Λίμνη Natura, χρυσαφένια παραλία και η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο, απέναντι από την Ελαφόνησο
Βιγκλάφια: Φυσική ομορφιά της Λακωνίας
ΛΑΚΩΝΙΑ. Η λίμνη Στρογγύλη, προστατευόμενη από τη Natura, η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο και η χρυσαφένια παραλία με τα νερά «καθρέφτης», ανήκουν στα #sos που πρέπει οπωσδήποτε να δεις πριν ανέβεις στο καράβι για την Ελαφόνησο.
Όπως καταλαβαίνεις, αξίζει μία ώρα από το χρόνο σου να περιπλανηθείς σε αυτό το μαγικό, αν και παρεξηγημένο τόπο, της Λακωνίας.
Η λαχτάρα να φτάσεις μια ώρα αρχύτερα στον προορισμό σου, δημιουργεί παρωπίδες που μόνο κακό κάνουν σε ένα ταξίδι αφού στερούν όμορφες εικόνες, σπάνια αξιοθέατα κι ενιότε εντυπωσιακές ιστορίες για να μη μιλήσω για όλες τις γεύσεις, τις μουσικές ακόμη και τους ανθρώπους που θα χάσεις από τη βιασύνη σου.
Τα ταξίδια χρειάζονται ελευθερία χρόνου, ηρεμία και κυρίως το θάρρος να παρεκκλίνεις από τον τελικό προορισμό. Σαν να λέμε, τόλμα να δώσεις αξία στο ταξίδι και όχι στον προορισμό.
Ίσως δεν υπάρχει άλλο μέρος στην Ελλάδα που οι παρωπίδες (χάριν του τελικού προορισμού που λέγαμε) να στερούν τόση ομορφιά και τόσες εμπειρίες από τον ταξιδιώτη, όσο σε αυτή την κουκίδα του χάρτη.
Η προστατευόμενη λίμνη και η χρυσαφένια παραλία της Πούντας
Στα Βιγκλάφια λοιπόν, ακριβώς δίπλα από το λιμάνι που εκτελούνται τα δρομολόγια για την Ελαφόνησο, ξεκινάει η παραλία της Πούντας. Μια ακτή με χρυσαφένια άμμο και κρυστάλλινα νερά. Οι αμμοθίνες πίσω από την παραλία συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο με τα λευκά κρινάκια να πρωταγωνιστούν και φυσικά να κλέβουν την παράσταση.
SOS ->Η ύπαρξή των λουλουδιών αυτών σε περιοχές με μεγάλους αμμόλοφους δεν είναι καθόλου τυχαία μιας και οι ρίζες τους φτάνουν το 1,5 μέτρο βάθος κι έτσι κρατούν σταθερούς τους αμμόλοφους. Αυτό σημαίνει ότι δεν τα κόβουμε για κανένα λόγο!
Η ακτή είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ και λόγω του μεγέθους της, ποτέ δεν υπάρχει συνωστισμός.
Ακριβώς πίσω από τους αμμόλοφους συναντάμε τη λίμνη Στρογγύλη έκτασης 300 με 600 στρεμμάτων, ανάλογα την εποχή. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura και αποτελεί σπάνιο υδροβιότοπο της Λακωνίας. Η λίμνη χωρίζεται σε δυο τμήματα με μια σειρά από αμμόλοφους να λειτουργούν σαν ένα τέλειο διαχωριστικό.
Το νερό στο μικρότερο κομμάτι της Στρογγύλης είναι ρηχό ή βαθύ (ακόμα και ανύπαρκτο) ανάλογα την εποχή. Το καλοκαίρι άνετα περπατάς πάνω στη λίμνη αφού το νερό έχει εξατμιστεί μέχρι την τελευταία σταγόνα και η άμμος έχει ξεραθεί.
Εδώ σημείωσε πως φυτρώνει κι ένα σπάνιο είδος κέδρου το οποίο θεωρείται απειλούμενο.
Το προϊστορικό νεκροταφείο και η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο
Το Παυλοπέτρι έχει χαρακτηριστεί από την Unesco σαν η αρχαιότερη υποβρύχια πόλη στη Γη. Χρονολογείται πάνω από 5000 χρόνια και το εντυπωσιακό είναι πως πρόκειται για μια πόλη πλήρως «προγραμματισμένη» διαθέτοντας ένα εκπληκτικό σχεδιασμό με γειτονιές, δρόμους, βιοτεχνίες, αγορές κτλ.
Η πόλη δεν είναι ορατή από την παραλία. Όμως, τις πρωινές ώρες κολυμπώντας με μια απλή μάσκα, μπορεί ο κολυμβητής να διακρίνει τα κτίρια, τις πλατείες και πολλά διάσπαρτα αγγεία και αγάλματα. Αυτό βέβαια είναι αδύνατον μετά το μεσημέρι καθότι ο λακωνικός κόλπος σηκώνει κύμα.
Επιπλέον, τμήμα από το προϊστορικό νεκροταφείο βρίσκεται στην παραλία και είναι απόλυτα ευδιάκριτο αρκεί να περπατήσεις μέχρι το τέλος της αμμουδιάς. Σε εκείνο το σημείο, τμήματα της αρχαίας βυθισμένης πόλης είναι ευδιάκριτα κάτω από το νερό.
Μετά το τέλος της περιοχής που οριοθετεί το νεκροταφείο των προϊστορικών χρόνων ξεκινάει μια άλλη «ατέλειωτη» παραλία η οποία εκτείνεται μπροστά από το μεγάλο κομμάτι της λίμνης. Μόνο μια σειρά από αμμόλοφους στην ακτή, χωρίζει τη λίμνη από τη θάλασσα.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις