ΕΛΛΑΔΑ. Mε δημοσκόπηση για την εφημερίδα «Η Αυγή» η εταιρεία Palmos Analysis αποτυπώνει τη γνώμη, την εκτίμηση και την πεποίθηση των πολιτών για το έργο και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2021.

Δημοσκόπηση Palmos Analysis για την εφημερίδα «Η Αυγή»

Η Έρευνα Πολιτικών Τάσεων της Palmos Analysis Σεπτεμβρίου 2021 καταγράφει πλειοψηφική δυσαρέσκεια των ερωτώμενων σε όλα τα μεγάλα θέματα τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, από την πανδημία μέχρι τις πυρκαγιές. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται πως δεν πείθει πλέον τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. το 2019, καθώς σε καμία ερώτηση ο βαθμός συμφωνίας με την κυβέρνηση δεν προσεγγίζει το ποσοστό της Ν.Δ.

Ένα συντριπτικό 66% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το νέο κύμα της πανδημίας, ενώ ένα εξίσου εντυπωσιακό 61% κρίνει ότι δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα σχολεία. Με το πρώτο κουδούνι της χρονιάς να χτυπά, οι προειδοποιήσεις των ειδικών ηχούν ως καμπανάκι, το οποίο πάντως η κυβέρνηση δεν δείχνει να ακούει.

Το ίδιο εμφατικά το 61% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι επαρκή και ικανοποιητικά. Αυτό το εύρημα είναι συμβατό και με την έκθεση της ΓΣΕΒΕ, που προειδοποιεί ότι το 36,7% των μικρομεσαίων, περισσότεροι από ένας στους τρεις, κινδυνεύουν με λουκέτο.

Η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στις πυρκαγιές αποτυπώνεται στο πενιχρό 22% που, στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκαν, συμφωνεί με την κυβερνητική άποψη πως «έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει». Έτσι ακριβώς το είχε πει και ο πρωθυπουργός: «Έγινε το ανθρωπίνως δυνατόν». Στην ίδια ερώτηση το 38% απαντά ότι η κυβέρνηση «μπορούσε να τις αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα», ενώ πλειοψηφική με 39% είναι η απορριπτική απάντηση «απέτυχε πλήρως στην αντιμετώπισή τους». Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Αυγή» «οι καταστροφικές πυρκαγιές και η μοιρολατρική στην αρχή και κυνική στη συνέχεια αντιμετώπισή τους από τον πρωθυπουργό αποτελούν ακυρωτική αποτυχία του λεγόμενου επιτελικού κράτους και του ίδιου του Μητσοτάκη».

Τέλος, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την πάνδημη, όπως φαίνεται από τη σχετική ερώτηση, απαίτηση να παρέμβει στο κύμα ακρίβειας και στις αυξήσεις στο ηλεκτρικό. Μόνο ένα πενιχρό 12% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη θέση ότι η κυβέρνηση «πρέπει να αφήσει την αγορά να αυτορρυθμιστεί», θέση που έρχεται σε συμφωνία με τα πιστεύω της Ν.Δ. και όλων των νεοφιλελεύθερων. Αντιθέτως, το συντριπτικό 83% λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει «να λάβει κάθε δυνατό μέτρο προστασίας του εισοδήματος των καταναλωτών».

Να σημειωθεί ότι δεν έχει τεθεί ερώτημα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία αντιεμβολιαστών προέρχεται από τον σκληρό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας. Τα ευρήματα σε μια τέτοια ερώτηση για την Νέα Δημοκρατία θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις