ΛΑΚΩΝΙΑ. Την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας και τον βυθισμένο αρχαιοελληνικό οικισμό της εποχής του Χαλκού, στο Παυλοπέτρι της Λακωνίας, επισκέφθηκαν το τριήμερο 15 - 17 Απριλίου δημοσιογράφοι μέσων ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας, όπως Πρώτο Θέμα, Έθνος, Alpha TV, Ναυτεμπορική , ενημερωτικά site και ιστοσελίδες.

Interreg – Med 2014 – 2020

Οι δημοσιογράφοι ήταν προσκεκλημένοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής εδαφικής συνεργασίας Interreg Med 2014 – 2020, στο οποίο μετέχει η Περιφέρεια και το οποίο έχει ως αντικείμενο την προστασία και την αξιοποίηση της φυσικής κληρονομιάς της Μεσογείου στους παράκτιους και θαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς.

Press Trip

Το Press Trip περιελάμβανε, την Παρασκευή 15/4 επίσκεψη στο Οινοποιείο Τσιμπίδη και στη βυζαντινή καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς.

Το Σάββατο 16/4 οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν το Σπήλαιο της Καστανιάς και την παραλία της Πούντας και της Ελαφονήσου -απέναντι από την οποία βρίσκεται το Παυλοπέτρι, «..η αρχαιότερη γνωστή βυθισμένη πόλη στον κόσμο στην οποία αναπτύχθηκε τρόπος ζωής εφάμιλλος του σημερινού».

Χθες Κυριακή 17/4, πριν την αναχώρησή τους για την Αθήνα, οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν στη Μονεμβασιά το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μονεμβασιάς.

Οικία Ρίτσου

Στο σπίτι του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου έγινε αναλυτική ενημέρωση των δημοσιογράφων για την διαδικασία αγοράς τής οικίας Ρίτσου από τον Δήμο Μονεμβασίας (750.000 €) με δικά του χρήματα και την διαδικασία μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού, μετατροπής του σε μουσείο αφιερωμένο στο έργο του ποιητή.

Μάλιστα, η προγραμματική σύμβαση του Δήμου Μονεμβασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού περνάει την Μεγάλη Εβδομάδα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και ο προϋπολογισμός εργασιών για την κατασκευή του Μουσείου είναι 240.000 € τα οποία θα διατεθούν από το Υπουργείο .

Επέκταση της οικίας Ρίτσου

Όπως ανέφερε ο Σταύρος Χριστάκος, αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μονεμβασίας στο οικόπεδο βόρεια της οικίας Ρίτσου γίνεται καθαρισμός και απομάκρυνση των φερτών υλικών ώστε να εκδοθεί οικοδομική άδεια που θα οδηγήσει στην επέκταση της οικίας Ρίτσου προς το βόρειο τείχος.

«Μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Νίκωνα Τζινιέρη ενημερώσαμε για τα έργα που υλοποιούνται με προγραμματική σύμβαση Δήμου και Περιφέρειας», συνέχισε ο αντιδήμαρχος, όπως, «..

  • η Ανάπλαση του δρόμου Γέφυρας - Κάστρου (100.000€ ),
  • ο Φωτισμός του Κάστρου (960.000 € - στην προγραμματική σύμβαση συμμετέχει και το Υπουργείο Πολιτισμού) και
  • το έργο στήριξης των πρανών πάνω από τον οικισμό του Κάστρου (2.550.000 € ) ,
  • για την κατασκευή Τελεφερίκ προς στην Άνω Πόλη (ετοιμάζεται η δημοπράτηση για την μελέτη και κατασκευή του έργου και έχει ήδη εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ),
  • το έργο της Μαρίνας 1.800.000 € από την Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • και το έργο κατασκευής της Νέας Γέφυρας Ευρώτα στη Σκάλα…»

Κατά την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο η υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γιώτα Ψυχογιού ενημέρωσε αναλυτικά για την ιστορία του Μουσείου και των εκθεμάτων του.

Τους προσκεκλημένους δημοσιογράφους συνόδευσαν οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης, Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρος Βερούτης και Τουρισμού και Πολιτισμού Άννα Καλογεροπούλου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μονεμβασίας Κατερίνα Τσαφατίνου, ο αντιδήμαρχος Σταύρος Χριστάκος και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Χαραμή, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης και της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης, καθώς και ο πρόεδρος του Γέρακα Γιάννης Κουλούρης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις