ΑΡΚΑΔΙΑ. Η μονοήμερη της Κυριακής με ορεινό αέρα ξεκινάει στον Κοσμά για καφέ και γαλακτομπούρεκο, συνεχίζει στην Παναγία Έλωνα για προσκύνημα και καταλήγει στο Παλαιοχώρι για καλή παραδοσιακή ταβέρνα με πεντανόστιμους μεζέδες.

Αν θες να κάνεις ένα ξεχωριστό road trip στις ομορφιές του Πάρνωνα, σκέψου σοβαρά την παρακάτω πρόταση. Όχι μόνο θα επισκεφτείς πανέμορφα χωριά κι ένα από τα πιο φημισμένα μοναστήρια της Πελοποννήσου (για να μην πω της Ελλάδας!) αλλά θα έχεις και την τύχη να απολαύσεις ένα από τα πιο νόστιμα κυριακάτικα γεύματα που έχεις δοκιμάσει ποτέ σου. Όλα αυτά σε μια μοναδική διαδρομή, κυριολεκτικά μέσα στο δάσος.

Η παρέα του Notospress, έκανε ένα ξεχωριστό οδοιπορικό στις άγνωστες πινέζες της Αρκαδίας (συγκεκριμένα της Κυνουρίας) και σας παρουσιάζει τις προσωπικές της εμπειρίες.

Πρώτη στάση στον γητευτή Κοσμά για καφέ και γλυκό κάτω από τα πελώρια πλατάνια

Εδώ οποιαδήποτε εποχή κι αν φτάσεις, νιώθεις την επιθυμία να πιάσεις τραπεζάκι κάτω από τα πλατάνια της πλατείας. Το καλοκαίρι για να πάρεις κάτι από τη δροσιά τους, το χειμώνα για να λιαστείς κάτω από τα γυμνά κλαδιά τους.

Τα καφενεία στον Κοσμά σερβίρουν ελληνικό καφεδάκι και πεντανόστιμα παραδοσιακά γλυκά. Αρχηγός όλων των γλυκών, φυσικά το γαλακτομπούρεκο που με την πρώτη μπουκιά θα νομίσεις πως το τρως από τα χεράκια της γιαγιάς σου. Αυτό φυσικά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα μιας κι εδώ όσοι κρατούν τα καφενεδάκια το κάνουν με μεράκι και σεβόμενοι την παράδοση, τα αγνά υλικά και τις συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά.

Φεύγοντας, ψώνισε τσάι του βουνού μαζεμένο με το χέρι, ρίγανη τριμμένη στο κόσκινο, γλυκά του κουταλιού απευθείας από τα δέντρα και άλλα καλούδια από τους μικροπωλητές.

Στο μοναστήρι της Παναγίας Έλωνας για προσκύνημα και κατάνυξη

Αφήνοντας πίσω μας το γητευτή Κοσμά και τη γλυκάδα του, κατηφορίζουμε για το μοναστήρι που φωλιάζει στις καρδιές των πιστών με βαθιά ευλάβεια εδώ και αιώνες. Η Παναγία Έλωνα, φωλιασμένη στην αγκαλιά του κόκκινου βράχου μοιάζει σαν απόρθητη αετοφωλιά, πάντοτε όμως ανοιχτή για όλους εκείνους που την αγαπούν.

Καθώς ο επισκέπτης κατεβαίνει στο εσωτερικό της Μονής, αισθάνεται κάθε σκαλοπάτι να τον φέρνει όλο πιο κοντά σε κάτι μεγαλειώδες. Αίσθηση που κορυφώνεται με την είσοδο στην εκκλησία με τα χιλιάδες καντήλια να καλύπτουν ολόκληρο το ουρανό της.

Παρόλο που η Μονή δεν κατοικείται πια, παραμένει ένας πεντακάθαρος και οργανωμένος χώρος. Εδώ μπορείς να κεραστείς λουκούμι και να φτιάξεις το καφεδάκι σου που θα το πιεις αγναντεύοντας τα κόκκινα βράχια του Πάρνωνα.

Στο Παλαιοχώρι για το πιο νόστιμο και παραδοσιακό φαγητό

Δε θα χρειαστεί να οδηγήσουμε πάνω από 13 χιλιόμετρα (παίρνουμε το δρόμο προς Λεωνίδιο και ακολουθούμε τις πινακίδες) μέχρι να φτάσουμε στο αρχοντικό Παλαιοχώρι Κυνουρίας με τα πέτρινα σπίτια και τις πανέμορφες πλατείες. Μη σου κάνεις εντύπωση που δεν υπάρχει μόνο μία πλατεία. Το χωριό αυτό μπορεί να μη φιγουράρει στους #sos προορισμούς του διαδικτύου, είναι όμως ένα από τα μεγαλύτερα ορεινά χωριά του Πάρνωνα και ένα από τα πιο όμορφα, διατηρώντας αναλλοίωτη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του.

Η ταβέρνα Καραβίτη που θα βρεις στην κεντρική πλατεία, είναι ανοιχτή όλο το χρόνο. Οι πρόσχαροι ιδιοκτήτες οι οποίοι επιμελούνται και το φαγητό θα σε καλωσορίσουν και θα νιώσεις σαν στο σπίτι σου.

Το μενού προσαρμόζεται ανάλογα την εποχή με δυνατά πιατάκια που θα τα βρεις μόνο σε τέτοια μέρη. Ζυμωτό ψωμάκι στο χέρι, πιταρούδι με χειροποίητο φύλλο και άγρια χόρτα ψημένο στη σχάρα (παραδοσιακή πίτα του Πάρνωνα), αρνί στο νταβά με ρίγανη μαζεμένη από το βουνό, τυρί πηγμένο από τους ίδιους (όταν υπάρχει) κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες, εννοείται πατάτες στο χέρι και κρασί απευθείας από το βαγένι. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Μη βιάζεσαι να φύγεις από δω. Το πιο πιθανό είναι να πιάσεις τη κουβέντα με τους ανθρώπους γύρω σου και να μοιραστείτε απίθανες ιστορίες. Άλλωστε οι Έλληνες ερχόμαστε πιο κοντά με ένα ποτήρι κρασί κι έναν μεζέ!

Αν θες να πας με μεγάλη παρέα ή θες να παραγγείλεις κάποιο συγκεκριμένο φαγητό, μπορείς να συνεννοηθείς καλώντας στα τηλέφωνα 2757031660 & 6972694661

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις