ΜΕΘΑΝΑ. Ολόκληρη η χερσόνησο στα Μέθανα είναι ένας ιδιαίτερος τόπος της Πελοποννήσου (αν και παρεξηγημένος), κι αυτά είναι τα 5 πράγματα που μπορείς να κάνεις εδώ.

Η χερσόνησος των Μεθάνων καταλαμβάνει 44 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον πλανήτη Γη και ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου διαθέτοντας 30 κρατήρες. Σε αυτό τον μικρό τόπο, χωράνε πάμπολλες ομορφιές εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Ιδιαίτερα φυσικά τοπία, πανέμορφα ψαροχώρια στις ακτές, αρχαιολογικοί χώροι, παραλίες για όλα τα γούστα, τη διάσημη λουτρόπολη των Μεθάνων και φυσικά μονοπάτια που συνδέουν κάθε πιθανό σημείο της ενδοχώρας.

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ένα βαρετό μέρος. Στην πραγματικότητα, καθόλου δεν είναι. Τουναντίον. Ολόκληρη η χερσόνησος αποτελεί τη νούμερο ένα πρόκληση για τον ταξιδευτή που δε θέλει να μένει στο πασιφανές.

5 προκλήσεις που θα σε κάνουν να δεις τα Μέθανα με άλλο μάτι

Road Trip σε ολόκληρη τη χερσόνησο (κυκλική διαδρομή)

Πρώτα απ' όλα ένα μίνι road trip περιμετρικά της χερσονήσου αλλά και στην ενδοχώρα της, θα αποκαλύψουν ολόκληρη τη μαγεία αυτού του μέρους. Έχοντας σαν αφετηρία (αλλά και τερματισμό) την πόλη των Μεθάνων θα χρειαστούμε κάτι λιγότερο από 55 χιλιόμετρα για να κάνουμε αυτή την κυκλική διαδρομή.

Στο δρόμο μας θα συναντήσουμε πανέμορφες παραλίες, ψαροχώρια που ο χρόνος πέρασε αλλά δεν τα άγγιξε, τα λουτρά (ιαματικά) του Παυσανία, όμορφα ορεινά χωριά και το στέκι των ιστιοφόρων στο Βαθύ. Θα περάσουμε από την Καμένη Χώρα, το χωριό που χτίστηκε πάνω στη λάβα του ηφαιστείου και από το Σπήλαιο της Περιστέρας.

Η διαδρομή είναι απλώς… μοναδική. Θα κινηθούμε σε δρόμους δίπλα από τη θάλασσα αλλά θα χαθούμε και σε πευκοδάση, πάντα με εκπληκτική θέα στον Αργοσαρωνικό.

Πεζοπορία στο ηφαίστειο κι ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα

Το μονοπάτι για το ηφαίστειο ξεκινάει 1,5 χιλιόμετρο έξω από το Χωριό Καμένη χώρα. Ακολουθώντας τις πινακίδες και μέσα από μια ανηφορική διαδρομή, δε θα χρειαστούμε πάνω από 30 λεπτά περπάτημα μέχρι το τέρμα. Αρχικά κινούμαστε σε μονοπάτι με πεύκα και άλλα κωνοφόρα αλλά σύντομα το σκηνικό αλλάζει και γίνεται πιο απόκοσμο και σίγουρα πιο εντυπωσιακό.

Τα βήματά μας πατάνε πάνω σε ξερή λάβα και σε ό, τι απόμεινε από αυτή. Αν κάνουμε αυτή την πεζοπορία απόγευμα και προλάβουμε τη δύση του ηλίου, τότε θα απολαύσουμε ένα από τα πιο πορφυρά ηλιοβασιλέματα της ζωής μας. Μα δεν είναι μόνο το χρώματα που θα βάψουν τον Αργοσαρωνικό σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί αλλά και η αίσθηση πως όλα αυτά τα καμαρώνεις από την κορυφή ενός ηφαιστείου.

15 λεπτά στα ιαματικά Λουτρά του Παυσανία

Σου ανήκει ένα τέταρτο της ώρας για να βυθιστείς τα ιαματικά νερά της πηγής που έρχεται από το βουνό και χύνεται στη θάλασσα. Η πρόσβαση και η χρήσης του λουτρού είναι δωρεάν για όλους αλλά πρέπει να τηρείται η σειρά προτεραιότητας. Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά από αυτό, θα νιώσεις άλλος άνθρωπος!

Αυτή η πηγή βρίσκεται 500 μέτρα έξω από το χωριό Άγιος Νικόλας.

Στάση σε δυο ψαροχώρια κι ένα κοσμοπολίτικο λιμάνι για ουζάκι πάνω στη θάλασσα

Ο Άγιος Νικόλας που αναφέραμε πιο πάνω (λουτρό Παυσανία) και ο Άγιος Γεώργιος είναι τα δυο γραφικά ψαροχώρια στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου. Στον Άγιο Γεώργιο θα βρεις μια αμμώδης παραλία εντός του οικισμού και ταβέρνα πάνω στο κύμα. Η φυσική σκιά των δέντρων θα απλοποιήσει κατά πολύ τις απαιτήσεις σου για δροσιά το καλοκαίρι.

Στον Άγιο Νικόλα, ένα καφενείο – ταβέρνα πάνω στη θάλασσα σερβίρει ντόπιες λιχουδιές, παγωμένη μπύρα και ούζο. Μπορείς να κάνεις τις βουτιές σου σε διάφορα σημεία αλλά κανένα δεν είναι οργανωμένο.

Το λιμανάκι στο Βαθύ αφορά έναν ιδιαίτερα γραφικό οικισμό που αποπνέει τον αέρα ενός κοσμικού παραθαλάσσιου κέντρου. Ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες κατά μήκος της προκυμαίας σε παρασέρνουν σε ένα γαστρονομικό ταξίδι με επίκεντρο τους ψαρομεζέδες.

Κεντημένες παραλίες για όλα τα γούστα

Ολόκληρη η χερσόνησος είναι πλεγμένη με ακρογιαλιές άλλοτε αμμουδερές και ρηχές, άλλοτε βοτσαλωτές και πιο βαθιές. Όλες τους όμως ξεχωριστές και ιδιαίτερες. Η παραλία εντός των Μεθάνων αλλά και η Λιμνιώνα (2 χλμ έξω από τα Μέθανα) είναι οι μοναδικές που είναι οργανωμένες.

Αν όμως η απομόνωση είναι το φόρτε σου, τότε αρκετοί κολπίσκοι αλλά και μικρές ακρογιαλιές είναι ό, τι πρέπει για να βρεις την ησυχία σου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις