ΚΥΘΗΡΑ. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, τα Κύθηρα το μαγευτικό νησί που μοιάζει με φάρο στη μέση των 3 ελληνικών πελαγών (Ιόνιο, Αιγαίο, Κρητικό) ήταν ο τόπος γέννησης της θεάς Αφροδίτης. Ένα μέρος που μνημόνευσαν αρχαίοι συγγραφείς, ποιητές, σύγχρονοι λόγιοι και τραγουδοποιοί.

Η ιστορία των Κυθήρων ξεκινάει από την παλαιολιθική περίοδο ενώ άκμασε τα χρόνια που το αποίκησαν οι Μινωίτες οι οποίοι το χρησιμοποίησαν σαν γέφυρα για τις εμπορικές τους δραστηριότητες με την Πελοπόννησο. Παράλληλα, σε ένα τέτοιο στρατηγικό σημείο των ελληνικών θαλασσών, ο έλεγχος των ναυτικών περασμάτων απλοποιήθηκε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πολιτισμός του νησιού επηρεάστηκε από τους Μινωίτες και σχεδόν υιοθετήθηκε από τους κατοίκους του. Δεν έλειψαν όμως και οι ντόπιοι πολιτισμοί που διατήρησαν κι εξέλιξαν έναν δικό τους χαρακτήρα, ανεπηρέαστο από τη λαμπρότητα των κρητικών «εισβολέων».

Αξιοθέατα στο νησί της Αφροδίτης _ κάστρα, παραλίες, παραδοσιακά χωριά, πεζοπορίες στη φύση

Μπορεί τα Κύθηρα να μη συγκαταλέγονται στις #top προτιμήσεις των τουριστών, αλλά οι ταξιδευτές αγαπούν ιδιαίτερα αυτό το ξεχωριστό νησί της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα Κύθηρα δεν διαθέτουν μόνο πλούσια ακτογραμμή, παραλίες και όμορφα χωριά. Εδώ ο επισκέπτης έχει να επιλέξει (ή να παντρέψει αν θέλει) δραστηριότητες μέσα από μια πλούσια γκάμα από εναλλακτικές και άκρως ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Ξεκινώντας από τα πιο #sos του νησιού, εντύπωση προκαλούν τα παραδοσιακά χωριά με πρωταγωνιστές το Καψάλι και τον Αβλέμονα χωρίς να υστερούν σε νησιώτικη γοητεία τα χωριά Μυλοπόταμος, Ποταμός, Καραβάς και πολλά ακόμη.

Το Καψάλι με τους δυο αμμουδερούς κόλπους, επίνειο της Χώρας των Κυθήρων, αποτελεί ίσως το πιο διάσημο μέρος του νησιού. Ένα σημείο αναφοράς για μαζώξεις, παρέες, γλέντια και αξέχαστες στιγμές. Ο γραφικός Αβλέμονας στα ανατολικά του νησιού, με τη φυσική πισίνα και τα κρυστάλλινα νερά του, αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους και σαφώς κλέβει την παράσταση.

Όσο για τη Χώρα την πρωτεύουσα του νησιού, φωλιασμένη στην αγκαλιά του κάστρου, εδώ ο επισκέπτης νιώθει απόλυτα τι θα πει νησιώτικη φιλοξενία.

Οι παραλίες κεντάνε περιμετρικά ολόκληρο το νησί με όμορφες αμμουδιές, άλλοτε άγριες και δυσπρόσιτες κι άλλοτε πιο ήμερες, κατάλληλες για οικογένειες και παιδιά.

Αναμφίβολα το Καλαδί είναι η πιο γνωστή παραλία η οποία χωρίζεται με βράχους σε 3 μικρότερες βοτσαλωτές παραλίες. Μπορεί το κατέβασμα των 120 λίθινων σκαλοπατιών να μοιάζει μπελάς, ο προορισμός όμως ανταμείβει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Η Παλαιόπολη είναι η μεγαλύτερη παραλία των Κυθήρων ενώ οι Φούρνοι είναι μια πραγματική όαση στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Οι αμμουδιές στα χωριά Διακόφτι, Καψάλι, Αγία Πελαγία και Πλατειά Άμμος ανήκουν στις προτιμήσεις όσων δεν θέλουν να αποκοπούν από τον πολιτισμό και τις ανέσεις του. Όμως ο Χαλκός, το Καλάμι και το Σπαραγαρίο απαιτούν λίγη περισσότερη προσπάθεια μέχρι να τις προσεγγίσει κανείς. Άπαξ όμως και φτάσεις, δε θες να φύγεις και να χάσεις αυτή την πριβέ ομορφιά.

Περιπέτειες για δυνατούς ταξιδευτές

Οι λάτρεις της πεζοπορίας έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε 10 σηματοδοτημένα μονοπάτια με προορισμούς από μοναστήρια και φάρους μέχρι παραλίες και καταρράκτες.

Για τους περιπετειώδεις τύπους μια βόλτα με ενοικιαζόμενο σκάφος στο νησάκι Χύτρα νότια των Κυθήρων θα είναι η απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία. Βουτιές σε πεντακάθαρα νερά, θαλάσσιες σπηλιές και το κίτρινο λουλούδι των Κυθήρων η Σεμπρεβίβα.

Θυμήσου πως στα Κύθηρα υπάρχουν πολλά μοναστήρια και ξωκλήσια. Επισκέψιμα είναι τα 4 κάστρα του νησιού ενώ λειτουργεί Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα.

Μην παραλείψεις να σταθείς σε κάποιο από τα παραδοσιακά πανηγύρια του νησιού τους καλοκαιρινούς μήνες.

Extra #travel_tip για τολμηρούς ταξιδιώτες είναι η επίσκεψη στο πανέμορφο νησί των Αντικυθήρων, 2 ώρες με το καράβι από τα Κύθηρα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις