ΝΕΑΠΟΛΗ. Επιστολή – καταπέλτης Συλλόγων του Δήμου Μονεμβασίας προς τον Κώστα Σκρέκα. Οι Σύλλογοι των Βατίκων, προσπαθώντας να προλάβει τα χειρότερα, ζητούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), άμεση συνάντηση..

Παραθέτοντας επιχειρήματα, του ζητούν, να ακυρώσει στο σύνολό της την Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) για εγκατάσταση δύο αιολικών σταθμών στις θέσεις «Βρυσάκια» και «Λυκογκρεμός», τού Δήμου Μονεμβασίας.

  • Η επιστολή

Θέμα: «Αίτημα συνάντησης συλλόγων του Δήμου Μονεμβασίας για τη διαφαινόμενη σιωπηρή απόρριψη από τον κ. Υπουργό της από 9ης Ιανουαρίου ιεραρχικής προσφυγής μας κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση δύο αιολικών σταθμών της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΒΡΥΣΑΚΙΑ Α.Ε. στις θέσεις ΒΡΥΣΑΚΙΑ και ΛΥΚΟΓΚΡΕΜΟΣ του Δήμου Μονεμβασίας, συνολικής ισχύος 79,8 MW και των βοηθητικών τους έργων».

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Στην ιεραρχική προσφυγή που καταθέσαμε προς εσάς στις 9 Ιανουαρίου του 2023 κατά της Α.Ε.Π.Ο. για το άνωθεν έργο, όπως και στην αίτηση θεραπείας που καταθέσαμε προς τον εκδώσαντα την Α.Ε.Π.Ο., κ. Κωνσταντίνο Δημόπουλο, Γενικό Διευθυντή της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου την ίδια ημέρα, αιτιολογούσαμε πληρέστατα τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη Α.Ε.Π.Ο. θα πρέπει να ακυρωθεί.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω Α.Ε.Π.Ο. θα πρέπει να ακυρωθεί καθώς, μεταξύ άλλων, παραβιάζει ΚΑΤΑΦΩΡΑ τις προβλέψεις του ισχύοντος Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τις αποστάσεις των ανεμογεννητριών από το οδικό δίκτυο, Μνημεία Πολιτισμού, Αξιόλογο Οικισμό, δεν λαμβάνει υπόψιν τις επί τούτου επισημάνσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών και Φορέων (π.χ. Κ.Α.Σ., Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δήμος Μονεμβασίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου), αλλά ούτε και τις σχετικές επισημάνσεις των Συλλόγων και των πολιτών του τόπου που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση, ενώ τα στοιχεία που η Εταιρεία εμφανίζει εκ των υστέρων προκειμένου να ξεπεράσει τους παραπάνω «σκοπέλους» είναι ΚΑΤΑΦΑΝΩΣ ψευδή και παραπλανητικά, όπως πέραν πάσης αμφιβολίας αποδεικνύουμε στην Ιεραρχική Προσφυγή που σας έχουμε καταθέσει.

Ειδικότερα:

1) Με ομόφωνή απόφασή του Κ.Α.Σ. ζητεί τη μετακίνηση τριών (3) ανεμογεννητριών αναφορικά με το αιολικό στη θέση «Βρυσάκια» (Α/Γ 1, 7, 11) και τη μετακίνηση μίας (1) ανεμογεννήτριας αναφορικά με το αιολικό στη θέση «Λυκόγκρεμος» (Α/Γ 1).

2) Η Γενική Δ/νση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού γνωμοδοτεί αρνητικά για τέσσερις (4) ανεμογεννήτριες στη θέση «Λυκόγκρεμος» (Α/Γ 2, 3, 4, 5).

3) Το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Λακωνίας γνωμοδοτεί αρνητικά για το σύνολο του έργου.

4) Η αρμόδια 5η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σπάρτης ζητεί συμπληρωματικά στοιχεία προκειμένου να γνωμοδοτήσει, τα οποία δεν της δόθηκαν ποτέ από την Εταιρεία.

5) Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και ο Δήμος Μονεμβασίας γνωμοδοτούν αρνητικά για το έργο.

Επιπροσθέτως

1) Προκαλεί το κοινό αίσθημα το ότι καμία από τις αρμόδιες γνωμοδοτούσες Αρχές δεν επεσήμανε το γεγονός ότι πέντε (5) από τις συνολικά 8 ανεμογεννήτριες του αιολικού στη θέση «Λυκόγκρεμος» χωροθετούνται σε απαγορευτική απόσταση από τον χαρακτηρισμένο ως «Αξιόλογο» οικισμό των Βελανιδίων (Α/Γ 1, 2, 3, 4, 5), γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την επάρκεια των Αρχών αυτών και πιθανότατα επισύρει και διοικητικές κυρώσεις.

2) Επίσης προκαλεί αντίστοιχα ερωτήματα το γεγονός ότι καμία από τις αρμόδιες γνωμοδοτούσες Αρχές δεν επεσήμανε το γεγονός ότι τέσσερις (4) από τις συνολικά 11 ανεμογεννήτριες του αιολικού στη θέση «Βρυσάκια» χωροθετούνται σε αποστάσεις απαγορευτικές από το οδικό δίκτυο της περιοχής (Α/Γ 7, 8, 9, 10). Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι τα πτερύγια δύο εξ αυτών θα «κρέμονται» κυριολεκτικά πάνω από το οδικό δίκτυο της περιοχής (καθώς βρίσκονται σε απόσταση 58 μ. και 67 μ. από αυτό)!

Επιπλέον:

1) Ουδείς αρμόδιος μπόρεσε να μας διαφωτίσει ως προς το ΠΩΣ είναι δυνατόν οι δέκα (10) από τις συνολικά έντεκα (11) ανεμογεννήτριες του αιολικού στη θέση «Βρυσάκια» να εγκατασταθούν εντός Καταφυγίου Άγριας Ζωής (μια περιοχή με πυκνότατη βλάστηση, που αποτελεί και τον «πνεύμονα» της περιοχής μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2016 στα Βάτικα, στην οποία εντοπίζεται και το αρχέγονο δάσος της Αριάς, προτεινόμενο ως Μνημείο της Φύσης), και να τηρηθεί παράλληλα ο νόμος που απαγορεύει την καταστροφή οποιασδήποτε φυτικής βλάστησης και φυσικών φυτοφρακτών εντός ΚΑΖ (προϋπόθεση που αναφέρει και ο κ. Δημόπουλος στην Α.Ε.Π.Ο.)!

2) Ουδέναν φαίνεται να ενδιαφέρει, τέλος, ότι το εν λόγω αιολικό στη θέση «Βρυσάκια» χωροθετείται ΚΑΙ εντός ιδιωτικών ιδιοκτησιών.

3) Επίσης ουδένα αρμόδιο φαίνεται να προβληματίζουν οι ενστάσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταρείας (Ε.Ο.Ε.) για το έργο, ούτε το γεγονός της ελλιπέστατης και ανακριβούς αποτύπωσης της περιβαλλοντικής σπουδαιότητας της περιοχής της Χερσονήσου του Μαλέα, βάσει των στοιχείων που περιγράφουμε στα έγγραφα Δ11 που καταθέσαμε στη δημόσια διαβούλευση, η οποία, απ’ ό,τι αντιλαμβανόμαστε, καθίσταται μια διαδικασία παντελώς προσχηματική.

Κύριε Υπουργέ,

Ο καθείς αντιλαμβάνεται ότι το συγκεκριμένο έργο «πάσχει» σοβαρά και η όποια θεραπεία δεν μπορεί να γίνει με επιμέρους «τροποποιήσεις» (επί 5 μόλις ανεμογεννητριών, όπως πληροφορηθήκαμε από επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Δημόπουλο στις 17/02), που πιθανότατα θα ζητηθούν από την Εταιρεία, καθώς τα προβλήματα είναι γενικευμένα και όχι μεμονωμένα και αφορούν πολλές ανεμογεννήτριες.

Παράλληλα, ουδείς μας διαβεβαιώνει ότι με τις εν λόγω «τροποποιήσεις», οι οποίες και θα εγκριθούν χωρίς τη συμμετοχή και εξέταση της Τοπικής Κοινωνίας, δεν θα δημιουργηθούν άλλα, μεγαλύτερα προβλήματα (π.χ. η όποια μετακίνηση Α/Γ στη θέση «Λυκόγκρεμος» πιθανότατα θα φέρει το αιολικό σε απαγορευτική απόσταση από άλλα Μνημεία Πολιτισμού ή σε απαγορευτική απόσταση από το Αναρριχητικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου, ή σε εκτάσεις που ανήκουν σε αυτό, όπως έχει συμβεί στην περίπτωση άλλων αιολικών στην ίδια ζώνη). Άλλωστε, όπως έχουμε διαπιστώσει, οι έλεγχοι των αρμοδίων Υπηρεσιών είναι μάλλον ανεπαρκείς και προχειρότατοι.

  • Επειδή έχει παρέλθει ένας και πλέον μήνας από την κατάθεση της ιεραρχικής προσφυγής και της αίτησης θεραπείας τις οποίες έχουμε καταθέσει, δικαιολογημένα εικάζουμε ότι τόσο εσείς ο ίδιος όσο και ο Διευθυντής της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου, κ. Δημόπουλος, στρέφεστε για λόγους τους οποίους δεν κατανοούμε προς τη «σιωπηρή» τους απόρριψη, γεγονός το οποίο οδήγησε τον Δήμο Μονεμβασίας να καταθέσει ήδη προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
  • Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι ζούμε σε ένα ευνομούμενο κράτος, στο οποίο ο Νόμος δεν θα πρέπει να αγνοείται και να παραβιάζεται, και δη με τρόπο εξόφθαλμο,
  • παρακαλούμε όπως ακυρώσετε στο σύνολό της τη συγκεκριμένη Α.Ε.Π.Ο.

Επιπλέον, ζητούμε να υπάρξει συνάντησή μας, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά τόσο το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και ευρύτερα το θέμα της εγκατάστασης αιολικών στη Χερσόνησο του Μαλέα, το οποίο έχει τεθεί κατ’ επανάληψιν στο Υπουργείο σας τόσο από τον Δήμο Μονεμβασίας, όσο και από τους βουλευτές Λακωνίας και τους συλλόγους του τόπου μας.

Μετά τιμής

  • Σύνδεσμος Νεαπολιτών «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ»
  • Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής
  • Σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ»
  • Ναυτικός Όμιλος Βατίκων (Ν.Ο.Β.)
  • Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Βοιών
  • Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων - Νοτιοανατολικής Λακωνίας
  • ΚοινΣΕπ «Θύμβρη»
  • Σύλλογος Καταλυμάτων Βατίκων «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις