ΛΑΚΩΝΙΑ. Ως «τραγελαφικά πράγματα» χαρακτηρίζουν, οι Αγροτοκτηνοτρόφοι, τα συμβαίνοντα στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, τη στιγμή μάλιστα που ο αγροτικός κόσμος όλης της χώρας βρίσκεται σε αναβρασμό οι δε Αγρότες και Κτηνοτρόφοι της Λακωνίας προχωρούν σήμερα, με αγάπη, (14/2), σε Παλλακωνικό Συλλαλητήριο με τα αγροτικά τους οχήματα στην Κεντρική Πλατεία Σπάρτης, (11:00).

Τι προηγήθηκε

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Σπάρτης και Ευρώτα, οι παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης έφερε αίτημα Ψηφίσματος υπέρ των αγροτικών αιτημάτων.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης

Όπως αναφέρουν οι Αγροτοκτηνοτρόφοι, «…Στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης όταν κλήθηκαν να ψηφίσουν για τα αιτήματα των αγροτών, ενώ τα υπερψήφισαν, μετά από λίγο ο κ. Αργειτάκος θυμήθηκε ότι είναι και πρόεδρος ΦΟΔΣΑ και ότι ταυτόχρονα είχε ψηφίσει “κατά” στη δημιουργία του σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή της Σκάλας, του οποίου είναι υπέρμαχος.

Μάλιστα, μίλησε για φραστικό λάθος και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τους συλλόγους μας ότι έχουν πολιτικές σκοπιμότητες.»

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα

Στο δε, Δημοτικό Συμβούλιο του Ευρώτα, «…κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι από την πλευρά του δημάρχου ψήφισαν “παρών”, καθώς όπως είπαν, διαφωνούν για την τοποθεσία που στήθηκε το μπλόκο των αγροτών και ότι μπερδεύουμε εμείς τα αγροτικά προβλήματα με το πρόβλημα των σκουπιδιών».

Τι θέλουν οι Αγρότες και οι Κτηνοτρόφοι:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και το κόστος διαβίωσης, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον λαό
  • Να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν από τον παγετό και την πυρκαγιά στο 100% της πραγματικής ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά
  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 € και κατάργηση της προκαταβολής φόρου
  • Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα
  • Αρδευτικά έργα
  • Να σταματήσει τώρα η εγκατάσταση του σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή Ξηροκάμπια του Δήμου Ευρώτα

Η ανακοίνωση

«Την ώρα που στη Λακωνία και σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δίκιο τους, στα δημοτικά συμβούλια του Δήμου Σπάρτης και Δήμου Ευρώτα συμβαίνουν τραγελαφικά πράγματα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης όταν κλήθηκαν να ψηφίσουν για τα αιτήματα των αγροτών, ενώ τα υπερψήφισαν, μετά από λίγο ο κ. Αργειτάκος θυμήθηκε ότι είναι και πρόεδρος ΦΟΔΣΑ και ότι ταυτόχρονα είχε ψηφίσει κατά στη δημιουργία του σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή της Σκάλας, του οποίου είναι υπέρμαχος. Μάλιστα, μίλησε για φραστικό λάθος και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τους συλλόγους μας ότι έχουν πολιτικές σκοπιμότητες.

Εμείς απαντάμε ότι τα προβλήματα είναι αυτά που μας ξεσήκωσαν και τα αιτήματα αυτά που μας ένωσαν.

Επιπλέον, μετά από όλα αυτά καταλαβαίνουμε όλοι πόσο ελαφρά τη καρδία ψηφίζουν υπέρ και κατά όλα αυτά τα χρόνια, για θέματα που μας αφορούν, καθώς έγινε πασιφανές ότι οι ιθύνοντες δεν είχαν διαβάσει καν τα αιτήματα μας.

Όσον αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο του Ευρώτα, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι από την πλευρά του δημάρχου ψήφισαν “παρών”, καθώς όπως είπαν, διαφωνούν για την τοποθεσία που στήθηκε το μπλόκο των αγροτών και ότι μπερδεύουμε εμείς τα αγροτικά προβλήματα με το πρόβλημα των σκουπιδιών.

Τους απαντάμε ότι μάλλον αυτοί δεν τα έχουν καλά στο μυαλό τους και δε θέλουν να καταλάβουν ότι οι αγρότες, που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στα χωράφια και στα σπίτια τους, είναι οι ίδιοι κάτοικοι του Ευρώτα, που θα πληρώσουν και τα αυξημένα δημοτικά τέλη για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Είναι αυτοί που θα πληρώσουν με την υγεία και τη ζωή τους τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα, που θα προκληθούν από αυτό το έκτρωμα, με μολυσμένα νερά και υπέδαφος , δηλαδή στοιχεία που ο αγρότης εξαρτάται και ζει από αυτά.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις