ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων, Βιοτεχνών, Επαγγελματιών Λακωνίας, Σωτήρης Ροϊνός, προσκεκλημένος στην ραδιοφωνική εκπομπή του Ηλία Μπόνου, στο Notos94,9fm, θίγει κρίσιμα ζητήματα για την κρίση της υγείας, της ενέργειας και του πολέμου, τις συνέπειες στην αγορά αλλά και για τις προοπτικές ανάπτυξης της Λακωνίας. «Βάζει στο τραπέζι» την δημιουργία νέων οδικών δικτύων προς Αρχαία Ολυμπία, Γύθειο και Νεάπολη, μιλά για την ανάγκη οδικής παράκαμψης Σκάλας, Βλαχιώτη και Μολάων. Δείχνει την «χρυσή» πύλη του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Αναδεικνύει ως μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Λακωνίας το νέο Νοσοκομείο της Σπάρτης που θα δωρίσει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η ενεργειακή κρίση «τσάκισε» τους επαγγελματίες

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μεγάλα τα προβλήματα από την Πανδημία. Κλάδοι όπως η Εστίαση και οι Μεταφορές έχουν υποστεί πλήγμα. Οι περιορισμοί και οι αστοχίες δημιούργησαν πρόβλημα σε όλους. Κι εκεί που φαινόταν ότι η πανδημία φεύγει ήρθε η ενεργειακή κρίση η οποία ιδιαίτερα εμάς τους επαγγελματίες μας «τσάκισε». Το ρεύμα και τα καύσιμα είναι οι κινητήριες δυνάμεις. Και απ’ ότι φαίνεται αυτή η κρίση δεν έχει τέλος. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει… Δεν γνωρίζουμε αύριο τι θα κληθούμε να πληρώσουμε».

Δύο ορθόδοξα κράτη κτυπιούνται ανελέητα

«Πάνω που είπαμε ότι φεύγουμε από τα Μνημόνια και η Πανδημία τελειώνει τελικά είμαστε πάλι μέσα σε κρίση. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε ο πόλεμος να τελειώσει και το πλήγμα στην ανθρωπότητα να μην είναι μεγάλο. Επίσης να μην πλήξει καίρια τον τουρισμό του τόπου μας. Δύο ορθόδοξα κράτη κτυπιούνται ανελέητα… Δυστυχώς το μίσος των ηγεσιών θα μεταφερθεί και στους λαούς… Ο μέγιστος παράγοντας των εξελίξεων είναι τα ΜΜΕ. Η προπαγάνδα και ότι διοχετεύεται καθοδηγούν τους λαούς… Σήμερα αυτοί που διοικούν στις βασικές πρακτικές τους υπάρχει το «διαίρει και βασίλευε». Η επικοινωνία και οι μυστικές υπηρεσίες τους κάνουν αυτή τη δουλειά. Οι ΗΠΑ δεν επεμβαίνουν στρατιωτικά. Βέβαια δεν μπορώ να αντιληφθώ τον ρόλο τους... Ένα είναι σίγουρο, ότι τα συμφέροντά τους θα τα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο. Ας ευχηθούμε τέλος να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο των πυρηνικών…»

Οι δρόμοι θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη

«Η Πελοπόννησος και η Λακωνία θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη τύχη τουριστικά. Εξαιρετικοί τουριστικοί προορισμοί. Για κάποιους λόγους δεν έχει αναπτυχθεί ο Τουρισμός όπως θα έπρεπε. Γιατί η Πελοπόννησος να μην είναι όπως η Κρήτη; Τα έργα υποδομής στις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι αυτοκινητόδρομοι, έχουν βοηθήσει, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι ένας αυτοκινητόδρομος Μεγαλόπολη – Ανδρίτσαινα – Αρχαία Ολυμπία είναι σημαντικός και πρέπει να γίνει. Θα αποδώσει μεγάλα οφέλη σε περιοχές και στη Λακωνία. Μια διαδρομή περίπου 100 χλμ, που θα φέρει κοντά Αρχαία Ολυμπία και Αρχαία Σπάρτη. Το Σπάρτη – Πάτρα θα είναι περίπου 2 ώρες. Ακόμα και οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας έχουν αναζητήσει τέτοιες διαδρομές ώστε να αφήνουν τους πελάτες στη μια πλευρά της Πελοποννήσου και τους παραλαμβάνουν από την άλλη αφού έχουν δει την Πελοπόννησο με διανυκτερεύση μάλιστα στη Σπάρτη.

Το Λεύκτρο – Σπάρτη έχει δώσει μια καλή πρόσβαση προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Στα 90 χλμ. και σε μια ώρα η Σπάρτη έχει ένα σύγχρονο αεροδρόμιο. Κάθε κοινωνία και κάθε περιοχή πρέπει να ξέρει τι διεκδικεί. Η Λακωνία πρέπει να στηρίζει την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και να διεκδικεί άλλα… Το αεροδρόμιο έχει συμβάλει και στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Λακωνίας. Το αεροδρόμιο στη Σπάρτη, για αεραθλητισμό, είναι μια άλλη ιστορία.

Οι οδικοί άξονες στη Λακωνία. Είμαστε πάντα αδικημένοι. Ο δρόμος Λεύκτρο – Σπάρτη είχε σχεδιαστεί με κατάληξη έως το Γύθειο. Δυστυχώς στην πορεία κάποιοι ήθελαν να κοπεί. Καραμανλής και Σουφλιάς μας εγγυήθηκαν το Λεύκτρο – Σπάρτη. Στη Μεσσηνία γίνεται το Καλαμάτα – Μεθώνη. Στη Λακωνία πρέπει να γίνει το Λεύκτρο – Σπάρτη – Γύθειο όπου και το λιμάνι στρατηγικής σημασίας. Εκφράζω την απορία μου για το Λιμάνι του Γυθείου. Υπάρχουν εκκρεμότητες. Μπορούν να δέσουν κρουαζερόπλοια μεγάλα στο λιμάνι της Λακωνίας; Ο περιφερειάρχης έχει υποσχεθεί ότι θα γίνει δρόμος ταχείας κυκλοφορίας ώστε το Σπάρτη – Γύθειο να γίνει 20 λεπτά και με ασφάλεια. Επίσης πρέπει να δούμε την παράκαμψη της Σκάλας και του Βλαχιώτη γιατί η νέα γέφυρα δεν λύνει το πρόβλημα… δεν αλλάζει τον χάρτη.

Χρειάζονται και άλλα οδικά έργα όπως παράκαμψη των Μολάων και άλλες βελτιώσεις για να έρθει πιο κοντά η Νεάπολη… Δεν μειώνω την προσπάθεια κανενός στην Περιφέρεια».

Το νέο Νοσοκομείο της Σπάρτης

«Αυτό που είναι πλέον η θετική έκβαση για τον τόπο είναι το νέο Νοσοκομείο της Σπάρτης που μελετά και θα κατασκευάσει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τους πρώτους μήνες του 2023 θα αρχίσει η κατασκευή του και το 2025 θα παραδοθεί. Σημαντική παροχή για τους πολίτες της Λακωνίας και κίνητρο για τον ποιοτικό τουρισμό που πάντα ελέγχει τις υπηρεσίες υγείας που παρέχει κάθε τόπος που επιλέγει για τις διακοπές του.

Πρέπει να δούμε πως θα στελεχωθεί το Νοσοκομείο και πως θα λειτουργήσει… Έχουμε το παράδειγμα της Νοσηλευτικής Σχολής όπου δεν κάναμε αυτά που έπρεπε για να την κρατήσουμε…».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις