ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. «Καλούμε τον αγροτικό κόσμο της Λακωνίας σε συστράτευση στην βάση του κοινού συμφέροντος, τής διεύρυνσης του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών kalamata olives στην Πελοπόννησο και ειδικά στην Λακωνία τηρουμένων πάντα των κριτηρίων».

Με αυτή τη φράση, ολοκληρώνουν την κοινή τους δήλωση οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λακωνίας της παράταξης του Πέτρου Τατούλη, Ντία Τζανετέα, Ηλίας Κανελλάκης, Χαράλαμπος Σκούρος και Μιχάλης Σταματάκος, σχετικά με την απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ για την Ελιά Καλαμών.

Σημειώνεται πως το Δ' τμήμα του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου αποφάσισε ότι μόνο οι καλλιεργητές της Μεσσηνίας της συγκεκριμένης ποικιλίας ελιάς μπορούν να χρησιμοποιούν την επίμαχη ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Οι υπόλοιποι ανά την Ελλάδα καλλιεργητές ελιάς Καλαμών θα μπορούν να αναγράφουν «ελιά Καλαμών» με την ένδειξη του τόπου παραγωγής τους.

  • «Επέκταση του ΠΟΠ σε Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία»

Οι 4 περιφερειακοί σύμβουλοι της Νέας Πελοποννήσου, αφού περιέγραψαν τις στρεβλώσεις που θα επιφέρει η συγκεκριμένη περιοριστική απόφαση του ΣτΕ στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας της ελιάς Καλαμών, προτείνουν καθαρά και ξάστερα την συμπεριληπτική λύση, δηλ. την «επέκταση του ΠΟΠ σε Λακωνία, Αρκαδία και την Ηλεία σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο με την τήρηση φυσικά των θεσμικών κανόνων»

  • «Παρατηρητής ο Νίκας» - «Ακολουθεί διχαστικές πολιτικές»

Θέτοντας προ των ευθυνών του τον Π. Νίκα, υπογραμμίζουν πως ο περιφερειάρχης, δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει τη λύση της επέκτασης του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών στους άλλους νομούς της Πελοποννήσου, αν και αυτή αποτελούσε απόφαση του Πε.Συ.Π.:

«Η απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ με την οποία αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κ.λπ., της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη “Καλαμάτα” / “Kalamata”, πιστεύουμε ότι δεν λύνει το πρόβλημα αλλά τουναντίον θα δημιουργήσει ανισορροπία και αδιέξοδα στις εξαγωγές αυτού του “χρυσοφόρου προϊόντος”.

Από το 2016 η Παράταξη μας “Νέα Πελοπόννησος” και ο Πέτρος Τατούλης είτε ως Περιφερειακή Αρχή , είτε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση στο Πε.Συ της Πελοποννήσου είχαμε επισημάνει τους κινδύνους του κύκλου παραγωγής και εμπορίας της βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας καλαμών (kalamata olives), λόγω της αυξημένης ζήτησης από τη διεθνή αγορά.

Οι ακολουθούμενες πολιτικές δεν δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ενός ουσιαστικού διαλόγου με βάση τα νέα δεδομένα και τα πραγματικά ζητούμενα του ανταγωνισμού και της παγκόσμιας ζήτησης άρα και της θεσμικής κατοχύρωσης και προάσπισης του προϊόντος.

Έτσι ευνοήθηκαν και εντάθηκαν τα φαινόμενα των ελληνοποιήσεων από Τρίτες Χώρες που λόγω χαμηλού κόστους λειτουργούν ακόμα και σήμερα σε βάρος των Ελλήνων αγροτών – παραγωγών.

Δεν είναι λοιπόν ώρα των πανηγυρισμών (άραγε εναντίων ποιών;), αλλά η ώρα των προβληματισμών, δηλαδή ο τρόπος που θα καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση με ποιοτικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας

Είναι αυτονόητο ότι το 3% της Μεσσηνιακής παραγωγής δεν μπορεί να καλύψει την διεθνή ζήτηση όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει στο εμπόριο, στα Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά καταναλωτικά ράφια των Super Markets.

Στην κατεύθυνση αυτή και με βάση την ενιαία προσέγγιση του προβλήματος επικαιροποιούμε την πρόταση του Πε.Συ.Π. και την πρωτοβουλία μας για το κοινό συμφέρον των αγροτών παραγωγών χωρίς νικητές και ηττημένους.

Η ολοκληρωτική λύση που πρέπει να γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση, είναι η επέκταση του ΠΟΠ σε Λακωνία, Αρκαδία και την Ηλεία σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο με την τήρηση φυσικά των θεσμικών κανόνων.

Αντί ο κ. Νίκας ως Περιφερειάρχης να αγωνισθεί σε όλα τα επίπεδα για την θεσμική κατοχύρωση αυτής της πρότασης αρκείται ως συνήθως στον ρόλο του παρατηρητή, αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ.

Αυτές οι διχαστικές πολιτικές που ακολουθεί ο κ. Νίκας και η Παράταξη του είναι καταδικαστέες από τον αγροτικό κόσμο και θα κληθεί να απαντήσει καθαρά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου:

  • Τι έπραξε και πώς προώθησε την απόφαση του Πε.Συ Πελοποννήσου για την επέκταση του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών στους άλλους νομούς της Πελοποννήσου, στα συναρμόδια Υπουργεία;
  • Ευνοεί τους Πελοποννήσιους αγρότες – παραγωγούς επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμών η απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ; Και τι προτίθεται να πράξει από εδώ και πέρα;
  • Τι προτίθενται να πράξουν οι Αντιπερειφερειάρχες Λακωνίας και πώς θα προασπίσουν τα συμφέροντα των Λακώνων αγροτών – παραγωγών;

Καλούμε τον αγροτικό κόσμο της Λακωνίας σε συστράτευση στην βάση του κοινού συμφέροντος της διεύρυνσης του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών kalamata olives στην Πελοπόννησο και ειδικά στην Λακωνία τηρουμένων πάντα των κριτηρίων.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις