European Union Science Olympiad (EUSO)) 2013

ΣΠΑΡΤΗ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012, στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας, ο τοπικός προκριματικός Διαγωνισμός για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών (European Union Science Olympiad (EUSO)) 2013.

O διαγωνισμός προκηρύσσεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), με τελικό στόχο την επιλογή δύο τριμελών ομάδων μαθητών Λυκείου από όλη την Ελλάδα, που θα συμμετάσχουν στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών- EUSO 2013» και διεξάγεται σε δύο φάσεις: Την προκριματική στα κατά τόπους Ε.Κ.Φ.Ε. και την τελική, στο Ε.Κ.Φ.Ε. της Νέας Φιλαδέλφειας, στην Αθήνα. Οι δύο τριμελείς ομάδες μαθητών που θα διακριθούν σε αυτή την τελική διοργάνωση, θα συμμετάσχουν στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2013, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο από 17 – 23 Μαρτίου 2013 (www.euso.dcu.ie).

Ο διαγωνισμός στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα είναι αποκλειστικά πειραματικός και αφορά μαθητές Λυκείου. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, καθώς και η εξοικείωση των μαθητών/τριών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Ο τοπικός διαγωνισμός στη Σπάρτη οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας, από την υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας, Ελένη Παλούμπα, και το σχολικό σύμβουλο Φυσικών Ιωάννη Σιτέ, οι οποίοι είχαν και την ευθύνη και επιμέλεια για την επιλογή των θεμάτων εξέτασης και των πειραματικών διατάξεων που χρησιμοποιήθηκαν και για την αξιολόγηση των μαθητών. Συνεργάστηκαν επίσης οι εκπαιδευτικοί Μάντω Γιαννάκου, Αλεξάνδρα Ζαγκότση, Νίκος Κοντογεωργάκος, Άρης Καναβάρος και Άγγελος Σιμηστήρας, οι οποίοι οργάνωσαν και συνόδευσαν τις τριμελείς ομάδες μαθητών που εκπροσώπησαν τα σχολεία: 1ο, 2ο και 3ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης και ΓΕ.Λ Γυθείου.
Ιδιαίτερα σημαντική στην εξέλιξη του διαγωνισμού στάθηκε η τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στον τομέα της Φυσικής από τον κ. Καναβάρο – φυσικό του 2ου ΓΕ.Λ., καθώς και η αρωγή του κ. Καρρά – βιολόγου, Διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος», στις πειραματικές δραστηριότητες της Βιολογίας και τη διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 12 μαθητές, οι οποίοι συγκρότησαν τις τέσσερις ομάδες των συμμετεχόντων σχολείων. Ο διαγωνισθέντες επέδειξαν ιδιαίτερα υψηλές ικανότητες στο χειρισμό των επιστημονικών οργάνων και σκευών, καθώς και στην εφαρμογή της επιστημονικής μεθοδολογίας, ώστε με πολύ μικρή βαθμολογική διαφορά διακρίθηκε η 1η ομάδα από τις υπόλοιπες.

Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί «Όλες οι ομάδες είναι άξιες θερμών συγχαρητηρίων, όχι μόνο για τις επιδόσεις στο επιστημονικό πεδίο, αλλά και για το ήθος που επέδειξαν».

Στην 1η θέση διακρίθηκε η ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου, αποτελούμενη από τους μαθητές Σωτήριο Βλάχο, Πετρούλα Μήτρη και Παναγιώτα Πιερράκου. Τη 2η θέση κατέλαβαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Γυθείου, ενώ την 3η και 4η θέση πήραν αντίστοιχα οι μαθητές του 3ου και του 1ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης. Η προκριθείσα ομάδα, θα διαγωνιστεί στη 2η φάση του διαγωνισμού σε πανελλαδικό επίπεδο, η οποία θα διεξαχθεί στο Ε.Κ.Φ.Ε. της Νέας Φιλαδέλφειας, στην Αθήνα, το Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013.

Οι εκπαιδευτικοί που είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης επεσήμαναν ότι «λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, χρειάστηκε κατά περιπτώσεις να διενεργηθεί κλήρωση για την επιλογή της τριμελούς ομάδας κάθε σχολείου, όπως όριζε ο κανονισμός του διαγωνισμού. Αυτό είχε αναπόφευκτη συνέπεια την πικρία αρκετών μαθητών οι οποίοι δεν κληρώθηκαν. Ως εκ τούτου, παρακάμπτοντας τις δυσχέρειες της αναγκαστικά ελλιπούς στελέχωσης του Ε.Κ.Φ.Ε. κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, αξίζει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια επανάληψης αντίστοιχων δραστηριοτήτων σε επίπεδο νομού, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές να ωφεληθούν».