ΣΠΑΡΤΗ. Εκδήλωση «τιμής και μνήμης» για τους 118 πατριώτες, αντιστασιακούς ΕΑΜίτες - κομμουνιστές, «που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 26 Νοέμβρη του 1943», διοργάνωσαν το Σάββατο (26 Νοεμβρίου, 11:00), οι Οργανώσεις Λακωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι συγγενείς των θυμάτων, στον τόπο της θυσίας τους στο Μονοδένδρι Λακωνίας.

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Καλομοίρης, στέλεχος του κόμματος αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην εκτέλεση καθώς και σε κάποια στοιχεία που δείχνουν την ωμότητα των Γερμανών και την τεράστια θυσία των εκτελεσθέντων.

Συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά στα δεκαεννιά παιδιά και έφηβους που εκτελέστηκαν στο σημείο, το παράδειγμα δύναμης ψυχής της μάνας Τζιβανοπουλίνας, ο γιατρός Χρήστος Καρβούνης και όλοι οι άλλοι ήρωες.

  • «Κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος στην επίθεση που δεχόμαστε»

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός όπως η ακρίβεια, οι πλειστηριασμοί, ο πόλεμος και ότι «κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος στην επίθεση που δεχόμαστε».

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως, «Το ΚΚΕ κουβαλάει στις πλάτες του μία ηρωική ιστορία και πείρα, την ιστορία των αλύγιστων της ταξικής πάλης από την οποία βγάζει συμπεράσματα, γίνεται πιο ικανό, προχωρά μπροστά. Γιατί μόνο το ΚΚΕ μπορεί να εμπνεύσει τα πιο όμορφα, τα πιο μεγάλα ιδανικά, αυτά του αγώνα για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό, το σοσιαλισμό!»

  • Κατάθεση στεφάνων

Έπειτα ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Των 118 και στο μνημείο της Κοκκινόλουτσας για να τιμηθούν και οι 45 ήρωες που επίσης εκτελέστηκαν την ίδια περίοδο από τους κατακτητές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις