ΝΑΥΠΛΙΟ. Το Ναύπλιο, παρακαταθήκη του ονείρου και του έρωτα είναι η πόλη που μόνιμα τη νιώθεις πλημμυρισμένη από χρώματα, αρώματα και γεύσεις. Το μέρος που θα περάσεις, θα σταθείς και θα το βάλεις για πάντα στην καρδιά σου.

Η θέση του Ναυπλίου στο χάρτη της Ελλάδας το καθιστά νούμερο ένα προορισμό όλων των εποχών. Βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλες μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου αλλά και στην Αθήνα. Κι ενώ θα περίμενε κανείς να έχει πληθώρα επισκεπτών μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των πανέμορφων παραλιών και άλλων θέρετρων τριγύρω, η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ. Δεν υπάρχει καμιά εποχή του χρόνου που αυτή η πόλη να μην καταλαμβάνει μόνιμα μία από τις ψηλότερες θέσεις στις προτιμήσεις των εκδρομέων.

Η «πρώτη» πρωτεύουσα της Ελλάδας παραμένει αυθεντική, ερωτική και άκρως εντυπωσιακή εναρμονίζοντας άψογα ιστορία, πολιτισμό, γαστρονομία και ρομαντισμό!

Χρώματα, αρώματα και γεύσεις στην πόλη του ονείρου

Στην πραγματικότητα το Ναύπλιο αποτελεί τη δεύτερη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Προτού μεταφερθεί αυτή η έδρα στην πόλη της Αργολίδας, ως πρωτεύουσα (αν και προσωρινή) οριζόταν η Αίγινα επειδή παρείχε περισσότερη ασφάλεια. Μετά το 1829 όμως και μέχρι το 1834 όπου η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στην Αθήνα, στο Ναύπλιο άνθισε η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στην ταλαιπωρημένη χώρα. Αγνοώντας λοιπόν αυτό το κομμάτι της ιστορίας, έχουμε στο μυαλό μας την αργολική πόλη ως πρώτη πρωτεύουσα του κράτους.

Πολλά από τα κτίρια που χτίστηκαν τότε (αλλά και νωρίτερα) παραμένουν μέχρι σήμερα και συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο στα πλαίσια της Παλιάς Πόλης. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση στον επισκέπτη είναι η πανδαισία των χρωμάτων που συνθέτουν ένα εκπληκτικό σκηνικό που μοιάζει με καμβά πολυτάλαντου ζωγράφου.

Βολτάροντας στα πολύχρωμα σοκάκια με τα πολλά άνθη και λουλούδια σε κάθε γωνιά και τα ιδιαίτερα μαγαζάκια (κάθε είδους), νιώθεις πως η πόλη κυριολεκτικά μοσχοβολάει από τα αρώματα και τις γύρες.

Εδώ λαμβάνει χώρα και το πιο ξεχωριστό γευστικό ταξίδι. Ταβερνάκια «στριμωγμένα» μέσα στα σοκάκια, κάτω από τις μπουκαμβίλιες σερβίρουν πεντανόστιμα πιάτα και εκλεκτό ντόπιο κρασί καλύπτοντας όλα τα γούστα.

Αξιοθέατα σε μια πόλη που μοιάζει με πελώριο μουσείο

Μια βόλτα στα στενά δρομάκια της που δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα (πόσο υπέροχη αίσθηση, αλήθεια!) είναι ένα ολοκληρωμένο μάθημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Για να γίνει αναφορά σε όλα τα αξιοθέατα της πόλης χρειάζονται άλλα δύο (τουλάχιστον) άρθρα. Ολόκληρη η πόλη είναι ένα τεράστιο υπαίθριο μουσείο που σε κάθε δρομάκι (κυριολεκτικά όμως!) υπάρχει και κάτι να δεις ή να επισκεφτείς.

Επιγραμματικά σημείωσε πως στην πλατεία Συντάγματος θα δεις το πρώτο σχολείο της Ελλάδας, την πρώτη Βουλή, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ιστορικό κτίριο της εθνικής τράπεζας.

Η Πύλη της Ξηράς (μοναδική είσοδος της πόλης από τη στεριά που κλείδωνε από το σούρουπο μέχρι το επόμενο πρωί), το λιοντάρι των Βαυαρών (ένα από τα πρώτα υπαίθρια γλυπτά της σύγχρονης Ελλάδας) και το τελωνείο στην παραλιακή οδό είναι τα αμέσως επόμενα που θα παρατηρήσεις.

Όσο για τις εκκλησίες που είναι στ’ αλήθεια αμέτρητες σημείωσε πως στον Άγιο Γεώργιο υπάρχει ακόμα ο θρόνος του Όθωνα και αντίγραφο του μυστικού δείπνου από τον Λεονάρντο Νταβίντσι. Στον Άγιο Σπυρίδωνα δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας και αξίζει να σταθείς. Η Αγία Σοφία είναι ο παλαιότερος σωζόμενος ναός της πόλης ενώ στους Αγίους Πάντες είναι θαμμένοι πολλοί ήρωες της επανάστασης.

Το βραβευμένο μουσείο κομπολογιού είναι το μοναδικό σε όλο τον κόσμο και αριθμεί πάνω από 1000 κομπολόγια φτιαγμένα από διάφορα υλικά. Το μουσείο παιδική ηλικίας είναι το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα αφιερωμένο στο παιδί ενώ το μουσείο ποτοποιίας διαθέτει σπάνια εκθέματα του κλάδου.

Κι επειδή σε αυτό το μέρος τα ενδιαφέροντα σημεία δεν έχουν τελειωμό, μπορείς να φτάσεις ως το λιμάνι και να κάνεις μια πανέμορφη κυκλική διαδρομή από την Αρβανιτιά και να γυρίσεις πάλι στην πόλη περνώντας από την παραλία της Αρβανιτιάς.

Η ανάβαση στο Παλαμήδι με τα πόδια παραμένει η νούμερο ένα πρόκληση στο Ναύπλιο και πίστεψέ με αξίζει να το κάνεις έστω μια φορά στη ζωή σου! Όπως επίσης και η περιήγηση μέσα στο κάστρο θα σου μείνει αξέχαστη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις