ΜΑΝΗ. Το τοπίο της λακωνικής Μάνης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό της μεσσηνιακής, το ίδιο συμβαίνει και με τα ψαροχώρια που καθένα κρατάει τον όλο δικό του χαρακτήρα κι εσύ πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις στάση σε τουλάχιστον 3 από αυτά.

Ταξιδεύοντας από τη Μέσα (λακωνική) Μάνη προς της Έξω (μεσσηνιακή) Μάνη είναι σαν να παίζεις σε ταινία που γυρίζεται σε δυο εντελώς διαφορετικά μέρη. Σαν ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Μα αυτό δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση. Γιατί σε όλη αυτή τη μεγάλη έκταση που καταλαμβάνει η Μάνη αλλάζει τόσο πολύ ο τόπος από τη μια στιγμή στην άλλη (από το ένα τετραγωνικό στο άλλο, καλύτερα) που ο ταξιδιώτης δεν έχει παρά να το συνηθίσει κι εν τέλει να το απολαύσει.

Όταν οι πανύψηλοι πύργοι στην άνυδρη γη της ανατολικής Μάνης δίνουν τη θέση τους στην κατάφυτη δυτική περιοχή της, τότε ένα θαύμα συντελείται. Και πώς να ζήσεις καλύτερα αυτή την εμπειρία, αν όχι κάνοντας μικρές στάσεις σε πολύ ενδιαφέρουσες πινέζες του χάρτη;

Αλύπα: Το κινηματογραφικό ψαροχώρι της λακωνικής Μάνης

Αυτό το μέρος έχει αποτελέσει το ιδανικό σκηνικό για τα γυρίσματα της αμερικάνικης ταινίας του Τζον Κασσαβέτη, Tempest. Μερικά χρόνια αργότερα δε, στο γραφικό ταβερνάκι της παραλίας γυρίστηκε ένα διαφημιστικό σποτ για την ελληνική τηλεόραση.

Αυτό το χωριό επιμένοντας στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και την απλότητα της μανιάτικης κουλτούρας, αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή αν θες να γνωρίσεις ένα γνήσιο οικισμό της περιοχής. Σε λίγα μόνο τετραγωνικά ένα σκηνικό, θαρρείς ψεύτικο, ορθώνεται στα μάτια σου. Ένα γραφικό λιμανάκι πλαισιωμένο από πανύψηλους πύργους, μια παραλία με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά κι ένα ταβερνάκι πάνω στο κύμα. Τι άλλο να ζητήσεις για το τέλειο κάδρο;

Γερολιμένας: Το ιερό λιμάνι των μανιατών

Το όνομά του οφείλεται στη θεώρησή του ως ιερού λιμανιού αφού κατά την αρχαιότητα αναφερόταν ως επίνειο των κοντινών πόλεων. Ευθυτενής και αγέρωχος ακόμα και σήμερα, ο Γερολιμένας έχει να καμαρώνει για την άγρια γοητεία του και την αυθεντικότητά του. Στοιχεία που δε θυσιάστηκαν ποτέ μπροστά στην εξέλιξη και τη φρενίτιδα του τουρισμού.

Η μεγάλη παραλία μπροστά από τον οικισμό προσφέρει τα πιο καθαρά και κρυστάλλινα νερά της περιοχής. Το μονοπάτι πάνω από το χωριό σε ανεβάζει στην κορυφή του λόφου και η θέα από δω, είναι απλώς συγκλονιστική. Τόλμησε να ανέβεις ως το τέρμα, δε θα χρειαστείς πάνω από 15 λεπτά περπάτημα.

Όσο για τις ψαροταβέρνες κατά μήκος του λιμανιού, προσφέρουν μια ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη κουζίνα βασισμένη σε τοπικές συνταγές και ολόφρεσκα θαλασσινά.

Τραχήλα: Ο καταπράσινος οικισμός με τα ιδιαίτερα φυσικά αξιοθέατα

Εδώ η ξερή γη δίνει τη σκυτάλη στο πράσινο τοπίο και στα σπάνια αξιοθέατα της φύσης. Η Τραχήλα, μοιάζει να είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο μιας και για να φτάσεις εδώ πρέπει να το βάλεις στόχο. Μα αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πρέπει να γράψεις το όνομα αυτού του χωριού στο gps σου!

Ένα μικρό ψαροχώρι που δε διαθέτει παραλία μέσα στον οικισμό αλλά μπορείς να βουτήξεις από τα βράχια και να νιώσεις την απλότητα σε όλο της το μεγαλείο. Εναλλακτικά μπορείς να βρεις παραλία έξω από το χωριό και μάλιστα μια φυσική πισίνα στην άκρη της θάλασσας. Αυτό κι αν αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη της Τραχήλας!

Ένα άλλο μικρό θαύμα της φύσης είναι το τριώροφο σπήλαιο Καταφύγιο στο ποίο θα πας μόνο ακολουθώντας ένα (όχι και τόσο εύκολο) μονοπάτι. Όσα όμως θα αντικρίσεις μέσα στις σπηλιές που στο παρελθόν ήταν αυτό ακριβώς που μαρτυρά το όνομά τους (καταφύγια για να γλιτώσουν οι κάτοικοι επιδρομές και μάχες) θα αποζημιώσουν κάθε κόπο σου.

Φυσικά ένα καλό γεύμα με θέα το απέραντο γαλάζιο, θα σφραγίσει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ταξιδιωτική εμπειρία σου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις