ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Τα εργοστάσια χυμοποίησης άρχισαν να παραλαμβάνουν όπως κάθε χρόνο ποσότητες πορτοκαλιών αλλά έως σήμερα δεν έχουν βγει οι εφαρμοστικές διατάξεις και εγκύκλιοι για την επιλεξιμότητα των ποσοτήτων που θα παραδοθούν για χυμοποίηση.

Ουσιαστικά οι παραγωγοί παραδίδουν τα πορτοκάλια χωρίς να γνωρίζουν τι θα ισχύσει στη νέα ΚΑΠ για την συνδεδεμένη.

  • Πάντως, στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ αναφέρει ότι λόγω της Πράσινης Συμφωνίας στην ΕΕ η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια (που αφορά αρδευόμενες καλλιέργειες) θα χορηγηθεί υπό την προϋπόθεση ότι εκτός από την συμβατότητα με την Οδηγία - πλαίσιο για τα νερά, θα τηρηθεί ολόκληρη η εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων (Νόμος 3199/2003).
  • Επιπλέον, εκτός από τα παραπάνω στοιχεία, που εφαρμόζονται άμεσα στην Κοινοτική Νομοθεσία, θα γίνονται αναφορές που θα προκύπτουν από διασταυρωτικούς ελέγχους μεταξύ των αρχών διαχείρισης της πολλαπλής συμμόρφωσης και των αρχών ελέγχου χρήσης νερού (φορείς λεκάνης απορροής).

«Ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ»

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ για το τι θα ισχύσει με τη νέα περίοδο της ΚΑΠ στην συνδεδεμένη των πορτοκαλιών που πάνε προς χυμοποίηση. Ήδη όμως έχουν ξεκινήσει οι βιομηχανίες χυμού να παραλαμβάνουν πορτοκάλια».

Από την πλευρά της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) με στόχο να μην χαθούν ενισχύσεις από τα μέλη της που ήδη ξεκίνησαν να παραδίδουν ποσότητες πορτοκαλιών για χυμοποίηση, εφιστά την προσοχή στην τήρηση των περσινών διαδικασιών.

Ο Φάνης Λάζαρης, Διευθυντής του συνεταιριστικού εργοστασίου ΑΣΣΕ Αμυκλών «Λακωνία» αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε ξεκινήσει να παραλαμβάνουμε πορτοκάλια, Νάβελ και Ναβαλίνες, που πάνε για χυμοποίηση. Ακόμη όμως δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για το τι θα ισχύσει με την συνδεδεμένη ενίσχυση».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας και μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ Σπύρος Αντωνόπουλος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «κάναμε μεγάλο αγώνα να παραμείνει στη νέα ΚΑΠ η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό κ. Γεωργαντά τον ενημερώσαμε για το θέμα. Σαν ΕΘΕΑΣ καλέσαμε τα μέλη μας να κάνουν ό,τι έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια. Περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα να βγουν οι εφαρμοστικές διατάξεις. Αν δεν γίνει αυτό θα έχουμε νέα συνάντηση με τον υπουργό στο ΥπΑΑΤ».

«Παραδίνουμε τα πορτοκάλια αλλά δεν γνωρίζουμε το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης που θα πάρουμε», τονίζει στον ΑγροΤύπο η Άννα Λαμπάδα, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικων της Αργολίδας.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ισχύει το κατά ελάχιστο 700 κιλά ανά στρέμμα (7 τόνους πορτοκάλια ανά εκτάριο) το μέρος της παραγωγής που μπορεί να διατεθεί προς χυμοποίηση. Δεν έχουμε άλλη πληροφόρηση για τις εφαρμοστικές διατάξεις», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις