ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α. πραγματοποίησε Εκπαιδευτική Επίσκεψη - Εργαστήριο για στελέχη ΟΤΑ Ανατολικής Πελοποννήσου στο Blue Lab και στο νέο Εργαστήριο Maker Space του Δήμου Πειραιά την Δευτέρα 04/12/2023, στο πλαίσιο υλοποίησης του Διακρατικού Σχεδίου «ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΩΝ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» (BLUE GROWTH INCUBATORS NETWORK) Προτεραιότητα 4 «Αύξηση της απασχόλησης και της εδαφικής συνοχής» Ε.Π. «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020»

Το Blue Lab αποτελεί το πρώτο κέντρο προώθησης και υποστήριξης της επιχειρηματικής καινοτομίας αποκλειστικά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά που σκοπό έχει να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών σχημάτων, ιδεών και προϊόντων με χρήση προηγμένης τεχνολογίας, πάντα με γνώμονα τη Γαλάζια Οικονομία. Αποτελεί έναν μοντέρνο και τεχνολογικά προηγμένο χώρο που υποδέχεται νέους που θέλουν να αναπτύξουν τεχνολογικές και επιχειρηματικές δεξιότητες, καλλιεργώντας, μέσα από μια σειρά υπηρεσιών, το πνεύμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Στο «γαλάζιο εργαστήριο» του Δήμου Πειραιά οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχτούν συνολικά για την υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών, να γνωρίσουν, να εκπαιδευτούν και να πειραματιστούν πάνω σε κύριες τεχνολογίες ευρείας εφαρμογής, όπως αυτές του 3D printing και των μικροηλεκτρονικών συστημάτων και να μάθουν για τις σύγχρονες τάσεις της γαλάζιας ανάπτυξης όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα.

Τα στελέχη της Αναπτυξιακής Πάρνωνα Α.Ε., των Ο.Τ.Α. Ανατολικής Πελοποννήσου καθώς και οι δήμαρχοι Βόρειας Κυνουρίας κος Γεώργιος Καμπύλης, Νότιας Κυνουρίας κος Χαράλαμπος Λυσίκατος και Ευρώτα κος Δήμος Βέρδος ξεναγήθηκαν στους χώρους του Blue Lab από τον κο Αντώνιο Μήλια, Διευθυντή Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δήμου Πειραιά, και την κα Θεώνη Παντελή, Προϊσταμένη Τμήματος Επιχειρηματικότητας, Γαλάζιας Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, όπου παρουσιάστηκαν και οι δράσεις του. Επίσης παρευρέθηκε και ο κος Ηλίας Σαλπέας, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακού Οργανισμού Δήμου Πειραιά “ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΥΝ”, όπου πήρε μέρος στην συζήτηση για τις στρατηγικές της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Δεύτερος σταθμός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν το MAKERSPACE, το πρώτο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Πειραιά. Αποτελεί ένα νέο εργαστήριο ψηφιακής κατασκευής και μικροπαραγωγής, με σύγχρονο εξοπλισμό και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού και κατασκευής. Διαθέτει εργαλεία κατεργασίας διαφόρων υλικών και ταυτόχρονα περιέχει μια σειρά μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας. Ανάμεσα στον εξοπλισμό του περιλαμβάνεται ψηφιακό κοπτικό laser και CNC router, 3D εκτυπωτές, ψηφιακές ραπτομηχανές και Arduino μικροεπεξεργαστές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη διαδραστικών αντικειμένων. Σκοπός του PIRAEUS MAKERSPACE είναι να αποτελέσει έναν κομβικό χώρο εκπαίδευσης και πληροφόρησης στην πόλη, που θα εστιάζει συνεχώς στην προσπάθεια εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας στον Δήμο Πειραιά και στη διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση διαφόρων ομάδων του πληθυσμού του Δήμου, όπως μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, τεχνίτες, διάφορες επαγγελματικές ομάδες κ.ά.. Την παρουσίαση του Εργαστηρίου και των δράσεων του, πραγματοποίησε η κα Μαρία Πούλου, Δ/νση Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δήμου Πειραιά, Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Προγραμματισμού και Μελετών.

Δηλώσεις στο notospress έκαναν οι δήμαρχοι Βόρειας Κυνουρίας Γεώργιος Καμπύλης, και Ευρώτα κος Δήμος Βέρδος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις