ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Η πόλη σταθμός στη Μεσσηνιακή Μάνη με ένα ολοζώντανο χρώμα και άρωμα μεσογειακής αρχοντιάς που σπάνια συναντάς, αυτή είναι η κυρά Καρδαμύλη που ταξιδεύει από τα βάθη των αιώνων και φτάνει ακαταμάχητα όμορφη στο σήμερα.

Η άλλη όψη της Μάνης, απαλλαγμένη από την πέτρα, τους πύργους και την άνυδρη γη. Σαν μια άλλη Αφροδίτη να αναδύθηκε από τον αφρό της θάλασσας φορώντας ένα νέο πρόσωπο.

Μεμιάς τα χρώματα γίνονται πιο ζωηρά, ο τόπος μαλακώνει και φωλιάζει σε καταπράσινες πλαγιές. Η Καρδαμύλη μιλάει στην καρδιά του ταξιδιώτη, τον καλοδέχεται κι αυτός μένει για πάντα αιχμάλωτος της γοητείας της.

Η διαδρομή από τη Μέσα (λακωνική) στην Έξω (μεσσηνιακή) Μάνη είναι από τις πιο εντυπωσιακές της Πελοποννήσου. Όχι μόνο από όσα θα δεις στο δρόμο σου αλλά και από τις ακραίες αλλαγές στο τοπίο.

Αφήνοντας πίσω το παραδοσιακό Λιμένι και το Νέο Οίτυλο κι ανηφορίζοντας την πλαγιά, αργά και σταθερά ένας νέος τόπος σε καταπίνει. Η πέτρα και οι κίτρινες αποχρώσεις της φύσης γίνονται κατάφυτες πλαγιές που η πρασινάδα τους σταματά μόνο όταν η ξηρά ακουμπήσει στη θάλασσα.

Χωριά κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, απαλλαγμένα από τη φρενίτιδα του τουρισμού, βαστούν ακόμη τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους με πρωταγωνιστές τα χαμογελαστά πρόσωπα των κατοίκων τους.

Κι όταν το αυτοκίνητο αντικρύσει από μακριά την αρχόντισσα Καρδαμύλη, ο χρόνος σταματά. Ένας άλλος κόσμος ξεδιπλώνεται και αφήνει στο βιβλίο των ταξιδιών μας, τις καλύτερες εντυπώσεις.

Από τα ομηρικά έπη στους πρόσφυγες του Μυστρά και στο ένδοξο ’21

Πρώτη αναφορά της περιοχής γίνεται στην Ιλιάδα από τον Όμηρο ο οποίος αναφέρει πως ο Αγαμέμνονας πρόσφερε την Καρδαμύλη ως προίκα στον Αχιλλέα αν εκείνος παντρευόταν μία από τις κόρες του. (Αυτές είναι προίκες!)

Η Καρδαμύλη στην αρχαιότητα, αποτελούσε επίνειο της πόλης κράτους Σπάρτης και συνδεόταν με αυτή μέσω της Βασιλικής Οδούς, τμήματα της οποίας σώζονται μέχρι σήμερα.

Το 1460, πρόσφυγες από το Μυστρά καταφεύγουν σε σπηλιές της περιοχής και αποκτούν το παρατσούκλι Τρουπάκηδες. Ο Κολοκοτρώνης και άλλοι οπλαρχηγοί, σχεδιάζουν την Επανάσταση του ’21 στην Καρδαμύλη.

Αξιοσημείωτο είναι πως κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, στην περιοχή αναπτύχθηκε έντονη πειρατική δραστηριότητα.

Θυμήσου -> Μόνο η Καρδαμύλη και η Κυπαρισσία κράτησαν αυτούσια τα ονόματά τους στο πέρασμα των αιώνων.

Καρδαμύλη: Λατρεμένος προορισμός τεσσάρων εποχών

Στο σήμερα, η Καρδαμύλη αποτελεί ένα από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Μεσσηνίας όλες τις εποχές του χρόνου. Μια πληθώρα από αξιοθέατα δεν αφήνουν ασυγκίνητους ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.

Η παλιά Καρδαμύλη (ο οικισμός πάνω από τη σύγχρονη πόλη) είναι στ’ αλήθεια μια βουτιά στο χρόνο. Οι πέτρινοι πύργοι, ο περίφημος ναός του Αγίου Σπυρίδωνα και ο τάφος των Διόσκουρων είναι όλα όσα θα θαυμάσει ο επισκέπτης εδώ.

Το γραφικό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες και το τελωνείο – αποθήκη που μετατράπηκε σε ένα μοντέρνο σπίτι χωρίς να αποτελεί καμιά παραφωνία στον παραδοσιακό οικισμό, δεν πρέπει να το παραλείψεις από την ταξιδιωτική λίστα σου.

400 μέτρα από το λιμάνι, το καταπράσινο νησάκι Μερόπη των 35 στρεμμάτων κατοικήθηκε μέχρι το 1818 από Ενετούς ενώ σώζονται μέχρι σήμερα κτίσματα και μέρη από τα τείχη.

Ο Φονέας είναι η πιο θρυλική αλλά και δημοφιλέστερη παραλία της περιοχής. Πήρε το όνομά της από τον πειρατή που ξέβρασαν τα κύματα και αναγκάστηκε να ζήσει σε μια σπηλιά σκοτώνοντας και ληστεύοντας τους περαστικούς για να αποκτήσει τα προς το ζην.

Η Καρδαμύλη προσφέρει στον επισκέπτη ένα ιδανικό καταφύγιο ηρεμίας και γαλήνης. Αν θες να βουλιάξεις εδώ και να ξεχαστείς, δε θα σου λείψει τίποτα. Τουναντίον, θα απολαύσεις στο έπακρο αυτή την εμπειρία σου!

Αν θες να πεζοπορήσεις σε φαράγγια, παραλίες αλλά και μέχρι τις κορυφές του Ταϋγέτου, βρίσκεται στο ιδανικό μέρος. Αν πάλι επιθυμείς να κάνεις την πόλη το δικό σου «πειρατικό» ορμητήριο, τότε καλώς ήρθες σε έναν μίνι παράδεισο!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις