ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Η Φοινικούντα είναι το ψαροχώρι της Μεσσηνίας που έγινε διάσημο από τις υπέροχες παραλίες που το πλαισιώνουν και φυσικά από την ταβέρνα που στάθηκε η απαρχή αυτού του παραδεισένιου μέρους.

Η Φοινικούς (όπως είναι η επίσημη ονομασία) βρίσκεται στο νότιο άκρο του δυτικότερου ποδιού της Πελοποννήσου. Παρατηρώντας το χάρτη, οι καστροπολιτείες της Μεθώνης και της Κορώνης μοιάζουν να βρίσκονται σε μια νοητή ευθεία, με τη Φοινικούντα να αποτελεί το μέσον αυτής της γραμμής.

Πολλοί υποστηρίζουν πως το όνομα της περιοχής οφείλεται στους Φοίνικες οι οποίοι αποίκησαν πρώτοι σε αυτό τον τόπο. Η επικρατέστερη όμως εκδοχή είναι αυτή που θέλει την ονομασία να βρίσκει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια όπου φοινικούν ήταν το ερυθρό χρώμα που προέκυπτε μετά από επεξεργασία οστράκων πορφύρας.

Από το βασίλειο του Νέστορα μέχρι την ταβέρνα που έβαλε το θεμέλιο λίθο αυτού του μέρους

foinikounta.jpg
Φωτογραφία: Shutterstock

Η ευρύτερη περιοχή έχει γράψει ένα σπουδαίο κεφάλαιο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας αφού αποτελούσε τμήμα του Βασιλείου του Νέστορα στην Αρχαία Πύλο. Όμως το «σύγχρονο» παραδεισένιο χωριό μετράει μόλις μερικές δεκαετίες ιστορίας.

Η Φοινικούντα είναι από εκείνα τα μέρη που ιδρύθηκαν από το «τίποτα». Η ιδέα μιας ταβέρνας δίπλα στη θάλασσα προσφέροντας καλό κρασί και λίγους εκλεκτούς μεζέδες, ήταν αρκετή για να γίνει η αρχή. Μερικές δεκαετίες αργότερα, φτάσαμε να καμαρώνουμε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Μεσσηνίας (και όχι μόνο).

Η ταβέρνα έμεινε στα «πρακτικά» ως η ταβέρνα του Μπαγάσα ο οποίος θεωρείται και ο πρώτος κάτοικος της περιοχής. Επιπλέον για πολλά χρόνια ο οικισμός ονομαζόταν απλά Ταβέρνα. Αργότερα και για λίγο χρονικό διάστημα, ονομάστηκε Παραλία Λαχανάδας ενώ μόλις το 1930 πήρε το όνομα Φοινικούς (Φοινικούντα).

Αφού μπήκε ο θεμέλιος λίθος τη ταβέρνας, ήταν θέμα χρόνου να πάρουν τα πράγματα το δρόμο τους. Η περιοχή άρχισε να χτίζεται και σταδιακά να παίρνει ζωή, όχι μόνο για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες. Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα στα μέσα του περασμένου αιώνα έδωσε ώθηση σε αυτό το μέρος να εξελιχθεί ώστε να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες σε ταξιδιώτες και τουρίστες.

Ένας επίγειος παράδεισος για ήρεμες διακοπές κι ένα ιδανικό ορμητήριο

Σήμερα, η Φοινικούντα προσφέρεται για ήρεμες οικογενειακές διακοπές. Στο χωριό υπάρχουν όλα όσα μπορεί να χρειαστεί κανείς από προμήθειες και υπηρεσίες. Εκτός από τη μεγάλη παραλία δίπλα από το λιμάνι (οργανωμένη σε μεγάλο μέρος της) η περιοχή είναι κυριολεκτικά κεντημένη με πανέμορφες ακρογιαλιές.

Μεγαλύτερη από αυτές είναι η παραλία Μαυροβούνι όπου εκεί βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα κάμπινγκ της περιοχής. Γενικά αυτό το μέρος, θεωρείται ένα από τα αγαπημένη σημεία της Ελλάδας για τους λάτρεις της κατασκήνωσης. Ειδάλλως, μια πληθώρα από καταλύματα (κάθε είδους) έρχονται να καλύψουν όλα τα γούστα.

Λόγω της γεωγραφικής θέσης του μέρους εφόσον βρίσκεται στη μέση πολλών όμορφων προορισμών, η Φοινικούντα αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όσους δε θέλουν να μένουν σε ένα μέρος.

Η Μεθώνη βρίσκεται 10 χιλιόμετρα δυτικά της Φοινικούντας ενώ η Κορώνη μόλις 20 χιλιόμετρα στο ανατολικό άκρο της μεσσηνιακής χερσονήσου. Και τα δύο αυτά μέρη πέρα από τα εντυπωσιακά, ιστορικά αξιοθέατά τους προσφέρονται για χαλάρωση και ηρεμία. Η αρχόντισσα Πύλος είναι μόνο 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Φοινικούντας ενώ λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα συναντάμε τη διάσημη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και φυσικά τη Χρυσή Ακτή στη Γιάλοβα.

Αξίζει σε όλα αυτά τα μέρη εκτός από τις βουτιές στη θάλασσα και τα γραφικά ταβερνάκια, η επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις