ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ. Στο μικρό χωριό Καμάρι έξω από την Κυπαρισσία το ελαιοτριβείο δουλεύει ακόμα και τη νύχτα καθώς οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής άρχισαν ήδη τη συγκομιδή της ελιάς.

Στον προαύλιο χώρο τρακτέρ και μικροί γερανοί πηγαινοέρχονται ασταμάτητα μεταφέροντας τους σάκους με τον καρπό στο χώρο υποδοχής . Αφού πλένονται οι ελιές συνθλίβονται στο επόμενο στάδιο και η αλυσίδα των μηχανημάτων καταλήγει σε μεγάλους σωλήνες από τους οποίους τρέχει ο «πράσινος χρυσός», ο πρωταγωνιστής της μεσογειακής διατροφής.

Η τιμή στο ελαιοτριβείο είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι αλλά αρκετά χαμηλότερη από το ράφι του σούπερ μάρκετ. « Εμείς αυτή τη στιγμή πουλάμε στον έμπορο 7 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι η τιμή κυμάνθηκε από 4,40 έως 4,80 και μόνο για τρεις μέρες έφτασε τα 5 ευρώ» λέει στο iefimerida ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Κώστας Τσολονδρές.

Δουλειά μέχρι τις 5:00 το πρωί

Λίγες ώρες νωρίτερα οι εργάτες είχαν μαζέψει τις ελιές από ένα ακόμα κτήμα στην περιοχή της Σπηλιάς δουλεύοντας με μεθοδικότητα με ειδικά εργαλεία αλλά και με τα χέρια προκειμένου όλος ο καρπός να μπει στους σάκους χωρίς να προκληθεί ζημιά στα δέντρα. Τα τρακτέρ του ελαιοτριβείου παρέλαβαν το φορτίο που πλέον περνάει από μπροστά μας και καταλήγει με την τελική του μορφή σε ένα μεγάλο βαρέλι. Όλος ο χώρος έχει μια έντονη μυρωδιά φρέσκου λαδιού. «Αυτή είναι η εποχή μας , δουλεύουμε ασταμάτητα , μερικές φορές και μέχρι τις 5:00 το πρωί» λέει ο κ. Τσολονδρές . Όταν η διαδικασία ολοκληρώνεται οι παραγωγοί του συγκεκριμένου κτήματος έχουν έτοιμο το λάδι τους που φτάνει τα 450 κιλά από περίπου 80 δέντρα . Ακόμα οι ελιές τους , της κορωνέικης ποικιλίας, δεν ήταν εντελώς ώριμες αλλά αποφάσισαν να τις μαζέψουν υπό τον φόβο έντονων καιρικών φαινομένων που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη σοδειά. Το ελαιοτριβείο δεν πληρώνεται με χρήματα αλλά με μέρος της ποσότητας του λαδιού, το οποίο θα πωληθεί τελικά στους εμπόρους.

Η Ισπανία θα κρίνει τις τιμές

Η συζήτηση για το που θα φτάσει η τιμή του λαδιού αυτή τη σεζόν είναι ακόμα πρόωρη όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. «Τις τιμές θα τις καθορίσει η Ισπανία που έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή . Θα υπάρξει μια περίοδος αναμονής μέχρι τον Μάρτιο που από την ανθοφορία της ελιάς φαίνεται η ποσότητα του καρπού για την επόμενη σεζόν. Αυτό θα καθορίσει πόσο θα αγοράζει ο καταναλωτής το λάδι που εμείς πουλάμε 7 ευρώ το κιλό» σημειώνει ο Κώστας Τσολονδρές. Παράλληλα γεμίζει τενεκέδες των 16 κιλών από την κάνουλα με το φρέσκο λάδι και ετοιμάζεται να εξυπηρετήσει τον επόμενο παραγωγό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις