ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ. Ένα θρησκευτικό κέντρο που αφιερώθηκε στο Θεό Δία κι έγινε η απαρχή των ολυμπιακών αγώνων, ο ιερός αυτός τόπος στην Αρχαία Ολυμπία δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει την ανθρωπότητα και να προάγει τον πολιτισμό.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας είναι ένας από τους πιο όμορφους και περιποιημένους της Ελλάδας. Συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco από το 1989.

Η Ολυμπία κατά την Αρχαϊκή Περίοδο ονομαζόταν Άλτις που σημαίνει Ιερό Άλσος. Τοποθετείται ανάμεσα στους ποταμούς Αλφειό και Κλαδέο. Οι συγγραφείς της αρχαιότητας περιγράφουν την ευρύτερη περιοχή σαν ένα μέρος κατάφυτο από ελιές, πεύκα, πλατάνια και λεύκες. Η εικόνα αυτή, δεν απέχει πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα της πεδιάδας.

Η περιοχή κατοικήθηκε από τη Νεολιθική κιόλας εποχή. Αρχικά το μέρος αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερα από μια αγροτική περιοχή. Σταδιακά όμως εξελίχθηκε κι έφτασε να γίνει το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας.

Εκείνο όμως που απογείωσε τη φήμη της Ολυμπίας και την έφτασε στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου, ήταν οι ολυμπιακοί αγώνες. Μια σειρά αγώνων που σύμφωνα με την παράδοση ξεκίνησαν πολύ παλαιότερα από την επίσημη καταγεγραμμένη ημερομηνίας έναρξής τους το 776 π.Χ.

Η γέννηση του ιερού της Ολυμπίας, η απογείωση της φήμης και η καταστροφή

Αρχή του μεγάλου αυτού λατρευτικού κέντρου υπήρξε η ίδρυση του Ιερού χώρου της Άλτεως, αφιερωμένου στο Θεό Δία. Κατόπιν χτίστηκαν άλλοι ναοί και βοηθητικά κτήρια και η φήμη της Ολυμπίας εξαπλωνόταν ολοένα και περισσότερο. Με την καθιέρωση των αγώνων το δοξασμένο ιερό έγινε γνωστό από την Ανατολή και τη Μεσοποταμία μέχρι την Ιταλία και τη Σικελία.

Από θρησκευτικό κέντρο έγινε ένας τόπος διάδοσης ιδεών, φιλοσοφίας και τεχνών. Άνθρωποι από όλες τις περιοχές κατέφθαναν στην πεδιάδα του Αλφειού για να θαυμάσουν τον ιερό χώρο αλλά και για να μεταδώσουν σε άλλους επισκέπτες τις πολιτικές και φιλοσοφικές ιδέες τους.

Εν κατακλείδι, η αγροτική πεδιάδα του Αλφειού γέννησε πολιτισμό, εκκόλαψε ιδέες, ελευθέρωσε πνεύμα και ταξίδεψε τη φιλοσοφία των Ελλήνων σε όλη την πλάση.

Ίσως το εντυπωσιακότερο αξιοθέατο της Ολυμπίας ήταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία ύψους 13 μέτρων, τοποθετημένο σε θρόνο. Δημιουργός του ήταν ο γλύπτης Φειδίας και το δημιούργημά του συμπεριλαμβανόταν στα 7 θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Το άγαλμα κοσμούσε το ναό του Διός για περίπου χίλια χρόνια όπου και καταστράφηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. με τις συνθήκες καταστροφής του να παραμένουν άγνωστες μέχρι σήμερα.

Η λειτουργία του χώρου σαν θρησκευτικό κέντρο συνεχίστηκε μέχρι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Το 393 μ.Χ. όμως ο βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ απαγόρευσε τους αγώνες με τη δικαιολογία πως είχαν παγανιστικό χαρακτήρα και δεν ταίριαζαν με τη χριστιανική ιδεολογία. Από εκείνη την περίοδο, άρχισε η παρακμή και η καταστροφή του χώρου.

Σήμερα σώζονται ελάχιστα από κείνη τη λαμπρή εποχή. Θα λέγαμε πως ορατά είναι μόνο τα θεμέλια των ναών και των λοιπών κτηρίων. Ο χώρος όμως συνεχίζει να αποπνέει έναν αέρα πολιτισμού, λάμψης και μεγαλοπρέπειας.

Χαρακτηριστικά μνημεία στο χώρο εκτός το ναό του Δία, είναι ο ναός της Ήρας, το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο, το Στάδιο, η Παλαίστρα, το εργαστήριο του Φειδία και πολλά ακόμη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την επίσκεψή σας στον αρχαιολογικό χώρο

Είναι χρήσιμο κατά την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο η ανάγνωση των ενημερωτικών πινακίδων σε κάθε μνημείο. Ακόμη κι ένας ταξιδιωτικός οδηγός με πληροφορίες για τα μνημεία ή ένας χάρτης, βοηθάει πάρα πολύ στην περιήγηση. Ένας καλός ξεναγός όμως, είναι ενδεχομένως η καλύτερη «επένδυση» σε τέτοιου είδους ταξίδια.

Σε κάθε περίπτωση ρωτάμε τους φύλακες του χώρου για οποιαδήποτε απορία έχουμε. Είναι κρίμα να φεύγουμε από τέτοια μέρη έχοντας αφήσει ερωτηματικά.

Η Ολυμπία στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο συγκρότημα αρχαιολογικού χώρου στον οποίο περιλαμβάνονται 4 μουσεία. Πρόκειται για τα εξής:

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας με εκθέματα ανεκτίμητης αξίας όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη
  • Μουσείο Ιστορίας των Ανασκαφών της Ολυμπίας
  • Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων
  • Μουσείο Αρχιμήδη Κώστα Κοτσανά (βρίσκεται μέσα στη νέα πόλη) και πρόκειται για ένα θεματικό χώρο αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και επιστήμης

Κατά την επίσκεψή μας, έχουμε υπόψη πως δεν είναι ένα μέρος που αρκεί μία ή δύο ώρες για να το δούμε. Ιδανικά, πρέπει να διαθέσουμε σχεδόν ολόκληρη την ημέρα για να επισκεφτούμε όλους τους χώρους αλλά και για να βολτάρουμε στη νέα πόλη που αν μη τι άλλο είναι επάξια συνέχεια της αρχαίας όσον αφορά την καθαριότητα, την περιποίηση και την ευγένεια που προσφέρει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις