ΑΡΚΑΔΙΑ. Χτισμένος στο επιβλητικό υψόμετρο των 1.127 μέτρων, στις νοτιοανατολικές, δασώδεις πλαγιές του Πάρνωνα, ο Κοσμάς είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας. Αυτό το στοιχείο του χαρίζει πολλές φυσικές ομορφιές, αλλά και υπέροχη θέα, η οποία όταν ο καιρός είναι καλός και ο ορίζοντας καθαρός, φτάνει μέχρι τις τελευταίες εσχατιές του Αργοσαρωνικού, επιτρέποντάς σου να διακρίνεις τα σχήματα της Ύδρας και των Σπετσών.

Παράλληλα στο χωριό υπάρχει και ένα μουσείο με ιδιαίτερη ιστορία, έτσι η υπεύθυνη του μουσείου κ. Αγγελική Καττή μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος» για το ιστορικό μουσείο, αλλά και για το υπέροχο χωριό του Κοσμά στη περιφέρεια της Αρκαδίας.

«Το χωριό έχει πολύ σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο με πάρα πολλά ιστορικά στοιχεία, όπως είναι αυτό με τους κοσμίτες-χτενάδες καθώς ο τρόπος, με τον οποίο μάθανε την τέχνη είναι πολύ ξεχωριστός. Το χτένι που χρησιμοποιούσαν οι χτενάδες είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον αργαλιό το οποίο ήταν διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα και γνώρισε μεγάλη άνθηση εκείνη την εποχή. Ένα καλό χτένι προϋποθέτει να υπάρχει και ένα καλό υφαντό, έτσι όσο καλύτερο ήταν το χτένι τόσο καλύτερο γινόταν το υφαντό. Το ιστορικό γεγονός που συνέβη στο χωριό μας και αποτελεί ορόσημο ήταν όταν είχε γίνει ο δρόμος μέσα στο χωριό το 1951 μέσα σε εκατό μόνο μέρες γνωστό και ως “Ο δρόμος των εκατό ημερών” και μάς αποδεικνύει ότι όταν ο άνθρωπος θέλει πολύ ένα πράγμα μπορεί να το πετύχει», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις