ΕΛΛΑΔΑ. Σήμερα και την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 (αν χρειαστεί δεύτερος γύρος), τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής εκλέγουν τη νέα ηγεσία, με τις κάλπες να έχουν ανοίξει από τις 7 το πρωί και η διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα.

Οι υποψηφίοι ως γνωστόν είναι με αλφαβητική σειρά οι ακόλουθοι:

α)Ανδρουλάκης Νίκος

β)Γερουλάνος Παύλος

γ)Καστανίδης Χάρης

δ)Λοβέρδος Ανδρέας

ε)Παπανδρέου Γιώργος

στ)Χρηστίδης Παύλος

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΠΑ, 840 κάλπες θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για 818 εκλογικά κέντρα σ΄όλη την Ελλάδα, σε καποδιστριακούς δήμους και τους υπόλοιπους δήμους της χώρας.

Στις πρωτεύουσες νομών και σε άλλες πολυπληθείς πόλεις είναι φυσικό τα εκλογικά κέντρα να είναι περισσότερα. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν αρκετά περισσότερα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Ακόμη 22 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν για τους Αποδήμους σε 11 χώρες σε όλο το κόσμο με τα περισσότερα στη Γερμανία.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος ή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος. Όλοι όσοι ψηφίσουν καταβάλλουν συνδρομή τριών (3) ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα διεξαγωγής της διαδικασίας. Στο εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλα τα εκλογικά κέντρα

Γενικές Διευκρινίσεις ΕΔΕΚΑΠ για τις εκλογές

Στις 5/12 (και στις 12/12 αν απαιτηθεί) διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού από 7:00 έως 19:00 και για τον Απόδημο:

τα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα

τα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00 τοπική ώρα

και στα εκλογικά τμήματα του Καναδά Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα.

Στις εκλογές ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής. Επαναλαμβάνουμε ότι δικαίωμα ψήφου με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2004 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής του tablet πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Στο εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Τα υγειονομικά μέτρα στα εκλογικά κέντρα

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ληφθεί και μέτρα προστασίας, σύμφωνα με την ακόλουθη ανακοίνωση της ΕΔΕΚΑΠ:

1. Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, ο Υπεύθυνος του Εκλογικού Κέντρου καθώς και οι Εκπρόσωποι των Υποψηφίων, όσοι δηλαδή θα είναι συνεχώς εντός του Εκλογικού Τμήματος, θα έχουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου 6μήνου ή rapid test τελευταίου 48ωρου.

Επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ο έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών στους ανωτέρω θα γίνεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και ο ίδιος θα επιδεικνύει το δικό του στα υπόλοιπα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

2. Οι ψηφοφόροι θα εισέρχονται ένας-ένας στο εκλογικό τμήμα με χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Υποχρεωτικά κατά την αναμονή τους εκτός του κέντρου θα κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

3. Για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των ψηφοφόρων εντός του εκλογικού τμήματος, κάνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους τους ψηφοφόρους να έχουν κατεβάσει, εκτυπώσει και συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής Μέλους ή Φίλου από την ιστοσελίδα (site) του Κινήματος Αλλαγής.

Τα φαβορί της κούρσας διαδοχής

Τις τελευταίες ημέρες αρκετές δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας, με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Παπανδρέου να είναι οι τρεις εκ των υποψηφίων που διεκδικούν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Τα μηνύματα των υποψηφίων πριν ανοίξουν οι κάλπες

Ανδρουλάκης: Δύναμή μου ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ

«Η υποψηφιότητά μου δεν στηρίζεται από συμφέροντα, δεν με βλέπατε τα προηγούμενα χρόνια συνεχώς στα κανάλια, τα tweets μου δεν γίνονταν θέμα συνεχώς στα δελτία», υπογράμμισε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε φίλους και μέλη της παράταξης στην Πάτρα.

«Το έργο μου πολλές φορές δεν το μάθαινε κανείς, για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, για το rescEU και για άλλα θέματα», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης. «Νιώθω όμως ότι είμαι ένας από εσάς και είναι μεγάλη μου υπερηφάνεια αυτή η διαδρομή, που δημιουργεί την αίσθηση της ανανέωσης, αυτό πρέπει να είναι το νέο. Το νέο είναι αυτό που θα γοητεύσει που θα κάνει τους πολίτες να νιώσουν ότι δεν είμαστε δεμένοι στις καρέκλες. Ότι είμαστε από αυτούς, γι’αυτούς. Από το λαό για το λαό, όπως ήμασταν για πάρα πολλές δεκαετίες»,.

«Όλοι εμείς εδώ, στην Πάτρα, καταλάβαμε και σήμερα ότι αυτή η συγκέντρωση δεν είναι συγκέντρωση ενός μικρού κόμματος αλλά του ανανεωμένου ΠΑΣΟΚ που ξανάρχεται ισχυρό στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας», τόνισε. «Πρέπει απέναντι στη δεξιά να υπάρχει μια πραγματική επιλογή. Γιατί δε φθείρεται ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί πολύ απλά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας φοβάται ότι με εκείνους θα είναι χειρότερα. Όχι, με εμάς θα είναι καλύτερα και καλούμε το λαό να έρθει στο πλευρό μας, να ξανακάνουμε αυτή την παράταξη ισχυρή, μια σοσιαλδημοκρατική δύναμη της συνέπειας και της προόδου».

«Μου λένε δεν είσαι βουλευτής, ούτε υπουργός, τότε αυτοί τι ήταν όταν τους επέλεξε ο Ανδρέας Παπανδρέου; Ούτε υπουργοί ήταν, ούτε βουλευτές. Αλλά ξεχάσαμε τις ρίζες μας, ξεχάσαμε ότι ένα λαϊκό κίνημα δεν χτίζεται μόνο στη Βουλή, χτίζεται στις γειτονιές, στα χωριά, στις πόλεις, μαζί με τους απλούς πολίτες που έχουν κοινές αγωνίες μαζί μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης. «Αυτό ακριβώς φιλοδοξώ, να φτιάξω ένα λαϊκό κίνημα από τα κάτω, που δεν ζυγιάζει το πολιτικό κόστος, που συγκρούεται με τα κατεστημένα. Το κόμμα που είναι έτοιμο να γίνει ποτάμι και να τα ανατρέψει όλα, γιατί αυτό ήταν το ΠΑΣΟΚ, έτσι μεγάλωσε αυτό το κόμμα. Ως ένα κόμμα της σύγκρουσης, της ανατροπής, ένα κόμμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας του λαού. Γιατί να μην τα καταφέρουμε ξανα; Δεν είναι και τίποτα γίγαντες οι πολιτικοί μας αντίπαλοι», πρόσθεσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε ως προϋπόθεση ανανέωσης της βάσης, τις αλλαγές στο κόμμα: «Πώς θα ανανεώσουμε την εκλογική μας βάση, αν δεν κάνουμε ένα σύγχρονο κόμμα, ένα κόμμα αξιοκρατίας, που δεν θα συμπεριφέρεται με καθεστωτισμούς, ένα κόμμα το οποίο θα ξεκινάει από τα κάτω, θα κάνει το πρόγραμμα του με περιφερειακούς όρους. Για αυτό και πρώτα θα φτιάξουμε τα θεμέλιά μας. Το κόμμα θα ξαναγίνει λαϊκό κίνημα όπως ήταν την περίοδο της ίδρυσης του. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τα συμφέροντα από το να γίνουμε ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, έτοιμο να συγκρουστεί με τους πάντες». Μίλησε για «ένα κόμμα που δεν συμπεριφέρεται καθεστωτικά, ένα κόμμα που δεν χαϊδεύει τις ελίτ, ένα κόμμα που είναι έτοιμο να συγκρουστεί με όλα και με όλους για να φέρει μια καλύτερη μέρα για την πατρίδα μας».

Αναφερόμενος στην ανανέωση, τόνισε πως «πι νέοι άνθρωποι για να επανέλθουν θα πρέπει να δουν μια άλλη συμπεριφορά, μια συμπεριφορά πολιτικών προσώπων που δεν βλέπουν το κράτος ως εργαλείο ισχύος για να κερδίζουν ψήφους στις βουλευτικές εκλογές. Αλλά θέλουν πολιτικούς που δεν είναι δεμένοι με τις καρέκλες. Πολιτικούς που βλέπουν την πολιτική ως λειτούργημα, ως καθημερινό αγώνα».

Παράδειγμα, η ίδια του η πορεία: «Ποια είναι λοιπόν η ανανέωση που επαγγέλλομαι; Είναι η ανανέωση της πορείας μου. Η ανανέωση μιας πορείας ενός ανθρώπου που είναι ακριβώς όπως εσείς. Που αγωνίστηκε καθημερινά για να εκλεγεί ευρωβουλευτής και γραμματέας του κόμματος. Δεν έκανα ποτέ ένα ρουσφέτι, δεν διόρισα ποτέ κανέναν για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να είναι κίνητρο για τους νέους ανθρώπους και την πολιτική γενικότερα».

Προέταξε ακόμη την πραγματική ενότητα και όχι αυτή που έρχεται με την εξουσία: «Μου λένε κάποιοι δεν θα πας τη δεύτερη Κυριακή με τη ΝΔ αν δεν έχει αυτοδυναμία; Απαντώ ότι δεν θα πάω με κανέναν για να μοιράσουμε λίγα υπουργεία και να έχουμε την λεγόμενη επίπλαστη ενότητα της εξουσίας. Αυτή η ενότητα με εμένα τελειώνει, η ενότητα θα είναι στη βάση, στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, στις θέσεις και τις ιδέες για μια νέα Ελλάδα, με περιφερειακά προγράμματα από τα κάτω».

«Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δυνατό σας το εγγυώμαι, το ΠΑΣΟΚ ξαναγεννιέται 5 και 12 και στις επόμενες βουλευτικές επιστρέφουμε σαν κόμμα εξουσίας, κι αυτό είναι το μήνυμα μου, εδώ από την Πάτρα, απτό γενέθλιο τόπο του Ανδρέα Παπανδρέου. Η παράταξη που ίδρυσε, επιστρέφει ως πρωταγωνιστής», συμπλήρωσε με ένταση. «Οι επιλογές θα είναι προγραμματικές, αξιακές. Αλλά να είμαστε καθαροί. Με ένα μικρό ποσοστό δεν υπάρχει καμία προοπτική κυβέρνησης, θα μείνουμε στην αντιπολίτευση. Δεν είμαστε δεμένοι με οποιαδήποτε μορφή εξουσίας και δεν έχω καμία διάθεση να κάνω το υποστήλωμα του κυρίου Μητσοτάκη και του κυρίου Τσίπρα. Ένα μικρό ποσοστό είναι de facto ποσοστό αντιπολίτευσης».

Όσον αφορά το δίλημμα της ακυβερνησίας, τόνισε πως «εάν ο κ. Μητσοτάκης τη δεύτερη Κυριακή έχει ανάγκη από λίγες έδρες, έχει κάνει ήδη την επιλογή του. Να τα λέμε ξεκάθαρα. Όταν στον τελευταίο ανασχηματισμό έβαλε όλο τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ο δρόμος για αυτόν είναι ένας. Να πάει με τον Βελόπουλο και καλό του ταξίδι».

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ακόμη ότι «εμείς φιλοδοξούμε για κάτι άλλο, για αυτό και είμαστε εδώ σήμερα. Όχι για να κάνουμε ένα κόμμα μικρό που θα συνεργάζεται με το έναν ή τον άλλο, αλλά να πάρουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα αλλάξει τα δεδομένα και αντί να μας ρωτάνε με ποιους θα πάμε, να ρωτάμε εμείς αν αυτοί θα ακολουθήσουν εμάς και το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα, την προοπτική της χώρας».

Και βέβαια, «όταν μας ρωτάνε για προοδευτικές συμμαχίες, η απάντηση είναι καθαρή. Ναι, συνομιλούμε με τον κόσμο της Αριστεράς, με τους παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους και με τις νεότερες γενιές, προγραμματικά, ηθικά, στη βάση, στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, στην κοινωνία έχουμε κοινές αγωνίες για τις ανισότητες, το περιβάλλον, για ένα κράτος αξιοκρατίας. Αλλά με τον λαό αυτόν και όχι με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που εξευτέλισε τον ρόλο της αριστεράς, που έκανε την αριστερά να είναι συγκυβέρνηση 5 χρόνια με τον κ. Καμμένο. Με τον κ. Τσίπρα και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε να πούμε κουβέντα», πρόσθεσε.

«Τα λέω αυτά για να έχουμε καθαρούς λογαριασμούς την επόμενη μέρα. Δεν λοξοκοιτάω ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προς τη ΝΔ. Για αυτό έμεινα εδώ, γιατί πιστεύω ότι αυτό το ιστορικό κόμμα μπορεί να ανακάμψει και θα ανακάμψει. Είναι δέσμευσή μου σε όλους σας και στον καθένα ξεχωριστά».

Για πολιτική αυτονομία περνάει μέσα από τον αυτοπροσδιοριορισμό, μίλησε ο κ. Ανδρουλάκης. «Η πολιτική αυτονομία είναι να μην παίρνεις μεζούρα και να μετράς σε ποιον είσαι πιο κοντά. Να μην ετεροπροσδιορίζεσαι. Να έχεις ένα ισχυρό αξιακό και πολιτικό βάρος ως κόμμα, ένα ισχυρό κόμμα, το οποίο απαντά σε όλα, για να μην μπορεί κανείς να σε θέτει στη μία ή στην άλλη γραμμή και όταν λες κάτι και σε πιέζουν να μην αναγκάζεσαι να πεις κάτι άλλο για να ισορροπήσεις, γιατί αυτά που λες είναι καθαρά, είναι αυτά που πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε σε όλη την Ευρώπη οι σοσιαλδημοκράτες».

Εκτίμησε δε, ότι «ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας. Διότι ο ένας μιλάει για την παραγωγή των λίγων κι ο άλλος μιλάει για τους πολλούς, αλλά χωρίς να έχει κανένα σχέδιο παραγωγής για την Ελλάδα. Διότι έτσι έμαθαν, να λένε πολλά, αλλά σε πράξεις και πρόγραμμα τίποτα. Εκεί λοιπόν θα είναι το πεδίο σύγκρουσής μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, ο μόνος τρόπος να ανακάμψει η Δημοκρατική Παράταξη, είναι να δείξει ξεκάθαρα στον λαό τη χρησιμότητά της, να φτιάξει μια νέα Ελλάδα, μιας ανθεκτικής παραγωγικής βάσης με πολλές καλές θέσεις εργασίας, ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους που θα υπερασπίζεται όλες τις γενιές, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους πολίτες, τους μεγαλύτερους ηλικιακά με συντάξεις αξιοπρέπειας και βέβαια μιας πολιτικής για τους θεσμούς. «Έχουμε ανάγκη μια πιο ποιοτική δημοκρατία, μια δημοκρατία που θα είναι λύση, θα νιώθει τις ανάγκες των πολιτών και οι πολίτες θα συμμετέχουν γιατί θεωρούν ζωτική την αγωνία της καθημερινότητας».

Κλείνοντας, έστειλε μήνυμα πως «αυτή την Ελλάδα χτίζουμε στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Δώστε μου τη δύναμη. Πάρτε την υποψηφιότητά μου στα χέρια σας. Είμαι ένας από εσάς. Και όλοι μαζί ως μια γροθιά, εδώ από την Πάτρα, από τη γη του Ανδρέα Παπανδρέου στέλνουμε μήνυμα νίκης σε όλη την Ελλάδα ότι ο ελληνικός λαός στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα έχει μια ισχυρή επιλογή. Την επιλογή του ΠΑΣΟΚ, την επιλογή της προόδου, την επιλογή της εθνικής αξιοπρέπειας, την επιλογή της εθνικής Δικαιοσύνης. Αυτός ο ήλιος, ο πράσινος ήλιος της σημαίας, θα είναι ο ήλιος που θα ανατείλει ξανά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές για όλο τον ελληνικό λαό, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Ερχόμαστε ξανά, έρχεται ξανά η Δημοκρατική Παράταξη».

Γερουλάνος: Την Κυριακή γίνε εσύ η Αλλαγή

Με το σύνθημα «Την Κυριακή, γίνε εσύ η Αλλαγή», ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, παρουσίασε στην κεντρική πολιτική του συγκέντρωση στην Αθήνα, το πολιτικό πρόγραμμα Αναγέννηση με το οποίο διεκδικεί την ψήφο των πολιτών την ερχόμενη Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Γερουλάνος, μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα του Ωδείου Αθηνών, όπου πολιτικοί φίλοι και φίλες του, έδωσαν σύνθημα Αλλαγής για τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

«Από την Κυριακή, αλλάζουμε με σχέδιο την Ελλάδα», τόνισε.

«Όταν όλα ξεκίνησαν με την κατάθεση της υποψηφιότητας και των υπογραφών των δημοκρατικών πολιτών από όλη την επικράτεια, είχα πει ότι ξεκινάμε ένα όμορφο ταξίδι για μια Ελλάδα δυνατή, για μια κοινωνία ανοιχτή, για μια οικονομία παραγωγική, όπου όλες και όλοι, έχουν λόγο και ρόλο. Είμαστε σήμερα εδώ σε μια ακόμη πολιτική εκδήλωση, διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Θέλω να σας πω ποιος είμαι, τι πιστεύω, και να σας μιλήσω για το σχέδιο μας για την Αναγέννηση της χώρας και της παράταξη. Το σχέδιο, που παρουσιάσαμε συζητώντας πολιτικά, σε όσο το δυνατόν περισσότερες γωνιές της Ελλάδας προλάβαμε. Την ερχόμενη Κυριακή, είναι η ώρα να γίνει η κάθε μια και κάθε ένας από εμάς η Αλλαγή που έχει ανάγκη η παράταξη και η Ελλάδα. Η συμμετοχή είναι σημαντική, η ψήφος είναι δύναμη ανατροπής και σας καλώ να είστε όλες και όλοι εκεί, γιατί η ελπίδα έχει φωνή, έχει όνομα, έχει τη φωνή και το όνομά σας», ανέφερε ο κ. Γερουλάνος.

Καστανίδης: Δίνω μάχη μόνο για τους ανθρώπους που δεν συνθηκολογούν

Ο Χάρης Καστανίδης, μιλώντας την Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι μέχρι τώρα πορεύτηκε με τις ιδέες και με τους φίλους του και έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται. «Σε όλη αυτή τη διαδρομή απέκτησα τη μοναδική βέβαιη περιουσία της ζωής μου. Τους ανθρώπους που φώτισαν με το παράδειγμά τους, τους φίλους μου που δεν λάκισαν, έμειναν σταθεροί, ακόμα και σήμερα, που είχαν πάντοτε στα μάτια τους το βλέμμα της αξιοπρέπειας και όχι της υποταγής, όχι της συνθηκολόγησης, όχι της εύκολης αλλαγή στρατοπέδου.

Για αυτούς τους ανθρώπους μόνο δίνω τη μάχη. Για τους ανθρώπους που δεν συνθηκολογούν, που παραμένουν αγέρωχοι, που στέκονται στο πλευρό σου, που δεν υποτάσσονται σε πιέσεις μηχανισμών, δεν λογαριάζουν τι θα πουν τα μέσα ενημέρωσης. Είδα κι άλλους να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο.

Απέναντι, λοιπόν, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που φώτισαν ένα διαφορετικό δρόμο στη ζωή μας, που υπερασπίστηκαν και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις ιδέες, που έμειναν πιστοί στις αρχές, είπα ότι σε αυτό το δαιμονικό χορό των συμφερόντων και των αδιαφανών μηχανισμών θα σταθώ μαζί με τους φίλους μου και τις ιδέες μου».

Λοβέρδος: Πάμε για ένα κόμμα του 20%

«Πάμε για ένα κόμμα του 20%», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Θεσσαλονίκη λίγες ημέρες πριν τις εκλογές για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Σχετικά με τη συμμετοχή του κόσμου, ο ίδιος σημείωσε ότι «Αν κρίνω από όσα μου λένε στο δρόμο οι πολίτες, θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή. Η διαρρύθμιση που έχουμε κάνει έχει εφορευτικές επιτροπές και οι προσερχόμενοι θα έχουν μάσκες, αντισηπτικά, δε θα μπαίνουν όλοι μαζί μέσα. Αναμένουμε συμμετοχή πάνω από 212.000 που είχαμε το 2017».

«Είμαι πολύ έμπειρος για να μην είμαι έτοιμος αν δεν κερδίσω. Η νίκη είναι ο βασικός μου στόχος. Την Κυριακή θα είμαστε νικητές και θα μπούμε στο δεύτερο γύρο με πρωτιά. Δεύτερος γύρος φαίνεται πως θα υπάρχει γιατί είμαστε 6 υποψήφιοι. Σε κάθε ενδεχόμενο, θα είμαι υπάκουος σε αυτά που θα πει η δημοκρατική πλειοψηφία», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος για το ενδεχόμενο να μην κερδίσει.

«Όλα μου τα συνθήματα, έχουν γίνει συνθήματα όλων. Πάμε για ένα κόμμα του 20%, αυτή είναι η βασική επιδίωξη που είχα θέσει από την αρχή και νομίζω ότι θα πραγματοποιηθεί. Ζητάω από τους πολίτες να μου δώσουν την ευκαιρία να το κάνω», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Παπανδρέου: Κίνημα που δεν θα είναι μικρό και βολικό για κάποιους άλλους

Μιλώντας από την ίδια πόλη την Παρασκευή, ο Γιώργος Παπανδρέου, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες, λέγοντας «Ελάτε στις 5 Δεκεμβρίου στις κάλπες. Ελάτε σε αυτή τη γιορτή Δημοκρατίας. Θέλουμε ένα Κίνημα που δεν θα είναι παρακολούθημα, που δεν θα είναι μικρό και βολικό για κάποιους άλλους, δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί ρωτώντας αν θα πάτε με τον έναν ή με τον άλλον».

Και συνέχισε, υπογραμμίζοντας «Εμείς θέλουμε μια δημοκρατική παράταξη που θα καθορίζει η ίδια, ο ίδιος ο πολίτης τον στόχο, τον προορισμό, το πρόγραμμα το οποίο θα ανατρέψει τη σημερινή πολιτική συγκυρία και θα γίνει ξανά δύναμη κυβερνητική. Και από Δευτέρα να ξεκινήσουμε να φτιάξουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, μαζί με τις κοινωνικές δυνάμεις, με τους πολίτες της χώρας, να σηκώσουμε ξανά τον πράσινο ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Μερικοί θεωρούν ότι είμαστε εύκολοι αντίπαλοι. Βιάστηκαν να μας ξεγράψουν, βιάστηκαν να βάλουν τελεία στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής. Είναι, βέβαια, για αυτούς μία βολική επιλογή, είναι η δικιά τους τελεία, αλλά όπου αυτοί βάζουν τελεία εμείς βάζουμε κόμμα και το κόμμα θα γίνει κίνημα ισχυρό δυναμικό, πλειοψηφούσα παράταξη στη χώρα».

Χρηστίδης: Κοιτάω καθαρά το μέλλον

Ο Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στη γενέτειρά του το Ναύπλιο το βράδυ της Παρασκευής, τόνισε ότι «Έχει σημασία να θυμάσαι από που ξεκίνησες».

Υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα που άνθρωποι οι οποίοι είχαν παραμεριστεί και ζουν ανισα, και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να διεκδικήσουν τα όνειρα τους».

«Προσπάθησα να βάλω στη δημόσια ατζέντα πολλά θέματα, όπως τον αγώνα που έκαναν οι καθαρίστριες στο Ναύπλιο, τον αγώνα των δικηγόρων που πήγαν πίσω λόγω της κρίσης και τον αγώνα των αγροτών στα χωράφια τους» είπε ο κ. Χρηστιδης.

Τέλος, ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε ότι «κοιτάει καθαρά το μέλλον που ανήκει στην αυτόνομη και θαρραλέα σοσιαλδημοκρατία που παρόλο που κάποιοι λοιδορούσαν και φάνηκε χρήσιμη την περίοδο της πανδημίας, που αναγνώρισαν τη σημασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις