ΣΠΑΡΤΗ. Εξελίξεις αναμένονται γύρω από το έργο του Φράγματος της Κελεφίνας, στον Οινούντα ποταμό του τέως ομώνυμου Δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς όσο και ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει η προκήρυξη του έργου.

Δεδομένου μάλιστα ότι στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του Φράγματος έχει δοθεί οριστική τιμή μονάδος για τις απαλλοτριώσεις, θα είναι δυνατή η καταβολή του 80% των αποζημιώσεων και η εγκατάσταση του εργολάβου στα σημεία όπου υπάρχει οριστική τιμή μονάδος.

  • Η Μελέτη των Δικτύων του Φράγματος - Εντός Σεπτεμβρίου η δημοσιοποίηση της Προκήρυξης

Σχετικά με την Μελέτη των Δικτύων του Φράγματος έγινε γνωστό ότι ετοιμάζεται η προκήρυξή της, η οποία εκτιμάται ότι θα δημοσιοποιηθεί και αυτή εντός Σεπτεμβρίου.

Στο σημείο αυτό ας αναφερθεί πως υπάρχους ενστάσεις εκ μέρους των παρακείμενων του Φράγματος Κοινοτήτων του πρώην Δήμου Οινούντος, οι οποίες αν και φιλοξενούν στα εδάφη τους το Φράγμα, δεν προβλέπεται από την μέχρι σήμερα μελέτη να πάρουν ποσότητες νερού για άρδευση, μιας και οι πηγές άρδευσης θάβονται από το Φράγμα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ενήμερη για τα συμπεράσματα από την Ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί από την Ομάδα Πρωτοβουλίας (Ινστιτούτο Σπάρτης, κοινότητες Πρ. Δήμου Οινούντος, Συλλογικοί φορείς πρ. Δήμου Οινούντος ) στο Διοικητήριο Λακωνίας στις 2/10/2020 και σύμφωνα με τα οποία «…είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να εξεταστεί η δυνατότητα άρδευσης και των περιοχών ανατολικά του Ευρώτα, οι οποίες σήμερα αρδεύουν με αντλήσεις από 250 έως και 650 μέτρα, πρόβλημα και κόστους παραγωγής και επιτάχυνσης της υφαλμύρωσης που παρατηρείται πολύ έντονα στην παραλιακή ζώνη Σκάλας – Γλυκόβρυσης - Ασωπού – Παπαδιανίκων».

Τα συμπεράσματα της Ημερίδας, που αποτελούν κοινό τόπο και όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση, μπορούν να συνοψισθούν, ως εξής:

  • Να δημιουργηθεί και πρόσθετος αγωγός που θα παροχετεύσει νερό για άρδευση από το Φράγμα Κελεφίνας στις Κοινότητες του πρώην Δήμου Οινούντος ( Σελλασία, Κονιδίτσα, Βρέσθενα, Βασσαράς Βουτιάνοι, Θεολόγος).
  • Να δοθεί η δυνατότητα με φυσική ροή να αρδευθούν από το Φράγμα Κελεφίνας εκτάσεις του πρώην Δήμου Θεραπνών και συγκεκριμένα εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο των Κοινοτήτων Κεφαλά, Χρυσάφων, Αγίων Αναργύρων, Γκοριτσάς, Καλλονής όπου το νερό μπορεί να φθάσει με φυσική ροή και σε συνδυασμό με μικρή άντληση. Η πρόταση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της άντλησης με γεωτρήσεις από 250 έως και 600 μέτρα βάθος για την άρδευση των ελαιοδένδρων, όπως γίνεται σήμερα.
  • Σε ό,τι αφορά στις Παραευρώτειες Κοινότητες του Δήμου Σπάρτης, Αφυσσού, Πλατάνα, Σκούρα, Αμύκλες, στις κοινότητες του πρώην Δήμου Μυστρά, όπως και στις κοινότητες του πρώην Δήμου Φάριδος, αυτές προβλέπεται ήδη να αρδευτούν από το Φράγμα Κελεφίνας και αυτό δεν πρέπει να αλλάξει.

Ο Γεωργαντάς θεωρεί το έργο του Φράγματος της Κελεφίνας ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Υπουργείου. Συχνά αναφέρεται στον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη που ενέταξε το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και στον πρώην Νομάρχη Λακωνίας Κώστα Φούρκα , ο οποίος ξεκίνησε όλη την διαδικασία για την δημιουργία του Φράγματος το 2007.

Από το Ινστιτούτο Σπάρτης μεταφέρεται, αναφορικά με το ιστορικό του Φράγματος της Κελεφίνας:

Το θέμα του Φράγματος της Κελεφίνας ανακίνησε το 2018 το Ινστιτούτο Σπάρτης με έρευνα που πραγματοποίησε ο συνεργάτης υδρογεωλόγος κ Σταύρος Καλαβρυτινός και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ Αναστασία Κανελλοπούλου, στην οποία έρευνα αποδείχθηκε ότι ήδη από το 2015 είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και το έργο ήταν ολοκληρωμένο με εγκεκριμένες όλες τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις του και ώριμο για την δημοπράτησή το.

Στην συνέχεια σε άρθρο της κ Κανελλοπούλου με τίτλο «Χρυσή ευκαιρία» που δημοσιεύθηκε στα τοπικά μέσα στις 15/10/2018 καλούσε τον τότε Λάκωνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Σταύρο Αραχωβίτη να εντάξει το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα , πράγμα που έγινε με την άμεση θετική ανταπόκριση του κ Αραχωβίτη . Ήταν η τέλεια συγκυρία για το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του Νομού μας!

Οι βουλευτές του Νομού μας επανήλθαν έκτοτε αρκετές φορές στο θέμα του Φράγματος της Κελεφίνας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις