ΥΔΡΑ. Την Ύδρα, αρχόντισσα και κοσμοπολίτισσα του Αργοσαρωνικού θα τη γνωρίσεις καβάλα σε γαιδάρους ή πεζή αφού σε αυτό το νησί δεν κυκλοφορείς με αυτοκίνητο ή με οποιοδήποτε άλλο όχημα.

Αν το γεγονός αυτό, σε αποτρέπει να το επισκεφτείς, τότε κάνεις μέγα λάθος. Αυτό το νησί είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου.

Όταν λέμε νησί, αυτόματα το μυαλό μας ταξιδεύει στο καλοκαίρι, στις παραλίες και στο αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ευτυχώς όμως υπάρχουν πολλές πινέζες στο χάρτη που η επίσκεψή μας σε αυτές, δεν είναι απαραίτητο να γίνει μόνο τους τουριστικούς μήνες.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την Ύδρα η οποία συμπληρώνει άψογα το παζλ των νησιών του Αργοσαρωνικού. Νησιά με ξεχωριστές ταυτότητες το καθένα και με μια πληθώρα από δραστηριότητες που κάθε άλλο από βαρετές διακοπές ή ανιαρά Σαββατοκύριακα προμηνύουν.

Όλα όσα δεν υποψιάζεσαι πως μπορείς να κάνεις στην Ύδρα

Hydra-island-greece-5.jpg
Φωτογραφία: iStock

Καταρχάς αν νομίζεις πως αυτό το μέρος αφορά μόνο ζευγάρια και ρομαντικούς καλλιτέχνες ή μοναχικούς ανθρώπους, απατάσαι. Το συγκεκριμένο νησί απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να επισκεφτούν ένα μέρος γραφικό και παραδοσιακό, μακριά από όλα όσα γνωρίζουμε ή έχουμε δεδομένα, ιδανικό ακόμα και για οικογένειες. Ενώ για τους φυσιολάτρες, η Ύδρα ανήκει στους #top προορισμούς για ξεχωριστές πεζοπορίες με νησιώτικο αέρα.

Αυτό που καθιστά το συγκεκριμένο μέρος ως τον πιο ιδιαίτερο νησιώτικο προορισμό κοντά στην Πελοπόννησο είναι η απώλεια αυτοκινήτων σε μια τόσο μεγάλη έκταση. Γιατί και σε άλλα μέρη δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα αλλά μπορείς να δεις ένα λεωφορείο ή μηχανάκια. Ακόμη σε άλλες τοποθεσίες μπορεί να μην κυκλοφορεί κανένα όχημα, όμως αυτό αφορά μια περιορισμένη έκταση που έξω από αυτήν συναντάς κανονικά κίνηση στους δρόμους.

Στην Ύδρα όμως, σε μια έκταση σχεδόν 50 km² δε θα συναντήσεις τίποτα που να περιλαμβάνει ρόδες πέρα από κάποιο ξύλινο κάρο το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους μεταφέροντας εμπορεύματα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ολόκληρο το νησί όμως συνδέεται εύκολα με θαλάσσια ταξί και καΐκια. Οι παραλίες που το περιστοιχίζουν είναι πάρα πολλές, οι περισσότερες από αυτές οργανωμένες παρά το απομακρυσμένο σημείο τους από την πόλη του νησιού.

Hydra-island-greece-1.jpg
Φωτογραφία: iStock

Για τους τολμηρούς βέβαια, η πρόσβαση σε κάποιες από αυτές γίνεται μέσα από πετρόχτιστα μονοπάτια και καλντερίμια. Ολόκληρη η έκταση του νησιού συνδέεται με πεζοπορικές διαδρομές και μπορείς να φτάσεις σε μοναστήρια, ξωκλήσια, στο φάρο Ζούρβα, σε παραλίες και μικρούς οικισμούς.

Η πιο δημοφιλής διαδρομή που χαρακτηρίζεται εύκολη είναι η κυκλική των 7 χιλιομέτρων η οποία κινείται μέσα και γύρω από την πόλη στο λιμάνι. Θα χρειαστείς μόνο 2 ώρες περπάτημα, μπορεί και παραπάνω αν αναλογιστείς πόσες φορές θα σταματήσεις ώστε να θαυμάσεις τις ομορφιές αυτού του νησιού!

Μουσεία, αρχοντικά κι ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Hydra-island-greece-2.jpg
Φωτογραφία: iStock

Αν θες να μην «τραβηχτείς» και να εξερευνήσεις μόνο το πέριξ της πόλης και το λιμάνι, τότε σίγουρα έχεις πολλά να κάνεις και να δεις. Η Ύδρα διαθέτει 4 μουσεία, 2 από αυτά παλιά αρχοντικά της οικογένειας Κουντουριώτη. Πλήθος από αρχοντικά που μπορείς να δεις απέξω υπάρχουν σε κάθε γωνιά της πόλης ενώ σε μερικά από αυτά φιλοξενούνται εκθέσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Κτίρια που ξεπερνούν τα 200 χρόνια ζωής και στέκουν ακόμη όρθια κι επιβλητικά.

Η άκρη του λιμανιού με τα κανόνια και τους προμαχώνες που προστάτευαν το νησί είναι σίγουρα ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία της περιοχής.

Μικρές «καβάντζες» προσφέρονται για βουτιές στη θάλασσα ακόμη και μέσα στην πόλη ενώ η δύση του ήλιου στην Ύδρα δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τα πορφυρά ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου.

Hydra-island-greece-4.jpg
Φωτογραφία: iStock

Στα #sos σημείωσε πως μπορείς να οργανώσεις ημερήσιες εκδρομές κάνοντας τον περίπλου του νησιού με μικρές στάσεις σε παραλίες και ακτές. Για τους λάτρεις των καταδύσεων λειτουργεί καταδυτικό κέντρο που θα γνωρίσεις τις υδάτινες ομορφιές της περιοχής. Για τους αρχάριους στα μονοπάτια της φύσης θα βρεις οργανωμένες πεζοπορικές εκδρομές με οδηγό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις