ΣΠΑΡΤΗ. Μια πρώην αντιπεριφερειάρχης, δύο πρώην δήμαρχοι, ένας πρώην αντιδήμαρχος κι ένα στέλεχος του ΚΚΕ είναι τα πέντε πρόσωπα που σύμφωνα με δηλώσεις τους ή πληροφορίες θα διεκδικήσουν τη δημαρχεία της Σπάρτης στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Ουσιαστικά και οι πέντε με την κάθοδό τους αμφισβητούν τη δημαρχία του Πέτρου Δούκα και προτείνουν έναν άλλο δρόμο, ή τρόπο για να επανέλθει ο δήμος Σπάρτης στο προσκήνιο. Με βασικό δεδομένο ότι η πόλη και τα χωριά της Σπάρτης βρίσκονται σε ακινησία και αντιμετωπίζουν τα πρώτα συμπτώματα μιας παρατεταμένης παρακμής, αυτοί που διεκδικούν τη δημαρχία θα πρέπει - και απ’ ότι φαίνεται θα έχουν - πρόταση, πρόγραμμα και ομάδα ανθρώπων που θα τα υλοποιήσει.

Οι εκλογές του Οκτωβρίου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ο δήμαρχος θα εκλεγεί την Β’ Κυριακή. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο κάποιος από τους διεκδικητές της δημαρχίας να λάβει την Α’ Κυριακή ποσοστό 42% όταν μάλιστα θα υπάρχουν 4 ακόμα τουλάχιστον υποψήφιοι και ίσως και ο σημερινός δήμαρχος Πέτρος Δούκας.

Αυτό σημαίνει ότι οι επικεφαλής, πλην του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, θα πρέπει να επεξεργάζονται και σενάρια συνεργασίας πριν την Β’ Κυριακή. Αυτό και μόνον προδικάζει ότι οι αντιπαραθέσεις δεν θα είναι σκληρές και καταλυτικές αλλά θα αφήνουν περιθώρια για συνεργασίες. Άλλωστε όπως λέγεται - κι έτσι θα έπρεπε να είναι - ο δήμος είναι σημείο συνεργασίας και συνάντησης ιδεών και έργων και όχι αφορμή αντιπαράθεσης και κόντρας…

Εξ ίσου σημαντική με τη στρατηγική του κάθε επικεφαλής είναι και ο συνδυασμός που θα συγκροτήσει μιας και είναι αυτός που θα φέρει τους ψηφοφόρους στο ψηφοδέλτιο αλλά και θα αποτελεί ένα σύνολο ανθρώπινου δυναμικού για την επόμενη μέρα.

Υποψήφιοι, λοιπόν, για τον δήμο Σπάρτης, σύμφωνα με δήλωσή τους, είναι οι κ.κ. Σταύρος Αργειτάκος και Μιχάλης Βακαλόπουλος. Θεωρείται βέβαιη η κάθοδος του Αλέκου Βουνάση και αναμένεται η ανακοίνωση από τον Βαγγέλη Βαλιώτη και την Ντία Τζανετέα. Αυτά τα 5 πρόσωπα διεκδικούν τη δημαρχία από τον Πέτρο Δούκα ο οποίος, όλα δείχνουν, ότι θέλει να είναι και πάλι υποψήφιος αλλά μένει να το δούμε.

Ο Σταύρος Αργειτάκος έχει διατελέσει δήμαρχος Σπάρτης με εκλογή το 2010. Ο Μιχάλης Βακαλόπουλος διετέλεσε αντιδήμαρχος Σπάρτης το 2019. Ο Αλέκος Βουνάσης είναι σήμερα επικεφαλής της Παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης. Ο Βαγγέλης Βαλιώτης διετέλεσε δήμαρχος Σπάρτης με εκλογή το 2014. Η Ντία Τζανετέα διετέλεσε εκλεγμένη αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας επί σειρά ετών.

Και οι πέντε έχουν ξεχωριστές ιδιότητες, ικανότητες, προτερήματα και μειονεκτήματα, τα οποία ανάλογα με την τακτική και στρατηγική τους θα τους οδηγήσουν ή όχι σε αυτό που αυτοί θεωρούν επιτυχία και στόχο στον Α’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Στο επόμενο διάστημα θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τόσο τους διεκδικητές της δημαρχίας Σπάρτης όσο και τα Προγράμματά τους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις