ΣΠΑΡΤΗ. Νέο κύκλο συναντήσεων ξεκινά η «Ομάδα μελέτης και εργασίας Σπάρτης», συμπληρώνοντας φέτος 10 χρόνια παρουσίας.

Ο κύκλος αυτός τιτλοφορείται, «Τρόποι σύνδεσης των “ομιλ – όντων”» και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από την ομάδα, «Σ’ αυτή τη δεκαετία χαράχτηκε μια διαδρομή που πάντα είχε ως άξονα της την από κοινού συνάντηση γύρω από ένα ζήτημα.

Πρόκειται για έναν τρόπο σύνδεσης που εμπεριείχε ως κινούν αίτιο την επιθυμία γνώσης.

Σήμερα, το αρχικό ερώτημα τίθεται ξανά μ’ έναν άλλο τρόπο. Τι θα μπορούσαμε να πούμε σήμερα, έπειτα από 10 χρόνια που έχουν σημαδευτεί από την οικονομική κρίση και την πανδημία; Πως διαβάζουμε τις επιπτώσεις τους στο υποκείμενο και στον κοινωνικό ιστό;

Φέτος στην ομάδα μελέτης και εργασίας Σπάρτης, θα αναζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους τα όντα που τα έχει σημαδέψει η γλώσσα, τα ομιλόντα δημιουργούν ή διαρρηγνύουν δεσμούς.

Είναι κοινός τόπος ότι η οικογένεια και η εργασία δεν εξασφαλίζουν όπως παλιότερα σταθερούς και μόνιμους δεσμούς. Επιπλέον βρισκόμαστε σε μια εποχή που η πολιτισμική επιταγή επικεντρώνεται όλο και περισσότερο σ’ ένα “απόλαυσε μέσα από τα αντικείμενα της αγοράς” πράγμα που ευνοεί την μοναχικότητα.

Αξίζει, λοιπόν, να εργαστούμε αναφορικά με το επίκαιρο έχοντας ως άξονα ψυχαναλυτικά κείμενα αλλά και με τη συνδρομή της τέχνης και των επιστημών.»

  • Συμμετοχή δια ζώσης και μέσω διαδικτύου - Η συμμετοχή στα έξοδα είναι 40 € / έτος

Η συμμετοχή στην ομάδα μπορεί να γίνει δια ζώσης αλλά και μέσω διαδικτύου. Οι συναντήσεις, για όσους μπορούν να παρευρεθούν, γίνονται στην Πνευματική Εστία Σπάρτης ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η συμμετοχή στα έξοδα είναι 40 ευρώ τον χρόνο.

Πρόγραμμα συναντήσεων

  • Κάθε Τετάρτη (20:30 – 22:00),
  • 19 Ιανουαρίου / 9 Φεβρουαρίου / 2 και23 Μαρτίου / 6 Απριλίου / 4 και 18 Μαΐου/ 1η και 15 Ιουνίου

Υπεύθυνη: Μαρία Κουκουμάκη - koukoumaki@hotmail.comΤηλ: 6975875301, 2731081173

  • Βιβλιογραφία

SIGMUND FREUD

  • Η δυσφορία στον πολιτισμό, Πλέθρον, Αθήνα, 2013.
  • Η ψυχολογία των μαζών και η ανάλυση του εγώ, Επίκουρος, Αθήνα, 1994.
  • Γιατί πόλεμος; Αλληλογραφία Αϊνστάιν-Φρόιντ στο Επίκαιρες παρατηρήσεις για τον πόλεμο και τον θάνατο, Επίκουρος, Αθήνα, 1998 [οι επιστολές υπάρχουν και στο διαδίκτυο]

JACQUES LACAN

  • Σεμινάριο 17, Το αντίστροφο της ψυχανάλυσης, Ψυχογιός, Αθήνα, 2014.
  • Ο θρίαμβος της θρησκείας και Λόγος προς τους καθολικούς, Εκκρεμές, Αθήνα, 2011
  • Μιλάω στους τοίχους, Εκκρεμές, Αθήνα, 2015

COLETTE SOLER, Η κατάρα του φύλου, Πλέθρον, Αθήνα, 2015

MARC STRAUSS, Τι είναι εύρημα; Δοκίμια για τη λακανική Ψυχανάλυση, Κατάρτι, Αθήνα, 2005

Αναφέρουν από την Ομάδα μελέτης και εργασίας Σπάρτης

«Η ομάδα μελέτης και εργασίας Σπάρτης φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια ύπαρξης. Ξεκίνησε ως μια απάντηση σε μια περίοδο έντονης κρίσης. Η κρίση αφορά, κυρίως, στη στιγμή διάρρηξης μιας συμβολικής συνέχειας. Αφετηρία, τότε, υπήρξε η απόφαση κάποιων να εργαστούν πάνω στο ερώτημα των δεσμών, τι είναι αυτό που συνιστά δεσμό, τι δημιουργεί δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων.

Η ομάδα μελέτης και εργασίας Σπάρτης υπήρξε εξαρχής συνδεδεμένη με μια ευρύτερη κοινότητα αφού η θεματική –“Τι δημιουργεί δεσμό;”- συνδεόταν με αυτήν της Κλινικής Εκπαίδευσης του Λακανικού Πεδίου καθώς και με αυτήν των Κλινικών Κολλεγίων της Γαλλίας, επιπλέον πρόκειται για μια δραστηριότητα που εγγράφεται σε αυτές του Φόρουμ Ψυχανάλυσης του Λακανικού Πεδίου Αθήνας.

Ο Φρόιντ θεωρεί πως η ψυχανάλυση μπορεί να φωτίσει τον τρόπο που οι άνθρωποι συνδέονται αναλύοντας την καταγωγή των πολιτισμικών θεμελίων, δηλαδή της θρησκείας, της ηθικής, της φιλοσοφίας, του δικαίου. Μπόρεσε να καταδείξει, μέσα από τις αναλύσεις των ασθενών του, πως τίποτα στο ενορμητικό επίπεδο δεν ωθεί το ομιλούν ον να κάνει ομάδα και έθεσε το ερώτημα, πως λοιπόν προκύπτουν οι βασικοί πολιτισμικοί θεσμοί τους οποίους προσδιόρισε ως την οικογένεια, τον στρατό και την εκκλησία. Η απάντηση του, εν συντομία, είναι ότι τα κοινωνικά συναισθήματα διαμορφώνονται μέσα από τη σχέση του υποκειμένου με τον Άλλο ως επίπτωση των σχέσεων ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά. Ο ίδιος πρότεινε ένα νέο είδος κοινωνικού δεσμού: την ψυχανάλυση, μια προσφορά ως απάντηση στη δυσφορία του πολιτισμού.

Ο Λακάν εξαρχής θέτει και επεξεργάζεται το ερώτημα του κοινωνικού δεσμού. Όμως, μετά τον Μάη του 68 τυποποιώντας τους 4 λόγους (του κυρίου, του υστερικού, του πανεπιστημίου και του αναλυτικού) κατασκευάζει μια απάντηση που αφορά στην τάξη των λόγων, στον βαθμό που ο κοινωνικός δεσμός θεμελιώνεται στη γλώσσα.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις