ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Αυτοί είναι οι 4 ξεχωριστοί ορεινοί προορισμοί γι αυτά τα Χριστούγεννα που θα σε κάνουν να λατρέψεις (ακόμα περισσότερο!) την Πελοπόννησο και τα βουνά της.

Μπορεί ο λαός να λέει «Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό» όμως τα γραφικά ορεινά χωριά, τα ζεστά καφέ, οι παραδοσιακοί ξενώνες και οι βόλτες στη φύση δημιουργούν μια ακράτητη λαχτάρα για εκείνο το χιλιοειπωμένο «έλα να πάρουμε τα βουνά». Κι αν προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω το γιορτινό κλίμα στις ορεινές πινέζες του χάρτη, τότε απορώ γατί ακόμα δεν έχουμε βρει τον δικό μας παραμυθένιο προορισμό.

Η ομάδα του Notos Press έκανε μια άκρως χειμωνιάτικη εξόρμηση σε τέσσερις νομούς τις Πελοποννήσου και ξεχώρισε τους πιο κουκλίστικους προορισμούς.

Καλάβρυτα: Η κωμόπολη που δεν βαριόμαστε ποτέ (νομός Αχαΐας)

Τα Καλάβρυτα, χτισμένα σε υψόμετρο 735 μέτρων στους πρόποδες του Χελμού είναι ο ορεινός προορισμός της Αχαΐας που πραγματικά έχει απ’ όλα. Καταρχάς η ίδια η κωμόπολη με ένα βαρύ παρελθόν να τη συνοδεύει, μοιάζει τόσο ρομαντική που τη βάζεις κατευθείαν στην καρδιά σου. Από κει και πέρα είναι θέμα γούστου και προτιμήσεων αν θα περάσεις τις μέρες σου χαλαρά με καφεδάκι και καλό φαγητό σε κάποιο ζεστό χώρο ή αν δε θα αφήσεις αξιοθέατο που να μην επισκεφτείς.

Επιγραμματικά, εδώ θα βρεις την αρχαιότερη Μονή της Ελλάδας, το Μέγα Σπήλαιο σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων. Θα περιηγηθείς στο Σπήλαιο των Λιμνών που μοιάζει με μυστικό τόπο νεράιδων και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας. Το χιονοδρομικό κέντρο (όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν) γίνεται ο λευκός παράδεισος μικρών και μεγάλων.

Ο διάσημος Οδοντωτός, όχι τυχαία η ομορφότερη διαδρομή με τρένο στα Βαλκάνια, θα σε φτάσει μέχρι το Διακοπτό και πάλι πίσω. Οι τολμηροί κάνουν αυτή τη διαδρομή με τα πόδια. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο και είναι ένα αληθινό μάθημα ιστορίας, θυσίας και γενναιότητας.

Ανδρίτσαινα: Το ιστορικό κεφαλοχώρι της Πελοποννήσου (νομός Ηλείας)

Αν είσαι τύπος που η πολλή βαβούρα περισσότερο σε κουράζει παρά σε ξεκουράζει, τότε η Ανδρίτσαινα στο νομό Ηλείας είναι αυτό που ψάχνεις. Στο παρελθόν αποτελούσε ένα από τα πιο σπουδαία κεφαλοχώρια της Πελοποννήσου. Σήμερα μπορεί οι κάτοικοι να είναι λιγοστοί, το μέρος όμως δεν έχασε σταλιά από την αρχοντιά και τη λάμψη του παρελθόντος.

Μια υπέροχη πλατεία κάτω από τη σκέπη των πλατανιών, σοκάκια γραφικά και σπίτια με αξιοζήλευτες αυλές, ένα λαογραφικό μουσείο 4.000 εκθεμάτων και μια από τις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας συνθέτουν ιστορία, παράδοση και ηρεμία.

Τα ταβερνάκια της πλατείας προσφέρουν τίμιο, παραδοσιακό φαγητό συνοδεία καλού τσίπουρου και ντόπιου κρασιού. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις εκείνα τα «παράξενα» πιάτα που θα σου προτείνουν και που δεν έχεις ξανά ακούσιε ποτέ σου. Ταξίδι δεν είναι μόνο εικόνες και αλλά και τοπικές γεύσεις που συναντάς μόνο σε συγκεκριμένα μέρη.

Αν φτάσεις μέχρι εδώ μην παραλείψεις να επισκεφτείς το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Ίσως ο πιο όμορφος και ιδιαίτερος αρχαίος ναός που έχουμε στην Ελλάδα!

Δημητσάνα: Η αρχόντισσα της Αρκαδίας που θυμίζει ελβετικό χωριό

Η ιστορική Δημητσάνα χτισμένη πάνω σε μια λοφοράχη στα 946 μέτρα υψόμετρο είναι ίσως ο πιο πολυφωτογραφημένος προορισμός της ορεινής Αρκαδίας. Τα δρομάκια μέσα στο χωριό είναι ξεκάθαρα βγαλμένα από άλλη εποχή. Το γεγονός πως δεν κυκλοφορούν παντού αυτοκίνητα, κάνει το σκηνικό εντελώς κινηματογραφικό και άκρως ρομαντικό.

dimitsana02.jpg
pairedwithvintage

Τα μαγαζάκια που πουλάνε μόνο ντόπια καλούδια κάθε λογής, κλέβουν την παράσταση στον κεντρικό δρόμο. Η φαντασία των καταστηματαρχών και το μεράκι τους σε κάνει να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι στο κέντρο μιας έκθεσης ευφάνταστων χειροτεχνών. Περπάτησε αυτό το μαγικό μέρος απ’ άκρη σ’ άκρη χωρίς να τσιγκουνευτείς χρόνο και χιλιόμετρα.

dimitsana.jpg
pairedwithvintage

Να θυμάσαι πως το φημισμένο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης δεν παρουσιάζει απλώς εκθέματα αλλά μια ολόκληρη ζωή με επίκεντρο το νερό. Η Μονή Φιλοσόφου είναι ίσως η πιο περίτεχνη Μονή της Πελοποννήσου και διαβαίνοντας την πύλη της, ένα δυνατό αίσθημα κατάνυξης θα φέρει γαλήνη και ισορροπία στην ψυχή σου. Στο φαράγγι του Λούσιου ποταμού θα κάνεις την πιο ξεχωριστή πεζοπορία στην περιοχή ενώ όλα τα γύρω χωριά προσφέρονται για κοντινές εξορμήσεις με αέρα βουνίσιο.

Γεωργίτσι Λακωνίας: Εξόρμηση στο μπαλκόνι του Ταϋγέτου

Σκαρφαλωμένο στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, το Γεωργίτσι Λακωνίας δικαίως κατέχει τον τίτλο «μπαλκόνι του Ταϋγέτου». Η θέα προς την κοιλάδα του Ευρώτα είναι απλώς εκπληκτική και μαγεύει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.

Εδώ θα δεις το διάσημο μαχητικό αεροσκάφος F104 προσφορά της αεροπορίας στο Γεωργίτσι προς τιμήν των 3 πεσόντων αεροπόρων εν ώρα υπηρεσίας που κατάγονταν από το χωριό. Το δημοτικό σχολείο είναι το πιο εμβληματικό κτίριο στο χωριό ενώ εδώ θα βρεις όχι μία, αλλά δύο γραφικές πλατείες. Στην πάνω πλατεία θα νιώσεις απόλυτα (και κυριολεκτικά!) τι θα πει μπαλκόνι Ταϋγέτου.

Από εδώ (λίγο πριν την πάνω πλατεία του οικισμού) ξεκινάει και η διάσημη πεζοπορική διαδρομή για το Φαράγγι των Μύλων. Αναμφίβολα μία από τις πιο εντυπωσιακές πεζοπορίες σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Αν πάλι είσαι τύπος που «ψάχνεται», τότε κάλλιστα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Γεωργίτσι σαν το προσωπικό σου ορμητήριο. Η ευρύτερη περιοχή είναι ο ανεξερεύνητος πλούτος του Ταϋγέτου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις