ΣΠΑΡΤΗ. Πριν από 9 χρόνια ακριβώς, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης είχε εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο Σπάρτης Σταύρο Αργειτάκο προκειμένου να έρθει σε επαφή με την προεδρεία της Ρωσίας για να υποβάλει πρόταση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης Σπάρτης.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία του να επισκεφθεί τον Βυζαντινό Μυστρά και να προσκυνήσει τα Όσια και Ιερά της Ορθοδοξίας. Εξάλλου είναι γνωστός ο θαυμασμός του για την Σπαρτιατική αγωγή που είχαν επιδείξει οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, τότε, έγιναν τοποθετήσεις που προέβαλαν το γεγονός ότι πρόκειται για έναν Ορθόδοξο πρόεδρο μιας ισχυρής χώρας, την προοπτική απορρόφησης αγροτικών προϊόντων από την Λακωνία και την ευρύτερη περιοχή στις αγορές της Ρωσίας αλλά και την προοπτική της καθόδου Ρώσων τουριστών στη Σπάρτη και Λακωνία. Τόνιζαν μάλιστα όλοι την πολύ καλή συνύπαρξη των Λακώνων με τους Ρώσους μετανάστες που εργάζονται στη Λακωνία. Μια καλή ημερομηνία για την επίσκεψη του προέδρου είχε θεωρηθεί η 29η Μαϊου, ημέρα των Παλαιολογείων.

Όπως είχε πει τότε ο Σταύρος Αργειτάκος ήταν μια πρωτοβουλία του ιδρύματος Ελληνο-Ρωσικής συνεργασίας. Ο κ. Πούτιν είχε ενημερωθεί για την πρόταση αυτή, όπως επίσης είχε ενημερωθεί και η πρεσβεία.

Μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία τον Μάρτιο του 2022 και την καταδίκη κάθε επιθετικής στρατιωτικής πρωτοβουλίας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρώην δήμαρχος Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο καλούνται να δηλώσουν αν αναθεωρούν την πρόταση Αργειτάκου για ανακήρυξη του Ρώσου Προέδρου σε επίτιμο δημότη Σπάρτης και αν καταδικάζουν τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης είναι ο κυρίαρχος φορέας εξουσίας αλλά και έκφρασης των Σπαρτιατών και θα ήταν χρήσιμο, στην παρούσα συγκυρία, η Παράταξη του κ. Αργειτάκου να φέρει το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση και σχετική απόφαση.

Θυμίζουμε ότι ανάλογη πρόταση και πρωτοβουλία έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προκειμένου να ανακαλέσει την ανακήρυξη του Βλαντιμίρ Πούτιν σε Διδάκτορα του Πανεπιστημίου ως μια άστοχη ενέργεια και απόφαση που ελήφθη κάτω από άλλες συνθήκες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις