ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισµός Παπαδιανίκων προχώρησε στην πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, την Τετάρτη (12/7/2023), πετυχαίνοντας την καλύτερη τιμή σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Αλιφέρης, διαχειριστής στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισµό Παπαδιανίκων του Δήµου Μονεµβασίας στο νοµό Λακωνίας, «συμφωνήσαμε στην πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην τιμή των 8 ευρώ το κιλό. Αγοραστής είναι ιταλική εταιρεία. Ο συνεταιρισμός έχει ακόμη αποθέματα από την περσινή παραγωγή. Από μια παραγωγή της τάξης των 1.300 τόνων έχουμε σήμερα περίπου 200 τόνους.

Πάντως οι παραγωγοί μας δεν φαίνεται να βιάζονται να πουλήσουν τα αποθέματα. Ακόμη και σε αυτήν την τιμή με δυσκολία πούλησαν. Είναι μεγάλοι παραγωγοί στην περιοχή που δεν έχουν ανάγκη να πουλήσουν και αναμένουν την πορεία των τιμών. Όσον αφορά την επόμενη παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή αναμένεται να είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 40%».

Ελαιόλαδο: Θα ανέβουν οι τιμές λένε Ισπανοί

Στο μεταξύ στην Ισπανία η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) δημοσίευσε τα στοιχεία της αγοράς για τον κλάδο του ελαιολάδου για τον μήνα Ιούνιο, τα οποία δείχνουν ότι οι πωλήσεις ανήλθαν σε 85.800 τόνων (λαμβάνοντας υπόψη 12.000 τόνους εισαγωγές).

Όμως αναφέρει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της ASAJA - Jaén, Luis Carlos Valero, «σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, βλέπουμε ότι διατηρείται μια πολύ σημαντική εμπορική κίνηση στην αγορά, αν και κάπως χαμηλότερη από τον προηγούμενο μήνα (Μάιο), όταν είχαν καταγραφεί 97.850 τόνους. Αν υπολογίσουμε αυτούς τους όγκους με τα τρέχοντα αποθέματα τότε αναμένουμε για τους επόμενους τρεις μήνες εμπορίας - Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο - να έχουμε είχαμε μια ζήτηση της τάξης των 180.000 και 200.000 τόνων. Αναμένουμε τη νέα παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου αν και οι μέχρι σήμερα προβλέψεις δείχνουν ότι δεν θα είναι καλή. Αυτό φέρνει ένταση στην αγορά, όπου οι τιμές σ εκάθε περίπτωση θα αυξηθούν».

Όσον αφορά τα ισπανικά αποθέματα ελαιολάδου, τα στοιχεία της AICA αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 465.447 τόνους, εκ των οποίων οι 244.894 τόνοι βρίσκονται σε συσκευαστήρια, οι 204.323 τόνοι στα ελαιουργεία και 7.227 τόνοι τα αποθέματα του οργανισμού Patrimonio.

Όπως φαίνεται και τον επόμενο χρόνο θα έχουμε αυξημένη ζήτηση από ξένους για την αγορά ελληνικού ελαιόλαδου για να καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους και να μην χάσουν αγορές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις