ΑΡΚΑΔΙΑ. Μπορεί αυτός ο νομός να θεωρείται σαν ορεινός και να έχει να παινεύεται για πανέμορφα χωριά σκαρφαλωμένα σε βουνά και πλαγιές, όμως η Αρκαδική Ριβιέρα πάνω στη θάλασσα είναι ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι της Πελοποννήσου που αξίζει μια στάση.

Με τον όρο Ριβιέρα (προερχόμενος από τη γειτονική Ιταλία) που σημαίνει «ακτογραμμή» χαρακτηρίζουμε την κατά μήκος γραμμή που χωρίζει (ή ενώνει) την ξηρά με τη θάλασσα. Το μήκος της ακτογραμμής της Ελλάδας μετράει σχεδόν 14.000 χιλιόμετρα, γεγονός που την κατατάσσει στην δέκατη τρίτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη.

Όπως σωστά συμπεραίνουμε, η χώρα μας έχει να καυχιέται για μια πλούσια παραλιακή γραμμή, στολισμένη με γραφικά χωριά, εξωτικές παραλίες κι ενίοτε με αρχαιολογικούς χώρους πάνω στις αμμουδιές.

Η Αρκαδική Ριβιέρα εκτεινόμενη βορειότερα από το Ξηροπήγαδο και φτάνοντας στο νοτιότερο σημείο του νομού το Φωκιανό, έχει στην κατοχή της 100 χιλιόμετρα πλούσιας ακτογραμμής.

Μην ξεχνάς πως η διαδρομή με το αυτοκίνητο είναι άκρως εντυπωσιακή μιας και το μεγαλύτερο κομμάτι της, πραγματοποιείται ακριβώς δίπλα από τη θάλασσα.

5 χωριά στις ακτές της Αρκαδίας που θα σε μαγέψουν

Ξεκινώντας από τα βορειότερα σημεία της Ριβιέρας συναντάμε το Παράλιο Άστρος που ενώ τα πρώτα χρόνια της τουριστικής του ανάπτυξης αποτελούσε κατά βάση θέρετρο των ντόπιων, σήμερα ανέρχεται στους #top προτεινόμενους προορισμούς κοντά στην Αθήνα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες το θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» ζωντανεύει και πλήθος παραστάσεων λαμβάνουν χώρα δίπλα στη θάλασσα. Το κάστρο του Παράλιου Άστρους είναι επισκέψιμο ενώ η περιοχή «Νησάκι» με τον πέτρινο φάρο, αποτελεί ένα στολίδι του χωριού. Επιπλέον, το αρχαιολογικό μουσείο περιλαμβάνει μια σπάνια συλλογή από ευρήματα της ευρύτερης περιοχής.

Συνεχίζοντας πιο νότια, συναντάμε τον «νησιώτη» Τυρό, ένα πανέμορφο χωριό κυριολεκτικά χτισμένο πάνω στη θάλασσα και κάτω από τη σκιά του Πάρνωνα.

Πλαισιωμένος από παραλίες με κρυσταλλένια νερά που δημιουργούν φαντασμαγορικά κάδρα με φόντο το απέραντο πράσινο του ορεινού όγκου, συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες το καλοκαίρι. Μόνο το χωριό, μετράει 2 χιλιόμετρα παραλία από τη μία άκρη ως την άλλη. Στο λιμάνι το ανοιχτό θέατρο ανοίγει τις πύλες του τους θερινούς μήνες και από το γέρο πλάτανο της προκυμαίας ξεκινούν πολλές πεζοπορικές διαδρομές.

Το ψαροχώρι της Σαμπατικής είναι ίσως η προσωποποίηση της ηρεμίας και της γαλήνης. Ένας μικρός οικισμός, φωλιασμένος σε ένα γραφικό λιμανάκι, με κύρια ασχολία των μόνιμων κατοίκων, το ψάρεμα.

Η τουριστική φρενίτιδα δεν έχει επηρεάσει καθόλου αυτό το μέρος και όλα παραμένουν όπως ήταν πριν από χρόνια, αφημένα στην παράδοσή τους και την αυθεντικότητά τους.

Προχωρώντας ακόμη νοτιότερα η Πλάκα, το επίνειο του Λεωνιδίου, μοιάζει με κυκλαδίτικο νησί. Ένας μικρός οικισμός, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα έχει να καμαρώνει για μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ανατολικής Πελοποννήσου. Είναι τόσο μεγάλη αυτή η βοτσαλωτή ακτή που πάντα μοιάζει έρημη κι ας είναι οργανωμένη σε πολλά σημεία.

Ψαρομεζέδες, εξαιρετικές ντόπιες γεύσεις και ούζο έχουν την τιμητική τους στα ταβερνάκια και στα μπαλκόνια του λιμανιού.

Τελευταία στάση μιας και αποτελεί την ακρινή πινέζα της Αρκαδικής Ακτογραμμής, το μοναχικό και συνάμα αρχοντικό Φωκιανό. Ένας επίγειος παράδεισος που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους #famous ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Αν είσαι μοναχικός τύπος, θα βρεις σε άπειρες γωνιές την ησυχία σου ενώ αν θες την άνεσή σου θα «αράξεις» στο οργανωμένο κομμάτι της παραλίας. Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα και άλλους είδους καταλύματα δεν υπάρχουν. Μόνο ένα ταβερνάκι κι ένα καφέ στη μέση περίπου της ακτής. Το λιμανάκι θα το βρεις πίσω από τις χαρουπιές κι αν είσαι εν δυνάμει ψαράς, εδώ είναι ο τόπος που πρέπει να ξεκινήσεις αυτό το «άθλημα».

Τέλος, σημείωσε πως το γραφικό Κυπαρίσσι Λακωνίας απέχει μόνο 22 χλμ από το Φωκιανό ακολουθώντας το νέο φιδωτό δρόμο της ακτογραμμής.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις