ΜΥΣΤΡΑΣ. Επιλέγοντας οι Φράγκοι το λόφο Μυζηθρά έξω από τη Σπάρτη για να χτίσουν ένα κάστρο ώστε να επιδείξουν τη δύναμη και την επιτυχία τους, έκαναν την αρχή για να γίνει ο Μυστράς ένα από τα πρώτα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στον κατάλογο της Unesco.

Το να υψώσουν οι Φράγκοι ένα κάστρο δίπλα από την αρχαία και δοξασμένη Σπάρτη, δεν ήταν μόνο θέμα στρατηγικής επιλογής ή πολεμικής κυριαρχίας. Ήταν ζήτημα γοήτρου και κύρους ακόμη και μια επιβεβαίωση της φήμης τους σε διεθνές επίπεδο. Πράγμα υψίστης σημασίας για κάποιον που θέλει να επιβεβαιώνει διαρκώς τη δόξα του αποζητώντας το σεβασμό από φίλους και εχθρούς.

Ο λόφος του Μυζηθρά που φιλοξένησε τη θρυλική πολιτεία

Η καστροπολιτεία του Μυστρά χτίστηκε το 1249 από τον πρίγκιπα Γουλιέλμο Β’ Βιλλεαρδουίνο και πήρε το όνομά της από το λόφο που τη φιλοξένησε. Η περιοχή ονομαζόταν Μυζηθράς κι εδώ υπάρχουν τρεις εκδοχές για την πηγή αυτού του ονόματος.

Η πρώτη θέλει κάποιον εν ονόματι Μυζηθρά να ήταν παλαιότερος κάτοχος του λόφου ή τμήματος αυτού. Η δεύτερη θέλει να οφείλεται στο σχήμα του που θυμίζει μαστό (=μαζός – αρχαία ελληνικά) ενώ η πιο διαδομένη κάνει τη σύνδεση του γνωστού τυριού μυζήθρας με το όνομα του λόφου λόγω της ομοιότητας του σχήματος.

Ανεξάρτητα από πού προέρχεται το όνομα της καστροπολιτείας, αυτή έμεινε στην ιστορία σαν ένα μέρος όπου άκμασε για πολλούς αιώνες κι έγινε το σημείο αναφοράς για τις τέχνες, τον πολισμό κι αναμφίβολα ένα σπουδαίο εμπορικό κέντρο.

Μπορεί σήμερα στα μάτια μας να φαντάζει ένας χώρος περιορισμένης έκτασης αλλά στην πραγματικότητα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι του λόφου. Η δόμησή του είναι τέτοια, που μοιάζει από μακριά σαν ένα πελώριο αμφιθέατρο.

Εντυπωσιακό είναι πως εντός των τειχών λειτουργούσαν αρκετά μοναστήρια που περιλάμβαναν μάλιστα και θρησκευτικές σχολές.

Η Παντάνασσα είναι η τελευταία Μονή που χτίστηκε χρονικά και το μοναδικό μέρος εντός της πολιτείας που κατοικείται μέχρι σήμερα.

Οι μορφές που στιγμάτισαν την καστροπολιτεία

Πολλές σημαντικές μορφές της εποχής έζησαν εντός των τειχών του Μυστρά. Εκείνη όμως που αναμφίβολα ξεχωρίζει είναι του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ΙΑ’ που ήταν και ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Η στέψη του έγινε στη μητρόπολη του Αγίου Δημητρίου το 1449.

Σήμερα, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου λειτουργεί δυο φορές το χρόνο. Η μία είναι στους Δ’ χαιρετισμούς και η άλλη στις 29 Μαΐου προς τιμήν του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που πέρασε στην ιστορία ως «μαρμαρωμένος βασιλιάς» πέφτοντας στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μαχόμενος ηρωικά στις 29 Μαΐου 1453.

Μια άλλη σπουδαία μορφή των ανακτόρων ήταν ο φιλόσοφος Γεώργιος Γεμιστός γνωστός ως Πλήθων ο οποίος βρήκε «καταφύγιο» στο Μυστρά ύστερα από δολοφονία μαθητή του στην Κωνσταντινούπολη αφού προηγουμένως δάσκαλος και μαθητές είχαν κατηγορηθεί για παγανισμό καθότι όλοι τους ήταν ένθερμοι υποστηρικτές των αρχαίων φιλοσόφων και κατ’ επέκταση υπερασπιστές της Αναγέννησης.

Κάπως έτσι, το φράγκικο κάστρο που αποτέλεσε σημείο αναφοράς κατά τα βυζαντινά χρόνια έφτασε να αποτελεί το σπουδαιότερο σωζόμενο βυζαντινό μνημείο στην Ελλάδα. Ένας χώρος υψίστης σημασίας για τη μελέτη της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας του Βυζαντίου που η Unesco το συμπερίλαβε στους καταλόγους των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ήδη από το 1989.

Περιήγηση στη θρυλική καστροπολιτεία

Ο πιο #safe αλλά και ξεκούραστος τρόπος για να περιηγηθεί κανείς σε αυτό τον μεγάλο χώρο είναι να ξεκινήσει από την Πάνω Πύλη, να ανέβει μέχρι τα τείχη και περπατώντας να φτάσει στην Κάτω Πύλη. Η διαδρομή αυτή (κυκλική από τα παλάτια και κάτω) περνάει από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του κάστρου.

Ένας επίσης ενδιαφέρων τρόπος να φτάσει κανείς στο κάστρο είναι να ξεκινήσει από το χωριό του Νέου Μυστρά και ακολουθώντας το μονοπάτι από τις βρύσες Κρεβατά να φτάσει στην Πάνω Πύλη.

Το μονοπάτι είναι περίπου μισή ώρα και κινείται μέσα σε ένα φιδωτό δρομάκι σε ένα κατάφυτο τοπίο. Από εκεί κι εντός του κάστρου θα φτάσει στην κεντρική (κάτω) πύλη και ακολουθώντας το δρόμο θα επιστρέψει στο χωριό του Μυστρά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις