ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Μονεμβασίας, Ηρακλής Τριχείλης, για την ομόφωνη απόφαση του Περιφερικού Συμβουλίου Πελοποννήσου (Πε.Συ.Π.), να γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο κατασκευής και λειτουργίας 3 αιολικών σταθμών στις Δ.Ε. Βοιών και Μονεμβασίας.

Πε.Συ.Π.

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση των 3 αιολικών σταθμών στις Δ.Ε. Βοιών και Μονεμβασίας, ήταν το 15ο θέμα ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Πε.Συ.Π., στην Τρίπολη (14/2).

Στη συνεδρίαση παρευρέθη ο αντιδήμαρχος ΔΕ Βοιών, Χαράλαμπος Κουτσονικολής, εκπροσωπώντας τον Δήμο Μονεμβασίας, όπου έκανε και σχετική τοποθέτηση.

Ο κ. Κουτσονικολής, αφού υπογράμμισε την προϊούσα επιβάρυνση του Δήμου Μονεμβασίας με 166 (!) ανεμογεννήτριες, προσέθεσε «τα καλώδια του ΑΔΜΗΕ» τής διασύνδεσης με την Κρήτη καθώς και την αναμενόμενη προσέγγιση του Εast Μed (αγωγός φυσικού αερίου) στον Άγιο Φωκά, για να καταδείξει πως Δήμος δεν αντιτίθεται στην αναγκαιότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά έχει συνεισφέρει και με το παραπάνω σε αυτή την κατεύθυνση, και πάρα πέρα… δεν δύναται.

  • «Ό,τι είχαμε να δώκουμε, το δώκαμε…»

«Ό,τι είχαμε να δώκουμε, το δώκαμε, τίποτα περισσότερο», όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά, ο Ηρακλής Τριχείλης.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στις αντιφάσεις και τα «πονηρά» σημεία της νομοθεσίας περί αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας ανεμογενητριών.

Υποστηρίζοντας καταρχάς την αριθ. 39/2021 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μονεμβασίας σχετικά με την τεκμηριωμένη θέση του Δήμου, επί του σοβαρού αυτού θέματος, o κ. Κουτσονικολής έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση στο Πε.Συ.Π.:

«Σας ευχαριστώ που προτάξατε το θέμα του Δήμου μας.

Θα είμαι λακωνικότατος, γιατί ήδη στην απόφασή μας σε όσους την έχετε διαβάσει, γίνεται εμπεριστατωμένη αναφορά και οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι και σοβαροί που αναφέρονται.

Καταρχήν, ο Δήμος μας θέλω να πω ότι αποτελείται από 5 Δημοτικές Ενότητες, μια εξ αυτών εκπροσωπώ ως κατά τόπον αρμόδιος, τις Βοιές, τη Μονεμβασία, τον Ασωπό, τους Μολάους και τον Ζάρακα. Σε δύο λοιπόν εξ αυτών, στους Μολάους και στο Ζάρακα έχουν ήδη τοποθετηθεί 166 ανεμογεννήτριες, έχουμε σηκώσει ένα σημαντικό φορτίο, όπως αναφέρθηκε και από τους προλαλήσαντες, αλλά πέραν αυτού, όπως αναφέρθηκε είναι και τα καλώδια του ΑΔΜΗΕ της διασύνδεσης με την Κρήτη.

Επιπλέον, θα αναφέρω κάτι που είναι πρόσφατα σε εξέλιξη για όσους δεν το γνωρίζουν, φαίνεται ότι θα προσεγγίσει και ο Εast Μed (αγωγός φυσικού αερίου) στον Άγιο Φωκά. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι ο Δήμος μας δεν έχει μια στείρα αντιπαράθεση ή άποψη σε αυτό το θέμα των ΑΠΕ, γιατί ήδη έχουμε προσφέρει αφού έχουμε πάρει ένα μεγάλο φορτίο από διάφορες μορφές ενέργειας και πιθανόν να πάρουμε και άλλο, οι δύο όμως ενότητες που γίνεται αναφορά αυτή τη στιγμή είναι οι κατεξοχήν τουριστικές ενότητες του Δήμου μας, είναι η Μονεμβασιά και οι Βοιές, το Κάστρο, μέχρι και τον Καβομαλιά δεν προσφέρονται και από γεωμορφία αν γνωρίζετε καλά την περιοχή, γιατί κατεβαίνοντας προς τα κάτω ο χώρος αυτός στενεύει απ όπου και να σταθείς βλέπεις αυτόν το τεράστιο όγκο και πλέον δεν μιλάμε για τις ανεμογεννήτριες που μιλάγαμε το 2000, μιλάμε για ανεμογεννήτριες τέρατα, όπου και να σταθείς και κατ αναλογία να το δούμε με το φυσικό περιβάλλον, η ανεμογεννήτρια θα επιβάλλεται όλου αυτού του χώρου.

Πέραν των περιβαλλοντικών μελετών που κατατίθενται - εντέχνως πολλές φορές σπασμένες σε μικρά κομμάτια για να κατέβουν οι κατηγορίες - πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι πιθανόν να επανέλθουν οι εταιρείες με μεγαλύτερες μελέτες για να παρακάμψουν εμάς, εσάς και να φτάσουν να πάρουν τις αδειοδοτήσεις από τα Υπουργεία.

Ακόμη και στο τυπικό μέρος που σήμερα η Υπηρεσία της Περιφέρειας εισηγείται, γιατί κατ ανάγκη πρέπει να το κάνει, εγώ σας λέω ξεκάθαρα ότι ούτε και ο ίδιος ο νόμος προστατεύει πλέον το περιβάλλον και αυτό είναι οξύμωρο, γιατί όταν οι ανεμογεννήτριες υποτίθεται ότι έρχονται να αποφορτίσουν το περιβάλλον από διάφορες μορφές ενέργειας, εμάς έρχονται να μας καταστρέψουν κυριολεκτικά.

Λοιπόν, όταν ακούτε ανεμογεννήτριες σε κηρυγμένα μνημεία σε απόσταση 20, 30, 50 μέτρα καταλαβαίνετε και την προχειρότητα αυτών των μελετών.

Βεβαίως, σας λέω και πάλι πολλές νομοθεσίες είναι υπερκείμενες και θέτουν απλά και μόνο αποστάσεις από μνημεία, τίποτα άλλο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι στις τοπικές κοινωνίες αυτός ο Αρμαγεδδών που έρχεται θα μας καταστρέψει.

Κλείνοντας θα χρησιμοποιήσω τη χαρακτηριστική έκφραση του Δημάρχου μας:

“Ό,τι είχαμε να δώκουμε, το δώκαμε, τίποτα περισσότερο”.»

  • Αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του περιβαλλοντικού και πολιτισμικού γεωγραφικού χώρου των Βοιών και Μονεμβασίας

Στο ίδιο περίπου πνεύμα τοποθετήθηκαν και οι ομιλητές όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου αναγνωρίζοντας - κυρίως - την ιδιαιτερότητα του ευαίσθητου περιβαλλοντικού και πολιτισμικού γεωγραφικού χώρου των Βοιών και Μονεμβασίας, καθώς και τη θέση του Δήμου, που εκφράζεται μέσα από την ομόφωνη και εμπεριστατωμένη με επιχειρήματα απόφασή του.

Τριχείλης

«Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το συγκεκριμένο έργο κατασκευής και λειτουργίας 3 αιολικών σταθμών στις Δ.Ε. Βοιών και Μονεμβασίας.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, που σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο υποστήριξε την εκφρασμένη θέση του Δήμου και των Δημοτών μας, ενισχύοντας έτσι την έως σήμερα πρακτική που ακολουθούμε ως Δημοτική Αρχή.», η δήλωση του Δημάρχου Μονεμβασίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις