ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το «πενηντάρικο» αποτελεί τον κανόνα στα περισσότερα παραγωγικά κέντρα ελιάς της Πελοποννήσου, αφού το κόστος για τα εργατικά χέρια να έχει αυξηθεί κατά 25% σε σχέση µε πέρυσι. Μια πρώτη συντονισµένη κίνηση στη συγκράτηση των µεροκάµατων, έρχεται από τα Φιλιατρά, όπου ο αγροτικός σύλλογος αποφάσισε να οριστεί ένα πλαφόν στα 45 ευρώ για το µεροκάµατο στο µάζεµα της ελιάς, όταν πέρυσι το κόστος αυτό κυµαινόταν µεταξύ των 35 µε 40 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του agronews.gr, σε χαµηλότερα επίπεδα, αλλά µε έντονες πιέσεις ανοδικής προσαρµογής, κινούνται τα µεροκάµατα για εργάτες γης στα θερµοκήπια της Πελοποννήσου, που αυτή τη στιγµή ένας εργάτης γης λαµβάνει έως 35 ευρώ την ηµέρα, ανάλογα βέβαια και από την εµπειρία του.

Σε αντίστοιχα επίπεδα, µε όριο τα 45 ευρώ διαµορφώνονται τα µεροκάµατα και στην Κρήτη, όταν πριν από δύο µε τρία χρόνια, τα µεροκάµατα κινούνταν πέριξ των 30 µε 35 ευρώ, σύµφωνα µε τον γενικό γραµµατέα του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλη Βιαννιτάκη. Στη Λακωνία συναντάται πλέον το 50άρικο ως μεροκάματο στην ελιά.

Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγµή από τη χώρα λείπουν 60.000 µε 80.000 εργάτες γης και προς το παρόν, οι όποιοι σχεδιασµοί για αναπλήρωση του κενού, δείχνουν να έχουν κολλήσει αφού για μια ακόμα φορά ξεκίνησαν με καθυστέρηση.

Πέρα από την καλλιέργεια της ελιάς, η οποία λόγω εποχής βρίσκεται στο επίκεντρο, σηµαντικούς παραγωγικούς φραγµούς έχει επιφέρει το τελευταίο διάστηµα η έλλειψη εργατών γης και σε άλλες καλλιέργειες, ιδίως των κηπευτικών, µε τη νέα συνθήκη να αποτυπώνεται ακόµα και σε ελλείψεις στην αγορά. Ενδεικτικό είναι ότι την προηγούµενη εβδοµάδα στη λαχαναγορά δεν υπήρχε σπανάκι ούτε για δείγµα. Ειδικά στα κηπευτικά και τα φυλλώδη λαχανικά, χρειάζεται ένας εργάτης για 15 στρέµµατα καλλιέργειας.

Εκµεταλλεύσεις στα περίχωρα των Αθηνών, µετά βίας απασχολούν 15 εργάτες από εκεί που είχαν 70 µε 75, κάτι που έχεις ως αποτέλεσµα την επακόλουθη µείωση των καλλιεργήσιµων εκτάσεων, µε παραγωγό να αναφέρει πως πάνω από το 1/3 των εκτάσεων του φέτος τα δήλωσε σε αγρανάπαυση. Η κατάσταση δυσχεραίνεται αφού πλέον οι αγρότες καλούνται να ανταγωνιστούν, χωρίς επιτυχία, εργοστάσια που και εκεί υπάρχουν ελλείψεις στο εργατικό δυναµικό, µε αρκετούς εργάτες γης να προτιµούν τη βάρδια στη γραµµή παραγωγής, µακριά από τον ήλιο και τη σκόνη των κτηµάτων.

Πολιτικές για εργάτες γης

Προς το παρόν, η µόνη χειροπιαστή θεσµική παρέµβαση, αφορά στη συµφωνία της περασµένης άνοιξης για εργάτες γης από την Αίγυπτο. Όµως η εξέλιξη της συµφωνίας µε το αιγυπτιακό κράτος για την απασχόληση 5.000 εποχικώς εργαζοµένων κυβερνητικές πηγές επικαλούνται σηµαντική καθυστέρηση στις λίστες των υποψηφίων εργατών µε ευθύνη του Υπουργείου Εργατικού ∆υναµικού της Αιγύπτου. Ο σχεδιασµός νοµιµοποίησης εργατών γης που ζουν παράτυπα στη χώρα, µπήκε στα συρτάρια έπειτα από έντονες αντιδράσεις, ενώ µένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν οι αναζητήσεις της ΕΘΕΑΣ στο Βιετνάµ.

Πρόβλημα με τους Πακιστανούς

Θυμίζουμε τι απάντησε στις 20 Οκτωβρίου 2023, στον βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη, η υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβυς Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου:

«Έθεσα το πρόβλημα πολλών Λακώνων που ενώ ζητούν Πακιστανούς εργάτες γης, οι αιτήσεις τους είτε απορρίπτονται είτε καθυστερούν να διεκπεραιωθούν από τις αρμόδιες προξενικές αρχές. Εκεί η υφυπουργός μου ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους μετακαλούμενους στη χώρα μας εργάτες γης από το Πακιστάν, για λόγους που έχουν να κάνουν με τον κίνδυνο κατάχρησης των προβλέψεων του συστήματος μετάκλησης με αποτέλεσμα η σχεδιαζόμενη συμφωνία (Δήλωση Προθέσεων) να είναι δύσκολο να προχωρήσει.

Αιγύπτιοι, Ινδοί, Μολδαβοί και Γεωργιανοί εργάτες γης

Η υφυπουργός τέλος με ενημέρωσε για τα εξής:

  • Αιτήματα προσκλήσεων εργατών γης από την Αίγυπτο -ανεξαρτήτως της διακρατικής συμφωνίας- θα προχωρούν ταχύτερα.
  • Βρίσκεται στο στάδιο της τελικής υπογραφής για απασχόληση εργατών γης, διακρατική συμφωνία και με την Ινδία.
  • Ιδρύονται πρεσβείες στη Μολδαβία και στη Γεωργία με αντικείμενο εκτός των άλλων και την διμερή συνεργασία των χωρών στην πρόσκληση εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα.
  • Στο τέλος της συνάντησής μου με την κ. υφυπουργό και αφού την ευχαρίστησα για την ενημέρωση που μου έκανε, της εξέφρασα τον προβληματισμό μου σχετικά με το πρόβλημα το οποίο συνεχίζει να υφίσταται και απασχολεί κυρίως τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας».
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις