ΛΑΚΩΝΙΑ. Το συγκεκριμένο ψαροχώρι της Λακωνίας υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο και κομβικός σταθμός για τις μεταφορές των προϊόντων τον προηγούμενου αιώνα, πήρε το όνομά του όμως από μια ελιά. Από το ιερό δέντρο των Ελλήνων που φυτρώνει, κυριολεκτικά παντού!

Η Ελιά (Ελαία) Λακωνίας λοιπόν, βρίσκεται φωλιασμένη στα ήσυχα νερά του Λακωνικού κόλπου καταλαμβάνοντας μια στρατηγική θέση στο χάρτη. Θέση, που από την αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη ιστορία αποτέλεσε το κλειδί για μια άκρως επιτυχημένη εμπορική πορεία των κατοίκων, όχι μόνο του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Μέχρι τις μέρες μας, η Ελιά θεωρείται πως κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στο χάρτη όχι πλέον για εμπορικούς λόγους αλλά για τουριστικούς. Ο παραθαλάσσιος οικισμός με το γραφικό λιμάνι και τις πάμπολλες επιλογές για εξορμήσεις, αποτελεί το ιδανικότερο ορμητήριο για κάποιον που θέλει να συνδυάσει ηρεμία σε ένα όμορφο μέρος αλλά και ένα κεντρικό σημείο ώστε να γνωρίσει όλα τα sos του λακωνικού κόλπου.

Από τη Βιανδίνη της αρχαιότητας στο εμπορικό κέντρο του περασμένου αιώνα

Το εντυπωσιακό στα χωριά (ορεινά, παραθαλάσσια, πεδινά κτλ) δεν είναι μόνο η εικόνα που αντικρίζουμε σήμερα σαν ταξιδευτές ή απλώς σαν τουρίστες. Είναι όλη εκείνη η ιστορία που έπλεξε κάθε μέρος, κόμπο κόμπο, μέχρι να φτάσει στο σήμερα και να αποτελέσει (ίσως) κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

Μέρη που φαντάζουν πολύ μικρά, ίσως και ασήμαντα στα μάτια του ταξιδιώτη, έχουν μια τεράστια ιστορία να μας διηγηθούν. Ιστορία, που αναμφίβολα αξίζει να μάθουμε.

Έτσι λοιπόν, η Ελιά ξεκινάει να γράφει τον δικό της τόμο από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τους Μυκηναϊκούς χρόνους με την ονομασία Βιανδίνη. Επιπλέον, οι ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί πέριξ του σημερινού οικισμού, έχουν φέρει στο φως σπουδαία ευρήματα που ανάγονται στην Πρωτοελλαδική και Υστεροελλαδική περίοδο.

Άξιο αναφοράς είναι και ο δρόμος που περνούσε από την περιοχή κατά τους αρχαίους χρόνους και συνέδεε το Έλος με τον Ασωπό, περνώντας από τη Βιανδίνη και την Κοκκινιά.

Ο τόπος στα νεότερα χρόνια (περίπου το 1880) κατοικήθηκε από δυο μανιάτες που έφτασαν στον τόπο και θεώρησαν πως αυτό το μέρος θα μπορούσε να τους ζήσει επειδή συνδύαζε την εύφορη γη με όλα τα καλά της θάλασσας που ήδη γνώριζαν.

Περίπου στα 1900, η Ελιά με το υποτυπώδες λιμάνι της άρχισε να ακμάζει και να γίνεται ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής. Η πλούσια παραγωγή σύκων, ελαιόλαδου και λοιπών αγροτικών προϊόντων δημιούργησαν την ανάγκη για τη μεταφορά τους από τη θάλασσα αφού δεν υπήρχε οδικό δίκτυο και όπου αυτό υπήρχε, ήταν σε άθλια κατάσταση.

Φυσικό κι επόμενο ήταν, να φτιαχτούν αποθήκες στο λιμάνι για την αποθήκευση των εμπορευμάτων, να δημιουργηθούν πολλές και ποικίλες βιοτεχνίες και το μέρος να σφύζει από ζωή.

Το 1937 η Ελιά αποκτά ένα σύγχρονο για τα δεδομένα της εποχής λιμάνι. Μάλιστα, από εδώ περνούσε και πλοίο της γραμμής Πειραιάς – Κύθηρα – Γύθειο – Ελιά - Μονεμβασιά όπου η αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών γινόταν με βάρκες.

Από που προήλθε όμως το όνομα Ελιά;

Το χωριό λοιπόν δεν πήρε το όνομά του από τα σύκα όπως θα περίμενε κανείς ή από την αρχαιότητα ή ίσως από τους μανιάτες που το πρωτοκατοίκησαν στα νεότερα χρόνια. Αλλά από το ιερό δέντρο ελιά.

Ο πολυμήχανος Μοραντζής (ένας από του δυο μανιάτες που εγκαταστάθηκαν το 1800 στην περιοχή) μετέτρεψε τη μεγάλη ελιά στο λιμάνι, σε καφενείο. Οι κουρασμένοι ταξιδιώτες λοιπόν που έφταναν στο λιμάνι για να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματά τους, στέκονταν να ξεδιψάσουν και να πιουν ένα καφεδάκι στην «ελιά του Μορανζτή».

Πες πες για την ελιά που στη σκιά της δημιουργήθηκε το πιο εκκεντρικό καφενείο του λιμανιού, έμεινε το όνομα που χαρακτηρίζει πλέον ολόκληρο το χωριό.

Τα sos του Λακωνικού κόλπου και το πορφυρό ηλιοβασίλεμα

Σε κοντινή απόσταση ο επισκέπτης θα φτάσει μέχρι τον Ασωπό και την παραλία του Μποζά. Θα γνωρίσει την πανέμορφη Πλύτρα και τον καταγάλανο Αρχάγγελο ενώ προχωρώντας νοτιότερα θα βγει στην Ελαφόνησο και τη Νεάπολη. Αν τραβήξει δυτικά, θα βρεθεί στο πολύχρωμο Γύθειο και στις ομορφιές της παραδοσιακής Μάνης.

Αξίζει να δεις το υπέροχο ηλιοβασίλεμα (ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες) όπου τις απογευματινές ώρες το λιμάνι κολυμπάει στα πορφυρά χρώματα του ήλιου που χάνεται.

Οι θάλασσες είναι ρηχές κατά κύριο λόγο, ιδανικές για παιδιά και πεντακάθαρες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις