ΣΚΑΛΑ. Κατόπιν του σχετικού αιτήματος του Δημάρχου Ευρώτα, κ. Δήμου Βέρδου προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σήμερα στην κήρυξη του Δήμου Ευρώτα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διάρκειας ενός εξαμήνου.

Ο Δήμος Ευρώτα έχει ήδη, εν τω μεταξύ, υποβάλει αίτημα και προς τον ΕΛΓΑ για την άμεση αυτοψία και καταγραφή των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν στο σύνολο των καλλιεργειών και στην παραγωγή των αγροτών του Δήμου από τις πλημμύρες και τις χαλαζοπτώσεις.

Σημαντικό, επίσης, είναι να επισημανθεί ότι με την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναστέλλονται όλες οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Ήδη από χθες και ύστερα από την υποχώρηση των ακραίων φαινομένων, συνεργεία του Δήμου αποτελούμενα από μηχανικούς ξεκίνησαν να διενεργούν αυτοψίες και να καταγράφουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε επίπεδο υποδομών (οδοποιία και αγροτική οδοποιία), ενώ μηχανήματα του Δήμου και ιδιωτών συνεχίζουν τις προσπάθειες καθαρισμού και απομάκρυνσης φερτών υλικών από οδικούς άξονες.

Μέχρι στιγμής οι κεντρικοί οδικοί άξονες του Δήμου έχουν καθαριστεί και η κυκλοφορία διενεργείται απρόσκοπτα, με εξαίρεση αγροτικούς δρόμους που έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές και του οδικού άξονα Βρονταμά-Γράμμουσας, του οποίου η αποκατάσταση αναμένεται το συντομότερο δυνατό από την Περιφέρεια.

Επίσης, διατίθενται ήδη από χθες η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σκάλας και Έλους, προκειμένου να υποδεχθούν όποιους έχουν ανάγκη.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ευρώτα και όλες οι Υπηρεσίες βρίσκονταν χθες επί ποδός, ήδη από την ώρα που ξεκίνησαν να εκδηλώνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προκειμένου, σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επικίνδυνων φαινομένων:

  • Κατά την 5η πρωινή της 26ης Ιανουαρίου 2023 ακραία καιρικά φαινόμενα άρχισαν να πλήττουν την ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Κροκεών.
  • Άμεση ήταν η παρέμβαση του Δήμου καθώς και των συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.
  • Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες ο Δήμος Ευρώτα ενεργοποίησε το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει συνάψει με ιδιώτες, προκειμένου να βρίσκονται τόσο τα μηχανήματα του Δήμου, όσο και ιδιωτών σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση προβλημάτων από πλημμυρικά φαινόμενα στην κάτω γέφυρα Ευρώτα και σε ρέματα.
  • Περί ώρα 08:00 τα φαινόμενα εντάθηκαν σε όλη την επικράτεια του Δήμου Ευρώτα, με συνέπεια την άμεση εντολή για αναστολή λειτουργίας των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου καθώς και των παιδικών σταθμών.
  • Περί ώρα 11:00 δόθηκε εντολή από τον Δήμαρχο για προληπτική εκκένωση των επιχειρήσεων «lidl» και «Σκλαβενίτης», αλλά και ενημέρωση των γύρω κατοικιών να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς η στάθμη του νερού στη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα ανέβαινε επικίνδυνα και τα ρέματα Βορβάς/Μαριόρεμα και η Ταβέρνιζα θεωρήθηκαν επικίνδυνα δεδομένου ότι είχαν εκδηλώσει πλημμυρικά φαινόμενα στο παρελθόν.
  • Περί 10:30 εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γερακίου έκλεισε ο περιφερειακός δρόμος Βρονταμά - Γράμμουσας.
  • Με τα πλημμυρικά φαινόμενα να εντείνονται, ειδικά στην περιοχή του «lidl», ανεστάλη η κυκλοφορία της Ε.Ο. Σκάλας-Βλαχιώτη στο ύψος της γέφυρας και στην είσοδο του Βλαχιώτη.
  • Προληπτικές ενέργειες, όπως η ενίσχυση προχώματος στην Κοινότητα Έλους για να συγκρατηθούν νερά, αλλά και ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής από τον Πρόεδρο της Κοινότητας να απομακρυνθούν από τις υπόγειες και ισόγειες κατοικίες.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ευρώτα έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων για τη θωράκιση περιοχών που πλήττονται διαχρονικά από πλημμυρικά φαινόμενα. Αντίστοιχα, έχει ζητηθεί επανειλημμένως από την Περιφέρεια να υλοποιηθούν έργα για την εκβάθυνση του ποταμού Ευρώτα, προκειμένου να αποφεύγεται υπερχείλισή του.

Πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμαν στη γενικότερη προσπάθεια σε καίρια σημεία του Δήμου και με την αρωγή τους απαντλήθηκαν ύδατα, εξομαλύνοντας την κατάσταση.

Στο πλαίσιο, επίσης, της άμεσης και έγκαιρης αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανέκυπταν από την ένταση των καιρικών φαινομένων, συνεδρίασε δύο φορές το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και οι ενέργειες του Δήμου.

Η δημοτική Αρχή εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλες τις Υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Δήμου που βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται επί ποδός για την όσο το δυνατόν άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων. Επίσης, ευχαριστεί θερμά τον Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου, κ. Δημήτριο Γεωργανά, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, κ. Κωνσταντίνο Γραφάκο, τον Διοικητή του Α.Τ. Ευρώτα, κ. Αναστάσιο Διαμαντάκο, τα μέλη του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Μυρτιάς και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών για την άμεση και ταχύτατη ανταπόκρισή τους, καθώς και μέλη της Ελληνικής Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης που έσπευσαν στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Ευρώτα επισημαίνει, τέλος, ότι «από τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, μόνον ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Γεώργιος Κυλάκος ζήτησε αυτοπροσώπως επίσημη ενημέρωση για τις επιπτώσεις των φαινομένων και τις ενέργειες του Δήμου, κατ’ αντίθεση με όλους όσοι προτίμησαν να κρυφτούν και να επιδοθούν σε μια συντονισμένη και στείρα αντιπολιτευτική προσπάθεια απαξίωσης της ετοιμότητας που επέδειξε η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ευρώτα. Κατά τη δημοτική Αρχή, είναι τουλάχιστον ανήθικο κάποιοι να δημιουργούν συνειδητά σύγχυση και αρνητικές εντυπώσεις, δημοσιεύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακρίβειες, ασκώντας κριτική για την ετοιμότητα του Δήμου, την ώρα που όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι συμπολίτες μας προσπαθούσαμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κακοκαιρίας. Προχωρούμε μπροστά και τους αφήνουμε στην ανεύθυνη και μισαλλόδοξη αντιπολίτευση από τον καναπέ τους!»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις