ΣΠΑΡΤΗ. Το έργο της ΔΕΥΑ Σπάρτης με τίτλο «Αναβάθμιση – επέκταση και βελτίωση ενεργειακής απόδοσης της ΕΕΛ Σπάρτης», εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», κατόπιν της υπ’ αρ. 23372/2020/29-06-2022 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα.

Εν προκειμένω, το έργο αφορά στην αναβάθμισηεπέκταση και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Σπάρτης, δηλ. στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της λακωνικής πρωτεύουσας, με συνολικό προϋπολογισμό 6.204.000 €.

  • Γιατί είναι σημαντικό

Η ένταξη και χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου της ΔΕΥΑΣ από το «Αντώνης Τρίτσης» είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού θα δώσει τη δυνατότητα να συνδεθούν τα δίκτυα αποχέτευσης και άλλων Τοπικών Κοινοτήτων με τον Βιολογικό Καθαρισμό της Σπάρτης, «…αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των συνδημοτών».

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, «…το έργο διατηρεί τα περισσότερα υφιστάμενα δομικά έργα και εγκαταστάσεις της ΕΕΛ τις οποίες όμως αναβαθμίζει λειτουργικά και ενεργειακά, με εργασίες αποκατάστασης και επισκευών».

Η προμελέτη του έργου συντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2020 από την υπηρεσία της ΔΕΥΑΣ

  • Τι προβλέπει το έργο

Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται

  • η κατασκευή νέων δεξαμενών,
  • η προσθήκη νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (Η/Μ),
  • η αντικατάσταση του υπάρχοντος,
  • ο εκσυγχρονισμός του μεγαλύτερου μέρους του ενεργοβόρου χαμηλής απόδοσης (Η/Μ) εξοπλισμού που αφορά σε κατανάλωση ενέργειας καθώς επίσης και,
  • η αντικατάσταση συναφούς εξοπλισμού, όπως μετρητών, αυτοματισμών, σωληνώσεων αλλά και βοηθητικού εξοπλισμού.

Τηλεμετρία

Επιπλέον προβλέπεται η αναβάθμιση και η επέκταση των αυτοματισμών λειτουργίας καθώς και του συστήματος τηλεμετρικού ελέγχου σε συνδυασμό με επαρκή μετρητικό εξοπλισμό για συνεχείς online μετρήσεις.

  • Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης

Ακόμη προβλέπονται και νέα έργα Π.Μ. καθώς και η προσθήκη νέου Η/Μ εξοπλισμού για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας τόσο της μονάδας όσο και των αντλιοστασίων αποχέτευσης.

Προβλέπεται επιπρόσθετα και η αντικατάσταση μέρους του υπάρχοντος εξοπλισμού με νέο υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης καθώς και η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού (Φ/Β) Σταθμού στον ευρύτερο χώρο της ΕΕΛ, ισχύος 100 kWp.

Επιτυγχάνεται έτσι «…πέραν της βελτιστοποίησης της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού και μείωση της ετήσιας καταναλισκόμενης ενέργειας κατά 498.350,60 KWh, δηλαδή βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της μονάδας σε περίπου 23% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση», όπως λένε από τη ΔΕΥΑΣ…

  • Σύντομο ιστορικό

Αρμοδίως, αναφέρθηκε πως το έργο «προτάθηκε για ένταξη στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον» με τίτλο, “Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτω”, με την υπ. αρ. 4668/21-12-2020 αίτησή μας».

  • Δεδεδήμου: «Η αναπτυξιακή δυναμική της ΔΕΥΑ Σπάρτης, συμπαρασύρει προς τη θετική κατεύθυνση ολόκληρο τον Δήμο»

«Καθημερινός στόχος της ΔΕΥΑ Σπάρτης αποτελεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με το χαμηλότερο κόστος, η συνέχιση της κοινωνικής πολιτικής προς όφελος χιλιάδων οικογενειών και η ενίσχυση του ρόλου της Δημοτικής Επιχείρησης.

Αποδεικνύουμε με έργα ότι η αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η ΔΕΥΑ Σπάρτης, η οποία πηγάζει εξάλλου από όλα τα στελέχη της Επιχείρησης σε όλα τα επίπεδα, συμπαρασύρει προς τη θετική κατεύθυνση ολόκληρο τον Δήμο.», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Γεωργία Δεδεδήμου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις