμματέας του κ.Περιφερειάρχη, σίγουρα κάτι λάθος γίνεται….

Επιβεβαιώνονται δυστυχώς με όσα συμβαίνουν στην Πελοπόννησο, οι θέσεις σπουδαίων κοινωνιολόγων π.χ. Τσουκαλά, πως στην πατρίδα μας, οι κρατούσες συμπεριφορές ανορθολογικών προτύπων οικονομικής συμπεριφοράς, συνεχίζουν να παρεμποδίζουν το συλλογικό εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολλών.

Υγ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Νίκας και η παρέα του, ενώ συνεχώς επί δύο (2) χρόνια κατηγορούν και δυσφημούν τη «Μυθική Πελοπόννησο», σε όλα τα τουριστικά γεγονότα παρουσιάζονται με έντυπο υλικό, με διαφημιστικές τσάντες, χάρτες κτλ. που παρέλαβαν από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή.

(*) Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, υπεύθυνη Μεσσηνίας «Νέας Πελοποννήσου», πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις