ΕΛΛΑΔΑ. «Περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο» προειδοποιεί ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί ότι «οι ισχυροί σεισμοί, μεγέθους άνω των 6 ρίχτερ, είναι συχνοί. Κατά μέσο όρο επαναλαμβάνονται κάθε 25 με 30 χρόνια και αυτό προκύπτει από καταγεγραμμένα στοιχεία που έχουμε από το 1850 και μετά.

Τι σημαίνει αυτό το περί μέσου όρου; Άλλοτε μπορεί να έχουμε δύο διαδοχικούς σεισμούς σε μικρότερο χρόνο κι άλλοτε σε λίγο πιο μακρινό χρόνο.

Αργά ή γρήγορα λοιπόν, δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς το πότε, θα επαναληφθεί ένας ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο. Είμαστε στα 27 χρόνια τώρα…

Άρα, τον περιμένουμε. Αυτό είναι κάτι που το δέχονται όλοι οι επιστήμονες. Ναι, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Όταν ρωτήθηκε ποιο κομμάτι του Κορινθιακού Κόλπου τον ανησυχεί πιο πολύ, απάντησε πως: «Το πιο δραστήριο τμήμα είναι το δυτικό. Δηλαδή η περιοχή μεταξύ Αιγίου, Ερατινής, Ακράτας. Αυτό το τμήμα είναι πιο δραστήριο σε σεισμική διέγερση σε σχέση με το ανατολικό.

Πιο δραστήριο σημαίνει ότι δίνει πιο συχνά σεισμούς. Δεν είναι απλώς η προσωπική μου άποψη, αλλά μια γενικώς παραδεκτή άποψη από την επιστημονική κοινότητα».

Πιθανό όχι βέβαιο το τσουνάμι

Αναφορικά με τον κίνδυνο να προκληθεί τσουνάμι από έναν ισχυρό σεισμό στον Κορινθιακό Κόλπο, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο. Στην επιστήμη μας οι βεβαιότητες είναι ελάχιστες»

Εξηγεί ωστόσο ότι «αν ο σεισμός είναι στη θάλασσα ή έστω στην παράκτια περιοχή, και είναι από 6 και πάνω, τότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να προκληθεί και τσουνάμι. Τα τσουνάμι του Κορινθιακού Κόλπου έχουν την ιδιότητα να μην μπορούν να διαδοθούν σε μεγάλη απόσταση. Αν, δηλαδή, γίνει ένας σεισμός στο δυτικό τμήμα, το επικίνδυνο τμήμα, δεν έχει μεγάλη δυνατότητα να πάει και στο ανατολικό τμήμα γιατί μιλάμε για μια κλειστή λεκάνη. Προσέξτε όμως: Πιθανά τσουνάμι στον Κορινθιακό είναι τοπικά μεν, αλλά και ισχυρά, δυνατά. Γι’ αυτό θέλει πολλή προσοχή».

Με αφορμή τη συνέντευξή του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε και σχετική ανάρτηση στο Facebook.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις