ΣΚΑΛΑ. Σε παράσταση διαμαρτυρίας με συμβολικό αποκλεισμό του Δημαρχείου Σκάλας προχώρησε το πρωί της Παρασκευής (19.11), η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων του Δήμου Ευρώτα.

Η Επιτροπή Αγώνα είναι αυτή που με συνέπεια, επιμονή και αυταπάρνηση έχει αντισταθεί στους σχεδιασμούς «…των έως τώρα κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΝΔ)», για κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων – Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΜΕΑ – ΧΥΤΥ) στα Ξηροκάμπια της ΔΚ Σκάλας, στον Δήμο Ευρώτα.

«…400 μέτρα από τον ποταμό Ευρώτα, δίπλα στα σπίτια μας, τις καλλιέργειές μας, πάνω απ τον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα της νότιας Λακωνίας», όπως υπογραμμίζουν τα μέλη της Επιτροπής.

Καταγγελία δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων Βέρδου, Μαρουδά και Παπανικολάου

Σήμερα τονίστηκε πως, «Καταγγέλλουμε την στάση της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων Βέρδου, Μαρουδά και Παπανικολάου, οι οποίοι ενώ η ΤΕΡΝΑ έχει ξεκινήσει τις εργασίες μικρής κλίμακας, δεν παρίσταντο στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και ούτε έχουν κάνει καμία άλλη ενέργεια για την υπεράσπιση του τόπου μας, παρόλο που ο Δήμος μετά από την πίεση της πλειοψηφίας των κατοίκων έχει προσφύγει στο ΣΤΕ και έχει καταθέσει και αίτηση αναστολής, με τις αποφάσεις των δικαστηρίων να εκκρεμούν».

Μηνυτήρια αναφορά για πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις της αναδόχου

Να υπογραμμιστεί σε αυτό το σημείο πως οι κάτοικοι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά προς την ανάδοχο για παραβιάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας και μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Κάλεσμα

Απευθύνεται εκ νέου κάλεσμα προς κάθε κάτοικο ανεξαρτήτου κομματικής τοποθέτησης να πάρει μέρος «στον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε για τον τόπο μας».

Στα ευκόλως εννοούμενα, πως οι κάτοικοι θα συνεχίσουν. Δεν θα υποχωρήσουν. Διεκδικούν να παραμείνουν στον τόπο τους, απαιτούν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους!

Τι ζητά η Επιτροπή Αγώνα

  • Να ακυρωθεί η σύμβαση ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Πελοποννήσου και να μην προχωρήσει η κατασκευή του εργοστασίου και της χωματερής στην θέση Ξηροκάμπια της ΔΚ Σκάλας
  • Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί άμεσα ο χώρος του σταθμού ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων
  • Τη δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων με χωροθέτηση και λειτουργία μονάδων με ευθύνη του κράτους μακριά από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και της αγροτικής παραγωγής
  • Να μην προχωρήσει η καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων
  • Να εφαρμοστούν μέθοδοι διαλογής στην πηγή, κομποστοποίησης σε ασφαλή κλειστά συστήματα και ελαχιστοποίησης του υπολείμματος για ταφή
  • Να μη φορτωθούν νέα οικονομικά βάρη από τις «ρήτρες» εγγυημένης κερδοφορίας που αποτελούν «συστατικό» των συμβάσεων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις