ΣΠΑΡΤΗ. Δριμύ «κατηγορώ» εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Δήμου Ευρώτα, προς το πρόσωπο του περιφερειάρχη Πελ/νήσου Παναγιώτη Νίκα, για τον τρόπο με τον οποίο, εκτός των άλλων, ο τελευταίος αντιμετώπισε αντιπροσωπεία της Επιτροπής κατά την πρόσφατη (16/3) σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του, με τη συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων και φορέων της Π.Ε. Λακωνίας, στο Διοικητήριο της αντιπεριφέρειας, στη Σπάρτη.

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν κομβικό στη σύσκεψη.

  • «Προκλητικός και υβριστικός ο Νίκας»

Όπως τονίζει στην ενημέρωσή της η Επιτροπή,

«Ο κ. Νίκας όχι μόνο δεν μας άκουσε και μας είπε προκλητικά, ”Σας αγνοώ”.. αλλά εξαπέλυσε απειλές και ύβρεις , λέγοντας ότι “..και 100 και 200 να ήσασταν δεν φτάνουν για να με κάνουν καλά”. Κουβέντες αρένας, προκλητικές και το λιγότερο ανεπίτρεπτες…»

Η Επιτροπή σχολίασε τα 3 λεπτά (!) που δόθηκαν σε αντιπροσωπεία της ώστε να εκφράσει τις θέσεις της, τη στάση των αντιδημάρχων του Δήμου Ευρώτα, Μπόλα , Φιφλή και Μπούτσαλη, αλλά και του ίδιου του Δημάρχου Δήμου Βέρδου:

«Κύριε Βέρδο μην αγχώνεστε, ξέρουμε ότι είστε υπέρ του έργου, απλά τώρα, μπροστά και στις εκλογές, πρέπει να διαχειριστείτε και την εικόνα σας στους κατοίκους... δεν είστε θύμα των καταστάσεων είστε θύτης και εσείς…».

  • «Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν σαν υπαίτιους για το πρόβλημα των σκουπιδιών της Σπάρτης»

Ιδιαιτέρως τονίστηκε η απόπειρα κοινωνικού αυτοματισμού για το μείζον πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στον Δήμο Σπάρτης:

«Προσπαθούν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν κοινωνικό αυτοματισμό και με το θέμα των σκουπιδιών στη Σπάρτη να μας παρουσιάσουν σαν υπαίτιους για τα δικά τους έργα και ημέρες που ταλαιπωρούν τους πολίτες…»

  • Κάλεσμα για την επόμενη Γενική Συνέλευση

Τέλος η Επιτροπή καλεί τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και ευρύτερα, σε νέα Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 23 Μαρτίου στο Μπλόκο Ξηροκαμπίων, στη Σκάλα (16:30).

  • Η ενημέρωση από την Επιτροπή Αγώνα Ευρώτα

«Την Τετάρτη 16/3/22 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δήμου Ευρώτα, στο Διοικητήριο της Σπάρτης, όπου θα γινόταν συνάντηση του κ. Νίκα, με δημάρχους , βουλευτές και φορείς με θέμα την διαχείριση σκουπιδιών στην Πελοπόννησο.

Βασικό θέμα πέρα από την ενημέρωση ήταν και να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση τους απέναντι στο σκουπιδοεργοστάσιο -έγκλημα στην θέση Ξηροκάμπια στον Δήμο Ευρώτα.

Οι κάτοικοι που βρέθηκαν εκεί , ζήτησαν να παρευρεθεί αντιπροσωπεία ώστε να καταθέσουν τα αιτήματα τους.

Ο κ. Νίκας όχι μόνο δεν μας άκουσε και μας είπε προκλητικά, ”Σας αγνοώ”.. αλλά εξαπέλυσε απειλές και ύβρεις , λέγοντας ότι “..και 100 και 200 να ήσασταν δεν φτάνουν για να με κάνουν καλά”. Κουβέντες αρένας, προκλητικές και το λιγότερο ανεπίτρεπτες να ξεστομίζονται από “δημοκρατικά εκλεγμένο“ περιφερειάρχη!

Οι κάτοικοι που εδώ και 3 χρόνια παλεύουν για την αποτροπή του εγκλήματος και που εδώ και 32 μέρες έχουν δώσει τιτάνιο αγώνα δημιουργώντας μπλόκο στο εν λόγω σημείο, ήρθαν αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό και το πραγματικό πρόσωπο των εντολοδόχων της κυβέρνησης που τάσσεται υπέρ του σκουπιδοεργοστασίου, υπέρ της εξασφάλισης των κερδών της ΤΕΡΝΑ, που αδιαφορεί πλήρως για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του Δήμου και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να υποβαθμίσει τον δίκαιο αγώνα τους.

Οι δήμαρχοι , βουλευτές, και εκπρόσωποι φορέων κάτω από την πίεση των κατοίκων δέχτηκαν να μιλήσει αντιπροσωπία των κατοίκων για 3 λεπτά. Αυτός ήταν ο χρόνος που μας παραχώρησαν αυτοί οι δημοκρατικά εκλεγμένοι που νοιάζονται για το καλό μας και το καλό τόπου μας! Σε 3 λεπτά να χωρέσει ένας τρίχρονος αγώνας, σε τρία λεπτά να διατυπώσουμε τα αιτήματα, τις ανησυχίες μας, σε 3 λεπτά .... Ο δήμαρχος του Ευρώτα, οι αντιδήμαρχοι Μπόλας , Φιφλής και Μπούτσαλης αντί να υπερασπιστούν τους κατοίκους τους, αποδέχτηκαν με τη σιωπή τους τις απειλές του περιφερειάρχη.

Μετά σε προσωπική του ανάρτηση ο κ. Βέρδος, προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, λέγοντας .. “ας αποφασίσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς” ..... “το έργο δεν το αποφάσισα εγώ, αλλά το βρήκα” .... “δεν πάρθηκε απόφαση αλλά ήταν ενημέρωση...” .. “εγώ περιμένω την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας”...

Και στο τέλος, να και ο εκφοβισμός.. “μας έστειλαν έλεγχο στην ανοικτή χωματερή που πετάμε τώρα τα σκουπίδια”.

Εμείς φταίμε και για αυτό;.. Όποιες θετικές αποφάσεις έχουν παρθεί στο Δ.Σ. δεν μας τις χαρίσατε, τις διεκδικήσαμε και τις πήραμε!

Αυτοί οι “δημοκρατικά εκλεγμένοι”,όπως τόνιζε και ξανατόνιζε ,ο κ. Νίκας αποφάσισαν λοιπόν, ότι το έργο – ταφόπλακα, θα γίνει! Αυτοί οι “δημοκρατικά εκλεγμένοι”, αδιαφορούν , οργίζονται και πετούν στον κάλαθο των αχρήστων το κατ' ευφημισμό δημοκρατικό τους προσωπείο, όταν κάτοικοι διεκδικούν το καλό του τόπου τους. Μας θέλουν πρόβατα και σαν τσοπάνηδες ανέμισαν τις απειλές τους και τις αγριάδες τους!

Θα μιλήσουν τα ΜΑΤ και οι νόμοι, είπε ο κ. Νίκας.

Νομίζει, ο κ. Νίκας και οι όμοιοί του, ότι σπέρνοντας την τρομοκρατία θα διασπάσει τους κατοίκους, θα τους στείλει σπίτια τους. Γνωστές οι πρακτικές σας και γνωστά τα έργα σας!

Απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι είναι τσιράκια και εντολοδόχοι συμφερόντων ξένων και εχθρικών για τους κατοίκους της Λακωνίας και ολόκληρης της Πελ/νήσου. Προσπαθούν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν κοινωνικό αυτοματισμό και με το θέμα των σκουπιδιών στη Σπάρτη να μας παρουσιάσουν σαν υπαίτιους για τα δικά τους έργα και ημέρες που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Σε μια δύσκολη στιγμή για τον κόσμο, εν μέσω ακρίβειας, πολέμου, πανδημίας, αβεβαιότητας, φόβου για το αύριο, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, μαθητές και γονείς της περιοχής καλούνται να επιβιώσουν, να διαχειριστούν μόνοι τους τις ζωές τους ωσάν να είναι κάκτοι που απλά φύτρωσαν σε μια έρημο.

Όμως κύριοι, εσείς που πίσω από κλειστές πόρτες νομίζετε ότι μπορείτε αποφασίζετε για εμάς χωρίς εμάς, πρέπει να ξέρετε ότι η ζωή σάς έχει ξεπεράσει!

Το αποδεικνύουν οι άνθρωποι που εδώ και 3 χρόνια παλεύουν και μαθαίνουν ότι μόνο συλλογικά μπορούν να αγωνιστούν, μόνο συλλογικά μπορούν να διεκδικήσουν και μόνο συλλογικά μπορούν να κερδίσουν! Αυτό δεν μπορείτε να χωνέψετε, σας ενοχλεί και το ξέρουμε πολύ καλά .

Οι δύο χιλιάδες και πλέον υπογραφές κατοίκων και φορέων είναι γεγονός. Είμαστε περήφανοι για τον αγώνα μας και για τους ανθρώπους που στηρίζουν και πλαισιώνουν την πάλη μας, που δείχνουν την αλληλεγγύη τους! Που για 32 μέρες ξενυχτούσαν γύρω από μια φωτιά, που μοιράζονταν τις αγωνίες τους και τις ανησυχίες τους, που τραγουδούσαν, που άλλος έφερνε ξύλα, άλλος έφερνε φαγητό, άλλος κρασί, άλλος ένα γλυκό. Τις γυναίκες και τους άντρες του τόπου μας, τους γείτονές μας , τους γονείς μας, όλοι τους συναγωνιστές, όλοι μας μια καρδιά με κοινό στόχο!

Ακόμα και αυτοί, που ακόμα δεν έχουν εκφράσει την στήριξή τους αλλά μας ακούνε, είμαστε σίγουροι ότι όταν τους χρειαστούμε, θα είναι εκεί. Ο αγώνας μας είναι ένας αγώνας δίκαιος και αφορά όλη την Περιφέρεια Πελ/νήσου.

  • Καλούμε όλους και όλες να βγάλουν συμπεράσματα, να έρθουν στη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 4:30 το μεσημέρι, στο Μπλόκο Ξηροκαμπίων, εκεί που χτυπάει η καρδιά των αγωνιζόμενων πολιτών.
  • Να μην φοβηθούν, να τολμήσουν να έρθουν και να συζητήσουμε για την κλιμάκωση του αγώνα μας, να δώσουν μία καλή απάντηση στον κ. Νίκα και στα συμφέροντα που αυτός εκφράζει ,σε όλους όσους τους θεωρούν τελειωμένους και ανίκανους να αλλάξουν το μέλλον τους.»