Γράφει η Μαρία Γαλανοπούλου*

Με μεγάλη μου χαρά συμμετείχα το τριήμερο 10-12 Νοεμβρίου 2023 στην εξόρμηση που διοργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας στα Ζαγοροχώρια. Για μένα ήταν η πρώτη φορά που έπαιρνα μέρος σε πεζοπορική εκδρομή με κάποιο ορειβατικό σύλλογο, καθώς έκανα εξορμήσεις στη φύση με μικρές παρέες φίλων, και ήταν κάτι που με προβλημάτιζε σε σχέση με το πώς λειτουργεί η ομάδα πεζοπορικά με τόσο πολυποίκιλη σύνθεση ατόμων.

Η πρώτη ημέρα πέρασε στη διαδρομή μας από Καλαμάτα προς Τσεπέλοβο, το μέρος διαμονής μας, με μια μικρή στάση στα βροχερά Γιάννενα. Η δεύτερη μέρα είχε μια ανατροπή στο πρόγραμμα λόγω κακοκαιρίας, οπότε ξεκινήσαμε με περιήγηση σε κάποια από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου, το Μονοδένδρι, το Καπέσοβο και τους Κήπους. Επίσης, κατά την διάρκεια της διαδρομής μας, θαυμάσαμε τρία από τα ωραιότερα γεφύρια της Ηπείρου (του Κόκκορου, το τρίτοξο του Καλογερικού και του Λαζαρίδη) καθώς και την αφοπλιστικά όμορφη θέα της χαράδρας του Βίκου από το πέτρινο δάσος της Οξυάς. Κλείνοντας την μέρα μας με μια σύντομη πεζοπορία στη Σκάλα Βραδέτου, πήραμε μια συνολική γεύση από την ξεχωριστή και αυθεντική ομορφιά της περιοχής του Ζαγορίου.

Την τρίτη και τελευταία μας ημέρα, ξεκινήσαμε με μια διαδρομή που ένωνε όλα τα προαναφερθέντα γιοφύρια μέσα σε ένα δάσος με πολύχρωμα φύλλα και μανιτάρια. Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στο χωριό Βίκος, από όπου πήραμε το μονοπάτι για να κατέβουμε στο φαράγγι του Βίκου και συγκεκριμένα στις πηγές του Βοϊδομάτη. Η θέα από την διαδρομή ήταν πραγματικά σαν πίνακας ζωγραφικής και μας αποζημίωσε σε τέτοιο βαθμό που ξεχάσαμε την αρχική μας απογοήτευση όταν πληροφορηθήκαμε ότι τελικά δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε την διάσχιση του φαραγγιού λόγω υπερχείλισης.

Οι αρχηγοί μας, Γιώργος Στεφανούρης και Πωλίνα Ορφανίδου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος παρόλες τις ανατροπές λόγω καιρού, και είχαν πάντα την όρεξη και την υπομονή να βοηθήσουν σε οτιδήποτε.

Κάνοντας, λοιπόν, έναν μικρό απολογισμό, ομολογώ ότι οι εμπειρίες που μοιράστηκα με τόσους πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, οι σχέσεις που δημιούργησα με νέους καθώς και η ασφάλεια που αισθάνθηκα καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού, θα με κάνουν να συμμετάσχω σίγουρα ξανά και ξανά σε νέες εξορμήσεις με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας… τα καλύτερα έρχονται!

*Μέλος του ΕΟΣ Καλαμάτας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις