ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Μέρη που εκτός από τη φυσική τους ομορφιά και τους λευκούς μανδύες τους, προσφέρουν και μια πληθώρα επιλογών και αξιοθέατων ανάλογα τις προτιμήσεις του κάθε επισκέπτη. Φυσικά, σε αυτά τα χωριά οι γαστρονομικές επιλογές, ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Αποθήκευσε το άρθρο για να βάλεις στη λίστα σου τον επόμενο προορισμό!

Τρίκαλα Κορινθίας σε ένα μαγευτικό χιονισμένο τοπίο

Τα Τρίκαλα Κορινθίας απέχουν μόλις 144 χλμ από Αθήνα και 119 χλμ από Πάτρα. Προορισμός δηλαδή εύκολα και γρήγορα προσβάσιμος γι αυτό και συγκαταλέγεται στους αγαπημένους της Πελοποννήσου.

Στην πραγματικότητα δε μιλάμε για ένα χωριό αλλά για 3 μεγάλες συνοικίες (Κάτω, Μεσαία και Άνω συνοικία) που συγκροτούν ένα παραδοσιακό χωριό που κυμαίνεται σε υψόμετρο από 900 έως 1100 μέτρα. Οι τρεις οικισμοί είναι χτισμένοι στη θέση του αρχαίου Μύσαιου του όρους Ζήρεια από το 10ο αιώνα και θεωρούνται οι αρχαιότεροι της ευρύτερης περιοχής.

Αφορμή για την ίδρυση των Τρικάλων ήταν οι επιδρομείς στα πεδινά της Κορινθίας. Οι κάτοικοι νιώθοντας την απειλή, ανέβηκαν σε ψηλότερα υψόμετρα, δυσκολότερα προσβάσιμα δημιουργώντας έτσι, χωριά «φυλακισμένα» σε ένα κατάφυτο τοπίο που λειτουργούσε και σαν φυσικό τείχος προστασίας.

Το αλπικό τοπίο μοιάζει παραμυθένιο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και την παράδοσή του. Οι τουριστικές δομές δημιουργούν έναν ιδανικό ορεινό προορισμό για Σαββατοκύριακο ή πολυήμερες διακοπές ενώ το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας βρίσκεται μόνο 10 χλμ νοτιοδυτικά των Τρικάλων.

Βυτίνα Αρκαδίας και χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου

Χτισμένη σε υψόμετρο 1,033 μέτρων, χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός, αρχόντισσα του Μαινάλου, αποτελεί σημείο αναφοράς των ορεινών αποδράσεων ολόκληρης της χώρας.

Η Βυτίνα κατοικείται από την αρχαιότητα και γράφει στο χρόνο μια μακριά και άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία. Στην επανάσταση του 1821 θεωρούνταν ιερός τόπος κι έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μετά την απελευθέρωση αποτέλεσε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της περιοχής διαθέτοντας υποκαταστήματα τραπεζών και σχολές.

Σήμερα έχοντας αναπτύξει μια έντονη τουριστική δραστηριότητα, η Βυτίνα συγκαταλέγεται στους #top χειμερινούς προορισμούς για τους λάτρεις των βουνών, των πεζοποριών και του εναλλακτικού τουρισμού.

Το λαογραφικό μουσείο είναι ένας χώρος πραγματική έκπληξη για τον επισκέπτη, διαθέτοντας σπάνια εκθέματα της υπαίθρου των περασμένων αιώνων. Ο δρόμος της αγάπης έχει μνημονευτεί ουκ ολίγες φορές από ταξιδιώτες και περιηγητές ενώ οι πεζοπορικές διαδρομές στα δάση του Μαινάλου αποτελούν αγαπημένη δραστηριότητα στη φύση (αρχάριων και έμπειρων) τα τελευταία χρόνια.

Εκείνο όμως που κάνει αυτό το μέρος #must προορισμό στο νησί του Πέλοπα είναι αναμφίβολα το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου το οποίο απέχει μόλις 16 χλμ από τη Βυτίνα.

Καλάβρυτα _ ο sos προορισμός της Πελοποννήσου

Τα Καλάβρυτα μπορούν να χαρακτηριστούν και σαν τον τόπο με τα χίλια πρόσωπα. Ένα μέρος με μια βαθιά και πονεμένη ιστορία να μας διηγηθεί, με ξεχωριστά θρησκευτικά αξιοθέατα και με τη φύση να δίνει τον καλύτερο εαυτό της στον επισκέπτη.

Αν θα έψαχνε κανείς να βρει τι είναι εκείνο που κάνει τα Καλάβρυτα σαν έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του χειμώνα (και όχι μόνο) σε όλη την Ελλάδα, δε θα έβρισκε. Γιατί εδώ έχεις χίλιους (και βάλε) λόγους να έρχεσαι ξανά και ξανά.

Ο οδοντωτός διασχίζει την εντυπωσιακότερη διαδρομή των Βαλκανίων στο φαράγγι του Βουραϊκού. Για τους πιο τολμηρούς, η πεζοπορία πλάι στις ράγες του τρένου αποτελεί την πιο όμορφη πρόκληση.

Το Μέγα Σπήλαιο είναι η αρχαιότερη Μονή στην Ελλάδα, χτισμένη το 362 μ.Χ. ενώ στην Αγία Λαύρα φυλάσσονται ιερά λείψανα και κειμήλια ανεκτίμητης αξίας.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι το πιο δυνατό μάθημα ιστορίας που κανένας δεν πρέπει να παραλείψει να πάρει. Μια επίσκεψη (που αν και πονάει) είναι ίσως η ελάχιστη κίνησή μας για να μάθουμε ή αν μην ξεχάσουμε αλλά και η ελάχιστη απότιση φόρου τιμής σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει μόνο 14 χλμ από την πόλη και μια πληθώρα μονοπατιών στις γύρω περιοχές ξεδιπλώνει όλο το μεγαλείο της φύσης!

Τα Καλάβρυτα είναι το μέρος που καλύπτει όλα τα γούστα, ιδανικό για όλες τις ηλικίες αλλά και για όλες τις εποχές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις