ΑΡΓΟΣ. Ήξερες ότι το Άργος στην Πελοπόννησο ήταν η πρώτη οργανωμένη πόλη του γνωστού Αρχαίου Κόσμου; Αυτό είναι η αρχή για ένα απίστευτο ταξίδι γνώσεων και ιστορίας!

Ολόκληρος ο νομός της Αργολίδας μοιάζει σαν ένας μεγάλος υπαίθριος αρχαιολογικός χώρος. Πολλά μνημεία, κάστρα, μουσεία, τείχη, λουτρά, θέατρα, τάφοι, ναοί και πολλά ακόμη συνθέτουν μια εικόνα που αν αφεθείς, θα νιώσεις (έστω για λίγο) να μεταφέρεσαι κάμποσες χιλιάδες χρόνια πίσω.

Επίκεντρο ολόκληρης αυτής της έκτασης είναι το Άργος. Κι αυτό γιατί ήταν η πρώτη οργανωμένη πόλη που ιδρύθηκε στον αρχαίο κόσμο και δεν έχει πάψει να κατοικείται ποτέ μέχρι σήμερα. Γύρω λοιπόν από την πόλη του Άργους συναντάμε πληθώρα από αρχαιολογικούς χώρους που όλοι συνδέονται ιστορικά με τη συγκεκριμένη πόλη.

Ίσως το μόνο μειονέκτημα της περιοχής να είναι το κοσμοπολίτικο Ναύπλιο που επισκιάζει τη σπουδαιότητα όλων αυτών των μνημείων. Αρκεί όμως ένα «παραστράτημα» για να βρεθείς σε αυτό εδώ το μαγικό μέρος που δεν υπάρχει αμφιβολία να μη λατρέψεις.

Η πόλη που κατοικείται αδιάλειπτα εδώ κι 6.000 χρόνια

Η περιοχή που γνωρίζουμε σήμερα ως Άργος, στους προϊστορικούς χρόνους ονομαζόταν Φορωνικόν Άστυ και σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς και μελετητές, αυτή ήταν η πρώτη οργανωμένη πόλη του αρχαίου κόσμου.

Πρώτοι που κατοίκησαν εδώ ήταν οι Πελασγοί οι οποίοι θεωρούνται πρόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων. Αυτή η φυλή λοιπόν αγάπησε την Ελλάδα, την εύφορη γη και τη φωτεινότητα του ουρανού και αποφάσισε να εγκατασταθεί στα εδάφη της. Φυσικά αυτή η απόφαση προμήνυε κι έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Ύστερα ήρθε η ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργήσει οργανωμένες κοινωνίες και κάπως έτσι, αργά αλλά σταθερά φτάσαμε να χτιστούν οι πρώτες πόλεις και τα πρώτα χωριά. Ακολούθησαν έργα πολιτισμικού χαρακτήρα, άρτια κατασκευασμένα που αρκετά από αυτά φτάνουν στις μέρες μας σχεδόν άθικτα. Όπως είναι θολωτοί τάφοι, ναοί και θέατρα.

Το Άργος παρά τις καταστροφές που υπέστη στα 6.000 χρόνια της ιστορίας του δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται. Πάντοτε οι άνθρωποι αυτής της πόλης, έχτιζαν ξανά τα σπίτια τους και τον πολιτισμό τους πάνω στα συντρίμμια της κατεστραμμένης περιοχής τους. Γι αυτό σήμερα, η αρχαία πόλη βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στη νέα πόλη. Ένας μόνο δρόμος για παράδειγμα, χωρίζει το αρχαίο θέατρο λαξευμένο στα βράχια από τις πολυκατοικίες και τα μαγαζιά.

Η λαμπρότητα αυτής της πόλης άφησε εποχή στην ελληνική ιστορία. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η γεωγραφική θέση της διότι βρίσκεται ανάμεσα στη Νεμέα, την Αρχαία Κόρινθο και την Αρκαδική ενδοχώρα. Παράλληλα μαζί με τις Μυκήνες και την Αρχαία Τίρυνθα σχηματίζουν ένα τρίγωνο στη μέση της εύφορης αργολικής πεδιάδας.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι ίσως ήταν η αιτία να μη μετακινηθεί ποτέ η πόλη από την αρχική θέση ίδρυσής της.

Επίσκεψη στο Άργος _ αξιοθέατα

Πρώτο και κύριο που δεν πρέπει να παραλείψει ο επισκέπτης εδώ είναι το αρχαίο θέατρο του Άργους στην είσοδο της πόλης. Πρόκειται για ένα θέατρο που λαξεύτηκε πάνω στο βράχο και είχε χωρητικότητα 20.000 θεατές. Για να συγκρίνεις το μέγεθος υπολόγισε πως το θέατρο της Επιδαύρου έχει χωρητικότητα 13.000 θεατές. Το θέαμα από το ψηλότερο σημείο του θεάτρου είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Σημείωσε εδώ πως κάθε καλοκαίρι σε αυτό τον αρχαίο χώρο δίνονται ακόμη παραστάσεις και συναυλίες.

Ακριβώς απέναντι από το χώρο του θεάτρου βρίσκεται η Αρχαία Αγορά με το παλαιότερο κτίριο όλων να χρονολογείται από το 475 π.Χ.. Πρόκειται για το Βουλευτήριο και προφανώς χτίστηκε για τις νέες ανάγκες εκείνης της εποχής που εστίαζαν στη θέσπιση της άγνωστης ως τότε δημοκρατίας.

Δεύτερο σημείο που ανήκει στα #sos της περιοχής είναι το κάστρο της Λάρισας που μοιάζει σαν στέμμα πάνω από την πόλη. Θα φτάσεις ως εδώ ακολουθώντας το φιδωτό δρόμο πίσω από το λόφο. Είναι ανοιχτό όλη μέρα και η είσοδος είναι δωρεάν.

Κάτω ακριβώς από το κάστρο, το μοναστήρι της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης συνθέτει ένα παζλ που ενώνει την αρχαιότητα με το χριστιανισμό και τη βυζαντινή ιστορία.

Επιπλέον, η πόλη των 22.000 κατοίκων έχει να προσφέρει μια όμορφη περιήγηση στους δρόμους και τις πλατείες της. Αξίζει λοιπόν το χρόνο μας και την υπομονή μας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις