ΕΛΛΑΔΑ. Με επιστολή του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Ιωάννης Παναρίτης, ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς, Άδωνη Γεωργιάδη, Κώστα Σκρέκα και Χρήστο Σταϊκούρα την άμεση διαχείριση της ενεργειακής κρίσης με λήψη σειράς δραστικών μέτρων, τα οποία και τους προτείνει.

Όπως υπογραμμίζει ο Ι. Παναρίτης, «…Τόσο οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης όσο και της πανδημίας έχουν ταλανίσει όσο ποτέ άλλοτε τον επιχειρηματικό κόσμο και την οικονομία», ενώ «η αλματώδης αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα ορυκτά καύσιμα ωθεί την κοινωνία και κατ’ επέκταση την επιχειρηματικότητα σε αδιέξοδο».

Και καταλήγει:

«Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να στηρίξει τα ευπαθή κοινωνικά στρώματα και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Η επιστολή, ως έχει

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Ο Επιμελητηριακός θεσμός παρακολουθεί με βαθύτατη ανησυχία το συνεχώς εντεινόμενο κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που λαμβάνει χώρα από το τρίτο τρίμηνο του 2021. Τόσο οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης όσο και της πανδημίας έχουν ταλανίσει όσο ποτέ άλλοτε τον επιχειρηματικό κόσμο και την οικονομία γενικότερα. Επιπροσθέτως, η αλματώδης αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα ορυκτά καύσιμα που επηρεάζονται άρρηκτα από την όξυνση των σχέσεων Ρωσίας – Ουκρανίας ωθεί την κοινωνία και κατ’ επέκταση την επιχειρηματικότητα σε αδιέξοδο.

Ο κίνδυνος πλέον είναι εμφανής τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα έχει δημιουργήσει μείζον ζήτημα τόσο στις πρώτες ύλες όσο και σε βασικά προϊόντα με καταναλωτές και επιχειρηματίες να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας χωρίς ελπίδα.

Αναλογιζόμενοι την τεταμένη οικονομική κατάσταση της κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου και την επικείμενη αύξηση των τιμών για ακόμα μια φορά στο προσεχές διάστημα, θεωρούμε ότι η Πολιτεία χρειάζεται να επέμβει με καίριες παρεμβάσεις και μέτρα όσο ποτέ άλλοτε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί τον βασικό δείκτη μέτρησης του πληθωρισμού, προβλέπεται να διαμορφωθεί τον Ιανουάριο του 2022 σε 5,5% έναντι ετήσιας μεταβολής 4,4% τον Δεκέμβριο του 2021 και 2,4% τον Σεπτέμβριο του 2021, πετυχαίνοντας την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 11 ετών (5,2% τον Δεκέμβριο του 2010).

Η οικονομική στήριξη τόσο των νοικοκυριών όσο και της επιχειρηματικότητας είναι μονόδρομος και η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με μια σειράς δραστικών μέτρων ώστε να αναχαιτιστεί το τεράστιο κύμα της ακρίβειας, όπως:

  • Αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κλιμακωτά από το 50% στο 75%, ανάλογα με τις καταναλωθείσες κιλοβατώρες,
  • Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της ΕΕ, με την οποία δεν διαφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
  • Απαγόρευση της διακοπής ηλεκτροδότησης, για όσο διάστημα επικρατεί το κύμα ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας, σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το κόστος,
  • Παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την ρύθμιση της αποπληρωμής των αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών,
  • Επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, όπως έκαναν ήδη πολλές χώρες της Ε.Ε,
  • Για όσο διαρκεί η κρίση, μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να προστατευθεί και το καλάθι των νοικοκυριών αλλά και τα έσοδα των επιχειρήσεων,

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Δεδομένης της ενεργειακής κρίσης που βιώνει η χώρα και λόγω των κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων που βιώνουμε από την πανδημία παρακαλούμε θερμά για την άμεση εφαρμογή σειράς δραστικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου.

Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να στηρίξει τα ευπαθή κοινωνικά στρώματα και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις