ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Όλα δείχνουν πως η μοναδική Ελαφόνησος κατέγραψε μια ακόμη επιτυχημένη τουριστική περίοδο για το 2021, με επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ δεν έλειψαν και φέτος οι προτιμήσεις για τον προορισμό από διασημότητες (you know, celebrities ...), από τοn χώρο της επιχειρηματικότητας και του θεάματος.

Google trends

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το Google trends, «το εξάμηνο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση των αναζητήσεων από Αμερική και Κύπρο για την Ελαφόνησο, ενώ σταθερά παρέμειναν οι αντίστοιχες διαδικτυακές προσεγγίσεις από τις βασικές αγορές του νησιού».

Συγκεκριμένα, στο πεδίο που αφορά στις τάσεις για τα ταξίδια ανά χώρα τόσο οι κοντινές χώρες, όπως η Κύπρος και η Σλοβενία, όσο και πέρα από τον Ατλαντικό, χώρες όπως ΗΠΑ και Καναδάς, αναζήτησαν την Ελαφόνησο.

Έφη Λιάρου

Σε άρθρο της η Δήμαρχος του νησιού κυρία Έφη Λιάρου χαρτογράφησε την πεμπτουσία της στρατηγικής που συνοψίζεται στα εξής:

«Από την αρχή της περυσινής χρονιάς όταν είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της πανδημίας, ο Δήμος Ελαφονήσου χάραξε τη στρατηγική του με επίκεντρο τη φύση που, όπως αποδείχθηκε αποτέλεσε και το μόνο ασφαλές μήνυμα που θα μπορούσε να εκπέμψει ένας προορισμός στους φοβισμένους από την υγειονομική κρίση ταξιδιώτες.

Λειτουργώντας με “χειρουργική” θα έλεγα ακρίβεια μπήκαμε στον “πυρήνα” του προβλήματος και έγκαιρα αναδείξαμε δύο βασικά στοιχεία που ήταν ευνοϊκά λόγω της συγκυρίας.

Το γεγονός της οδικής ουσιαστικά πρόσβασης , πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε ο κίνδυνος συγχρωτισμού στα μέσα μεταφοράς, αλλά και της επαφής με τη φύση που εγγυάτο την ανεπηρέαστη από λοιμώξεις ανάσα στον επισκέπτη.

Το μήνυμα “Chosen by Nature” με την ελληνική απόδοση “Επιλεγμένη από τη Φύση” εκπέμφηκε παντού για να υποδηλώσει ότι εδώ στο νησί μας κάθε επισκέπτης μπορεί να νοιώσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την αξία του ελεύθερου αέρα.

Ταυτόχρονα, οι μικρές, συγκριτικά, μονάδες φιλοξενίας έδιναν την ευχέρεια της άνετης πρόσβασης παράλληλα με την ανάδειξη του πλεονεκτήματος ότι η Ελαφόνησος ανήκει στους προορισμούς με χαμηλή πυκνότητα συγκέντρωσης πληθυσμού , πράγμα που την καθιστά ελκυστική λόγω της τάσης κοινωνικής αποστασιοποίησης εξαιτίας της πανδημίας.

Λάβαμε επίσης υπόψη ότι το νησί μας ανήκει στους λιγότερο γνωστούς προορισμούς, πράγμα που αποτελούσε τάση του σύγχρονου τουρίστα πριν καν εμφανιστεί η πανδημία. Και χειριστήκαμε στην επικοινωνιακή προσέγγιση προς τις αγορές ενδιαφέροντος τρία βασικά στοιχεία: Την αναδιάταξη του διεθνούς σκηνικού της ζήτησης σε ότι αφορά τα ταξίδια που μπορεί να εντάξει στο “κάδρο” νέους προορισμούς που, μέχρι τώρα, ήταν αποκλεισμένοι.

Την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού ακόμα και από Έλληνες ταξιδιώτες που, υπό άλλες συνθήκες θα έκαναν διακοπές στο εξωτερικό.

Και τη σχέση τιμής-αξίας που λόγω της νέας μεγάλης ύφεσης θα στρέψει τους ταξιδιώτες σε προσφορότερους προορισμούς και με χαμηλό κόστος προσβασιμότητας.

Με βάση όλα αυτά, η στρατηγική μας, επικεντρώθηκε σε τρείς άξονες:

  • Ενισχύσαμε τον εσωτερικό τουρισμό που θα αποτελούσε το πρώτο κύμα επισκεπτών.
  • Απευθυνθήκαμε σε αγορές με ποιοτικές αναζητήσεις συμπεριλαμβανομένης της φυσιολατρίας.
  • “Δώσαμε το στίγμα” ενός τόπου με χαρακτηριστική τη συμφιλίωση του ανθρώπου με τη φύση.

Χάρη και στην αρμονική συνεργασία μας με τους επαγγελματίες, η χρονιά που πέρασε δικαίωσε τις επιλογές μας. Χάρη δε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που μας επισκέφθηκε και κάλυψε τον εμβολιασμό δώσαμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι η Ελαφόνησος, πέρα από τις ομορφιές της που φροντίσαμε να αναδείξουμε μέσω των επαφών μας, είναι και ένας ασφαλής και άνετα προσβάσιμος προορισμός».

H κάλυψη του Γαλλικού Πρακτορείου έδωσε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα που περίμενε: Την ασφάλεια του προορισμού που συμπληρώθηκε από τη γραφικότητα και τα ενδιαφέροντα που προσφέρει.

Να και μερικά από τα δημοσιεύματα:

Διεθνής Προβολή

Κάνοντας πράξη τις επιταγές των καιρών, η Ελαφόνησος εξέπεμψε, μέσω του εμβολιασμού των κατοίκων της το μήνυμα της ασφάλειας που αποτελεί το βασικό ζητούμενο για την επανεκκίνηση των ταξιδιών. Ο Δήμος, φιλοξένησε δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που κάλυψε το σημαντικό για την εποχή γεγονός παράλληλα με τις απαράμιλλες ομορφιές του νησιού που προβλήθηκε σε όλα τα μεγάλα δίκτυα του κόσμου.

Δηλώσεις της Δημάρχου κυρίας Έφης Λιάρου φιλοξένησαν και οι New York Times με την ευκαιρία της κάλυψης από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων της εμβολιαστικής διαδικασίας στο νησί (https://www.nytimes.com/2021/05/04/travel/greece-travel-covid-usa.html) ενώ αντίστοιχο ήταν και το ρεπορτάζ στο Euronews (https://gr.euronews.com/2021/04/25/ellada-ta-covid-free-islands-etoimazontai-gia-ton-tourismo). Και στα αραβικά : https://arabic.euronews.com/2021/04/25/greece-gambles-on-islands-free-of-covid-19-to-revive-its-tourism-sector

Σύντομος απολογισμός των κυριότερων δράσεων

Προσέγγιση Αγορών

Σειρά διαδικτυακών συναντήσεων πραγματοποίησε ο Δήμος από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα. Η αρχή έγινε με το Ισραήλ. Η επιλογή της συγκεκριμένης αγοράς δεν ήταν τυχαία. Κρίθηκε σκόπιμη τόσο από την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα αυτή, πράγμα που ενίσχυσε τις προβλέψεις για μεγαλύτερη ευχέρεια ταξιδιών, παράλληλα με τη διμερή συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ για το άνοιγμα του τουρισμού. Ακολούθησαν οι αγορές από τη Μ. Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία.

Ο Δήμος Ελαφονήσου έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 50 συναντήσεις με ταξιδιωτικούς πράκτορες, δημοσιογράφους και bloggers από Ισραήλ, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία, Βουλγαρία και Ινδία, ενώ η online παρουσίαση του προορισμού έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες μοναδικές προβολές.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με βάση τις αγορές ενδιαφέροντος, ενώ στη διάρκεια του Νοεμβρίου εστίασαν στις εναλλακτικές μορφές που προσφέρει το νησί με βάση τις οποίες έγιναν συναντήσεις με εξειδικευμένους ανά τομέα ταξιδιωτικούς πράκτορες και δημοσιογράφους.

Μερικά από τα δημοσιεύματα που προκλήθηκαν

Την Ελαφόνησο αναδεικνύει η παγκόσμια ταξιδιωτική κοινότητα ως επιλέξιμο προορισμό διακοπών με σειρά δημοσιευμάτων που προβάλουν το γραφικό νησί που κατάφερε να μείνει μακριά από την πανδημία και ήδη από πέρυσι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων επισκεπτών. Συγκεκριμένα , την Ελαφόνησο παρουσιάζουν η ισραηλινή ταξιδιωτική ιστοσελίδα greeceandtheislands

(https://www.greece-islands.co.il/pages/elafonisos.html),

το Travely.com γερμανική ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε οδικά ταξίδια όπου η Ελαφόνησος παρουσιάζεται ως «ένα νησί το οποίο βρίσκεται κοντά στη ξηρά και έχει τις πιο όμορφες παραλίες»

(https://the-travely.com/elafonisos/),

τo passionegrecia.com , ιταλική ταξιδιωτική ιστοσελίδα και ειδικεύεται στο να δίνει πληροφορίες για την Ελλάδα και τα νησιά της (https://www.passionegrecia.com/en/mainland-greece/peloponnese/elafonissos#),

ενώ ο κατάλογος των δημοσιεύσεων συνεχίζεται με:

  • To grecjaodkuchni.pl πολωνικό ταξιδιωτικό blog το οποίο ειδικεύεται σε όμορφα μέρη της Ελλάδας και στη γαστρονομία της. Ο Σίμος της Ελαφονήσου παρουσιάζεται «ως αληθινός παράδεισος με χρυσή ψιλή άμμο» (https://grecjaodkuchni.pl/tag/elafonisos/ )
  • Το SANDEE μία ηλεκτρονική ιστοσελίδα στην οποία αναφέρονται οι καλύτερες παραλίες στον κόσμο. Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο συγκαταλέγεται και η παραλία του Σίμου ανάμεσα σε αυτές (https://sand.ee/beach/simos-lefki-elafonissos-greece)
  • Το travelpassionate.com , ταξιδιωτική ιστοσελίδα της blogger Χρυσούλας Μανίκας , η οποία παρουσιάζει τους προορισμούς που έχει επισκεφθεί στην σελίδα της. Συνεργάζεται με ξένα μέσα όπως The Culture Trip, BBC TRAVEL, CNN TRAVEL κ.α. Η παραλία του Σίμου σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 14 καλύτερες αμμώδεις παραλίες στην Ελλάδα.(https://travelpassionate.com/best-sandy-beaches-in-greece/)

Εκθέσεις

Εποικοδομητική υπήρξε η παρουσία του Δήμου Ελαφονήσου στην έκθεση «Athens International Tourism Expo» που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 25-28/11 στο Ζάππειο.

Η Ευσταθία Λιάρου πραγματοποίησε πληθώρα προγραμματισμένων συναντήσεων με εκπροσώπους από έγκριτα τουριστικά γραφεία από όλον τον κόσμο και, ειδικά, από ΗΠΑ, Τουρκία, ΗΑΕ, Ισραήλ, Γερμανία, Ιταλία, Μεγάλη, Βρετανία και Λετονία.

Logos

Τα δύο σήματα, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, ως τουριστικά λογότυπα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ελαφονήσου και ήδη απεστάλησαν στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για κατάθεση. Πρόκειται για το ελληνικό «ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ, Επιλεγμένη από τη Φύση» και το αγγλικό «Elafonisos, chosen by Nature» που, σύμφωνα με τη στρατηγική του Δήμου, εστιάζουν στην ανάδειξη του φυσικού κάλλους του νησιού.

Εντός συνόρων

Στα μέσα Μαΐου ο Δήμος φιλοξένησε τον τουριστικό συντάκτη του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Κώστα Χαλκιαδάκη και τον εκδότη του περιοδικού Caroto Νίκο Μαρινόπουλο , με σκοπό την προβολή του νησιού σε ελληνικά και ξένα μέσα

Πληθώρα ήταν και τα δημοσιεύματα στην ελληνική αγορά

Κολεξιόν, έχουμε

Η διάσημη σχεδιάστρια μόδας Tory Burch επέλεξε την Ελαφόνησο για την παρουσίαση της νέας κολεξιόν Tory’s Spring 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φωτογράφηση συμμετείχαν Θεές όπως η Natalia Vodianova και η Blésnya Minher που έχουν χιλιάδες θαυμαστές στο διαδίκτυο, καθώς και ο διάσημος φωτογράφος Mikael Jansson.

Ψηφιακά, γίνεται

Ο Δήμος συμμετέχει στη δωρεάν υπηρεσία της MTC GROUP (https://www.mtcgroup.gr/groups) .

Η υπηρεσία απευθύνεται μόνο σε travel bloggers, influencers και Travel agents, είναι πλήρως διαχειριζόμενη από τον εκπρόσωπο του Δήμου και παρέχει

  • Άμεση επαφή των μελών με τον εκπρόσωπο του Δήμου σε πραγματικό χρόνο
  • Δυνατότητα μεταφοράς οπτικοακουστικού υλικού και αρχείων
  • Κοινή χρήση του ανεβασμένου υλικού
  • Λειτουργία και σε κινητά τηλέφωνα

Με αυτή την υπηρεσία ο Δήμος έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να επικοινωνεί άμεσα με τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, αλλά παράλληλα να απαντά σε τυχόν ερωτήσεις που θα είναι διαθέσιμες σε όλη τη κοινότητα των μελών.

  • Ο Δήμος με τη βοήθεια της ΜΤC GROUP δημιούργησε το δικό του media kit ( https://www.mtcgroup.gr/elafonisos-content-material ) το οποίο απευθύνεται σε travel bloggers, δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες από το εξωτερικό.

Βρετανία

Η Telegraph αποθεώνει την Ελαφόνησο συγκρίνοντας την παραλία του Σίμου με τις παραλίες τις Καραϊβικής

Σκανδιναβία

Η Ελαφόνησος παρουσιάστηκε ως ιδανικός εναλλακτικός προορισμός σε Νορβηγικές και Σουηδικές ταξιδιωτικές πλατφόρμες

Κάτω Χώρες

Τα δημοσιεύματα προκλήθηκαν μετά τις διαδικτυακές συναντήσεις που οργάνωσε η MTC GROUP και έπειτα από follow up σε συνεργασία με τη βοήθεια του γραφείου ΕΟΤ Κάτω Χωρών.

Ιταλία

  • Με προβολή στο διαδικτυακό workshop «Καλωσήρθατε στην Ελλάδα» (Benvenuti in Grecia) και με σειρά διαδικτυακών συναντήσεων με επαγγελματίες της ιταλικής τουριστικής αγοράς, ο Δήμος Ελαφονήσου ενίσχυσε την παρουσία του λαμβάνοντας θετικά μηνύματα για την εξέλιξη της εφετινής περιόδου.
  • Η δράση, που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, οργανώθηκε στο διάστημα 12-14 Μαϊου από το Γραφείο ΕΟΤ Ιταλίας με προσωπική φροντίδα της Διευθύντριας Κυριακής Μπουλασίδου και αποτέλεσε το επιστέγασμα και άλλων πρωτοβουλιών ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
  • Ο Δήμος διέθετε δικό του περίπτερο στην έκθεση, όπου ένας εικονικός χαρακτήρας (avatar) μπορούσε να μιλήσει σε πραγματικό χρόνο με φυσικό ήχο με τους επισκέπτες.
  • Η Ελαφόνησος κερδίζει συνεχώς έδαφος στη βασική αγορά της Ιταλίας, «πρωταγωνιστώντας» το τελευταίο διάστημα σε δημοσιεύματα, όπως το πρόσφατο του περιοδικού Dove της εφημερίδας Corriere Della Sera στο οποίο καταλαμβάνει την 6η θέση ανάμεσα στα 35 πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας που συνιστώνται για διακοπές.

Γερμανία

  • Αντίστοιχη δράση πραγματοποιήθηκε και στη Γερμανία από το εκεί Γραφείο ΕΟΤ όπου η Ελαφόνησος συμμετείχε στην προβολή νησιωτικών ελληνικών προορισμών μέσω slide σε επαγγελματίες της γερμανικής αγοράς.

Γαλλία

Ελβετία

Πορτογαλία

Βραζιλία

Έφη Λιάρου:

«Η Ελαφόνησος για μια ακόμα χρονιά απέδειξε ότι αποτελεί ανερχόμενο προορισμό. Οι Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες της λάτρεψαν το νησί μας και έζησαν την ηρεμία, την ασφάλεια και το φυσικό τοπίο σε ένα τόπο που, πραγματικά, είναι ευλογημένος. Τιμούμε αυτή τη μεγάλη κληρονομιά και προσπαθούμε να αναδεικνύουμε όσα οι νέες τάσεις αναζητούν, μετά από τις ανατροπές που επέφερε στο παγκόσμιο σκηνικό η πανδημία.

Η Ελαφόνησος, ενώ είναι ένα νησί, έχει το πλεονέκτημα της οδικής πρόσβασης με μια ολιγόλεπτη μετάβαση με πλοίο. Οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει το νησί μας στον επισκέπτη είναι πολλές. Ο μοναδικός Σίμος με τις υπέροχες παραλίες, η Παναγίτσα με τα εξίσου γαλαζοπράσινα νερά που συνδυάζονται με ένα αξέχαστο ηλιοβασίλεμα, οι βραδινές εξορμήσεις στο Κοντογιάννη με τη γαστρονομική ποικιλία στα ταβερνάκια και το ρομαντισμό που προφέρουν οι καφετέριες και τα μπαρ στην παραλία, συμπληρώνουν ένα σκηνικό που, όπως αποδείχθηκε από τα εγκωμιαστικά σχόλια στα ελληνικά και τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, κάνει την Ελαφόνησο να ξεχωρίζει.

Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε τόσο πέρυσι που ενώ η τουριστική κίνηση στη χώρα ήταν περιορισμένη, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, εμείς κρατήσαμε δυνάμεις. Και εφέτος πήγαμε ακόμα καλύτερα, πράγμα που μας γεμίζει αισιοδοξία για τις χρονιές που ακολουθούν.

Συνηθίζω να λέω ότι αφού η Ελαφόνησος είναι επιλεγμένη από τη φύση, όπως είναι και το τουριστικό μας σύνθημα, θα παραμείνει και επιλεγμένη από τους φίλους της. Εμείς, από την πλευρά μας, τόσο ως Δήμος όσο και ως επαγγελματίες θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να κρατήσουμε τη σημαία του νησιού μας ψηλά και να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι κληρονόμοι αυτού του τόπου.

Ήδη, χωρίς χρονοτριβή, συνεχίζουμε τις εντατικές μας προσπάθειες προσέγγισης των αγορών με καινοτόμες δράσεις αναδεικνύοντας τα στοιχεία και τα πλεονεκτήματα εκείνα που διαθέτουμε ως προορισμός τα οποία αναζητούν οι μελλοντικοί ταξιδιώτες.

Είμαι βέβαιη ότι και το 2022 η Ελαφόνησος θα αποτελέσει παράδειγμα προορισμού που μπορεί να ανταποκρίνεται στη ζήτηση εφόσον εναρμονίζεται με όσα η ίδια η ζήτηση απαιτεί ως κίνητρο ταξιδιού.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις