ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις, σε επίπεδο Πελοποννήσου, ύστερα από την απόφαση τού Δ' Τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία, μόνο οι καλλιεργητές της Μεσσηνίας της συγκεκριμένης ποικιλίας ελιάς μπορούν να χρησιμοποιούν την επίμαχη ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους ανά την Ελλάδα καλλιεργητές ελιάς Καλαμών, αυτοί θα μπορούν να αναγράφουν «ελιά Καλαμών» με την ένδειξη του τόπου παραγωγής τους.

Σταματάκος

Με τη σειρά του, ο Μιχάλης Σταματάκος, Περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας, καλεί τον Π. Νίκα, να αντικαταστήσει τον αρμόδιο για τα αγροτικά ζητήματα Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, Μεσσήνιο, Στάθη Αναστασόπουλο, διότι ο τελευταίος, «…θριαμβολογεί για την υπεράσπιση των συμφερόντων των Μεσσήνιων παραγωγών και τυποποιητών και παράλληλα αδιαφορεί για τις επιπτώσεις και τις βλάβες που μπορεί να επιφέρει αυτή η απόφαση στους Λάκωνες παραγωγούς».

Δείχνει δηλαδή πως κινείται αποκλειστικά με τοπικιστικά κριτήρια.

Τέλος ο Σταματάκος, καλεί τους Λάκωνες αντιπεριφερειάρχες σε δημόσια τοποθέτηση, για το αν στηρίζουν και πώς, την επέκταση του ΠΟΠ και στη Λακωνία:

«Η Περιφερειακή Αρχή του κ. Νίκα είναι φανερό πλέον πως έχει αφήσει τη Λακωνία στο έλεος της. Απόλυτη ένδεια από σοβαρά αναπτυξιακά έργα και κανένα ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων των Λακώνων πολιτών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ξεπεράστηκε κάθε όριο αφού ο συνεργάτης του κ. Νίκα και αρμόδιος για τα αγροτικά ζητήματα Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Στάθης Αναστασόπουλος εκδηλώνει έντονο ενθουσιασμό σε πανηγυρικό τόνο για τη δήθεν «επιτυχία» της Μεσσηνίας μετά την απόφαση του ΣτΕ που αφορά την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».

Ο Μεσσήνιος κ. Αναστασόπουλος θριαμβολογεί για την υπεράσπιση των συμφερόντων των Μεσσήνιων παραγωγών και τυποποιητών και παράλληλα αδιαφορεί για τις επιπτώσεις και τις βλάβες που μπορεί να επιφέρει αυτή η απόφαση στους Λάκωνες παραγωγούς.

Καλώ τον κ. Νίκα άμεσα να καλέσει έκτακτη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το ζήτημα ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν μετά την απόφαση του ΣτΕ, η οποία εάν υλοποιηθεί άμεσα είναι σίγουρο πως θα επιφέρει ζημία στους Λάκωνες ελαιοκαλλιεργητές και πολύ πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά του προϊόντος, αφού σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν οι ποσότητες που προέρχονται από τη Μεσσηνία.

Καλώ άμεσα τον κ. Νίκα να αντικαταστήσει τον κ. Αναστασόπουλο και να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του γιατί απεδείχθη πως δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το σύνολο των συμφερόντων των παραγωγών της Πελοποννήσου και κινείται αποκλειστικά με τοπικιστικά κριτήρια.

Αναμένω με ενδιαφέρον τη δημόσια θέση των Λακώνων Αντιπεριφερειαρχών. Στηρίζουν και πώς την επέκταση του ΠΟΠ και στη Λακωνία; Το κρυφτό τελείωσε όλοι μπροστά στις ευθύνες μας.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις