ΛΑΚΩΝΙΑ. Αν υπάρχει κάτι που να μοιάζει με επίγειο παράδεισος στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου αυτό δεν είναι άλλο από το Κυπαρίσσι Λακωνίας. Οτιδήποτε άλλο με την προσφώνηση παράδεισος είναι λίγο, μπροστά στη γοητεία αυτού του μέρους.

Αν σήμερα απολαμβάνουμε ένα Κυπαρίσσι αυθεντικό και γνήσιο, κόντρα στην εμπορευματοποίηση που προστάζει η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας αυτό οφείλεται κυρίως στην απομόνωση του μέρους. Σκέψου μόνο, πως μέχρι πριν από μερικά χρόνια υπήρχε ένας και μοναδικός δρόμος που ένωνε το Κυπαρίσσι με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Μόλις το 2018 εγκαινιάστηκε ο δρόμος που συνδέει την Αρκαδία με τη Λακωνία με πρώτο σταθμό τον γόη της Αρκαδικής Ριβιέρας, Φωκιανό.

Επιπλέον το καράβι της άγονης γραμμής που ένωνε τον Πειραιά με την Κρήτη με ενδιάμεσους σταθμούς το Κυπαρίσσι, Γέρακα, Μονεμβασιά, Νεάπολη, Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κίσσαμο καταργήθηκε διότι πολλά χωριά απέκτησαν εύκολη πρόσβαση από στεριάς. Όλα, εκτός από το Κυπαρίσσι. Αυτό λειτούργησε υπέρ του τόπου μιας και δεν επηρεάστηκε από τον αδηφάγο εκσυγχρονισμό του τουρισμού. Που ναι μεν αναδεικνύει τις ομορφιές της Ελλάδας αλλά παράλληλα καταστρέφει τις παραδόσεις και την αυθεντικότητα άπαξ και χαθεί το μέτρο.

Στο σήμερα λοιπόν έχουμε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ανατολικής Πελοποννήσου συνδυάζοντας άψογα βουνό και θάλασσα, αναζωογονητικό πράσινο και απέραντο γαλάζιο. Εκτός της φυσικής ομορφιάς που πίστεψέ με, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, έχουμε να περπατήσουμε σε πολύ ενδιαφέροντα μονοπάτια και να επισκεφτούμε ιστορικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή.

Οι άγριες παραλίες στο Κυπαρίσσι δίπλα από τις καλλιέργειες του χαρουπιού

Στο Κυπαρίσσι λοιπόν έχουμε 3 πανέμορφες παραλίες στρωμένες με λεπτό ή χοντρό λευκό βότσαλο και νερά καθρέφτης. Καμία παραλία στο Κυπαρίσσι δε διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες γι αυτό φρόντισε να βρεις φυσική σκιά κάτω από δέντρα ή δίπλα σε βράχια.

Όσο για τα χρειαζούμενα της παραλίας, πρέπει να τα φροντίσεις μόνος σου μιας και τα σημεία από τα οποία μπορείς να προμηθευτείς πρόχειρο φαγητό, καφέ κτλ βρίσκονται όλα μέσα στο χωριό. Μόνο στην τελευταία (πραγματικά τεράστια) παραλία του Κυπαρισσιού μπορείς να βρεις ένα καφέ κι ένα εστιατόριο στην άκρη της ακρογιαλιάς ώστε να προμηθευτείς τα απαραίτητα.

Η πρώτη λοιπόν παραλία, η Μικρή Άμμος και η μικρότερη από όλες, είναι αυτή που βρίσκεται ακριβώς μέσα στο χωριό, κυριολεκτικά κάτω από τις αυλές των σπιτιών. Ένα συνονθύλευμα παράδοσης, δροσιάς, φύσης και απόλαυσης.

Η ακρογιαλιά της Μεγάλη Άμμου είναι ακριβώς δίπλα από το λιμάνι (50 μέτρα απόσταση) κι εκτείνεται σε μεγάλο μήκος μέχρι το τέλος της ακτής. Έχει απλωμένο λευκό βότσαλο και κρυστάλλινα νερά. Πάνω στην ακρογιαλιά επίσης, ανάμεσα στους φοίνικες, υπάρχει οργανωμένη παιδική χαρά.

Η μεγάλη παραλία της Αγίας Κυριακής (2 χλμ έξω από το χωριό στο δρόμο προς Φωκιανό) βρίσκεται κάτω από τις καλλιέργειες χαρουπιού και είναι πραγματικά τεράστια και στο βόρειο άκρο της ερημική. Τα δέντρα διαθέτουν φυσική σκιά και τα βαθιά νερά προσφέρονται για βουτιές χωρίς έλεος.

Το Κυπαρίσσι το οποίο αποτελείται από 4 οικισμούς, έχει χτιστεί στη θέση της αρχαίας πόλης Κύφαντα και σήμερα ένα μονοπάτι μας οδηγεί στα ερείπια αυτής. Μπορούμε να το συνδυάσουμε με πεζοπορία μέχρι τον Άγιο Γεώργιο σε ένα μονοπάτι σκεπασμένο με δέντρα ακριβώς δίπλα από τη θάλασσα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις