ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Πριν από ένα χρόνο γράφαμε σε όσους ενδιαφέρονταν να διεκδικήσουν τον δήμο (οποιονδήποτε) ότι ένας χρόνος είναι λίγος για να ασχοληθούν ώστε να είναι σε θέση να εκφράσουν το «μπορώ», το «ξέρω», το «πρέπει», το «γίνεται», κ.λ.π. Ένας χρόνος, γράφαμε, δεν αρκεί για να διαπιστώσεις, να μελετήσεις, να σχεδιάσεις και ταυτόχρονα να διαμορφώσεις την κατάλληλη ομάδα γι’ αυτό που έχεις δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσεις και για την οποία δέσμευση σου ζητάς την ψήφο του πολίτη.

Γράφαμε επίσης ότι ο χρόνος των 12 μηνών είναι ελάχιστος για να «μπεις» μέσα στο πρόβλημα, να καταλάβεις τι φταίει, να αναζητήσεις λύσεις και να βρεις τις βέλτιστες, ώστε αναλαμβάνοντας την δημαρχία να μην χάσεις χρόνο, να μην κάνεις, τουλάχιστον, τα ίδια λάθη, να μην αναζητείς δικαιολογίες και άλλοθι…

Υπάρχουν ακόμα δύο μήνες προετοιμασίας, προσαρμογής και δοκιμών. Νοέμβριος και Δεκέμβριος.

Οι πολίτες ψήφισαν νέες δημοτικές αρχές, και σε κάποιες περιπτώσεις, η εντολή είναι απολύτως ξεκάθαρη. Επέλεξαν δημοτική αρχή, επέλεξαν αξιωματική αντιπολίτευση, επέλεξαν αντιπολίτευση.

Οι δημοτικές παρατάξεις, με τη σειρά τους, κατά τη διάρκεια των εκλογών επέλεξαν συμμάχους, συνεργασίες, στρατόπεδα και αντιπάλους. Είτε προεκλογικά, είτε μετεκλογικά, υπάρχουν παρατάξεις που θα συνεργαστούν με στόχο - θέλουμε να πιστεύουμε - την παραγωγή έργου. Αλίμονο αν ο στόχος είναι η συμμαχία για αναβολή, ανακωχή, ισορροπία, ταύτιση, δικαιολογία.

Συνεπώς, αφού πολίτες και παρατάξεις έχουν πάρει θέση, θα πρέπει από την 1η Ιανουαρίου 2024 να αλλάζει, να βελτιώνεται, να κινείται, να αναβαθμίζεται και κάτι. Με ρυθμούς που θα είναι αυξανόμενοι, με ροπή και τάση προς τα πάνω και προς τα έξω, με διαφάνεια και λογοδοσία, από το πρώτο λεπτό.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις Δήμων, που κατά γενική ομολογία, βρίσκονται στο ναδίρ (για να μην γράψουμε στον πάτο), οι νέες δημοτικές αρχές και τα νέα δημοτικά συμβούλια έχουν αυξημένη υποχρέωση, μεγαλύτερη ευκαιρία και περισσότερο κόπο, για να ανταποκριθούν σε όσα έχουν δεσμευθεί και υποσχεθεί στους δημότες.

Δεν επιτρέπεται πλέον καθυστέρηση. Δεν δικαιολογείται παθογένεια. Δεν αρμόζει συνωμοσία, δεν συγχωρείται αδιαφορία. Παραγωγή έργου από την πρώτη μέρα. Θετική σκέψη, πρακτική αντίληψη, νόμιμη θέση και οραματική διάθεση.

Όπως είχαμε γράψει, οι 12 μήνες δεν αρκούν για να προετοιμαστεί κάποιος στη διεκδίκηση του δήμου, έτσι και σήμερα υπογραμμίζουμε ότι 5 χρόνια δεν είναι αρκετά για στοιχειώδες έργο, αν όλοι, δεν παράγουν έργο από την πρώτη κιόλας μέρα. Υπάρχει άλλωστε το έργο ανάλυσης, μελέτης, σχεδιασμού, ιεράρχησης και τελικά το έργο που βλέπει και απολαμβάνει ο πολίτης. Δ.Π.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις